Andorra

Andorra is een land van contrasten. Het is de hoogst gelegen staat van Europa. Het ligt in het hart van de Pyreneeën, tussen Spanje en Frankrijk. En het is ook een van de aller kleinste staten van Europa (468 km²). 

Om er te komen vanuit Frankrijk volg je de Port d'Envalira, de hoogste pas van de Pyreneeën, of je rijdt door een lange tunnel. Je komt terecht in een dal vol reclameborden die drank en sigaretten aanprijzen. Andorra is namelijk een koopjesparadijs. Negen miljoen toeristen profiteren daar per jaar van. Achter de reclameborden begint overigens een schitterende bergnatuur met goede wintersportvoorzieningen.

Attracties en evenementen in Andorra

Gigantische pretparken zoek je tevergeefs in dit bergstaatje. Een van de grootste attracties is bijzonder stijlvol. Het heet Caldea en maakt gebruik van het warme bronwater waarover Andorra beschikt. Caldea (Escaldes-Engordany) is het grootste Europese warmwaterpretpark in de bergen. Allerlei kuurbaden, massages en schoonheidsbehandelingen zijn er ook mogelijk. Er zijn meer van zulke kuurattracties, Anyós Park bijvoorbeeld. De wintersportoorden van Andorra bieden ook in de zomer huis-tuin-en-keuken-attracties: karting en elastiek- of trampolinespringen, bijvoorbeeld.

Bezienswaardigheden

De dorpen in de zijdalen zijn soms bezienswaardig zoals Ransol en Ordino. Een kijkje waard is het Casa de la Vall van Andorra la Vella. Andorra heeft merkwaardige musea. Matrioshka in Escaldes-Engordany toont Russische poppen en Ordino heeft een speldjesmuseum. Er zijn ook bezienswaardigheden die Andorra-eigen zijn. Zo werd tussen de 17e en de 19e eeuw in veel dalen ijzer gemaakt. Van alle smederijen toont de Rossell-smederij hoe het eraan toeging in de wereld van het ijzer. Veruit het meest het bekijken waard blijft de weergaloze bergnatuur. Die laat zich echter alleen met lange trektochten goed veroveren (conditie, voorbereiding!).

Dorpen en steden

In het hoofddal is het altijd druk. Zowel in de dorpen als in het hoofdstadje Andorra la Vella. Het is een komen en gaan van toeristen en bezoekers van supermarkten, tabakswinkels, slijters en parfumeriezaken. Een groot deel van het stadje Andorra la Vella is geheel verpest door de reclameborden, spiegelende etalages en de parkeerplekken. Ook de dorpen in de zijdalen zijn door het (wintersport)toerisme niet meer als vroeger. Wel zie je er nog de karakteristieke etagebouw. Er is weinig vlakke grond in Andorra. Zo lijken de huizen van de dorpen op elkaar te klimmen. Daarboven hangen soms de koorden van de kabelbanen.

Eten en drinken

Andorra is behoorlijk ingericht op het toerisme. Dat zie je terug in het aanbod aan restaurants. Wil je van echte streekgerechten genieten? Zoek dan een borda op, een eethuis in een oud bergpand. Hier worden je de specialiteiten van Andorra voorgeschoteld. Heerlijke everzwijnragout, fijne hazenpeper en zelfs groot wild uit de bergen. Vooral in het naseizoen (jachttijd) zijn de wildschotels er overheerlijk. Ook de Trinxat ontbreekt niet, een schotel met aardappelen, kool en spek. Speciaal is de tupi, een kaassoort die verrijkt is met brandewijn en look.

Kunst en cultuur van Andorra

Het vorstendom werd in 1278 een condominium: de macht werd behalve door de bisschop van Seu de Urgel (Spanje) ook door een wereldlijke heerser uitgeoefend, vanaf de 16e eeuw de Franse koning, later de president van Frankrijk. Sinds 1993 is Andorra een soeverein vorstendom met parlement en grondwet.

Natuur

Andorra bestaat uit drie hoge dalen in de oostelijke Pyreneeën. Het is een zelfstandig vorstendom van 488 km², dat geen deel uitmaakt van de EU maar wel de euro als betaalmiddel heeft. Die kunnen uit een voldoende aantal geldautomaten gehaald worden. Door de 69.870 inwoners wordt Catalaans, Spaans en Frans gesproken. De landcode is AND.

Uitgaan

Twee bioscopen houden de rolprent in beweging: Modern en Principat, beide te vinden in Andorra la Vella. Discotheken zijn er meer. Naast een aantal in Andorra la Vella vindt u ze ook in Escaldes-Engordany, Canillo en Sant Julià de Lòria. In de toeristische oorden speelt zich het een en ander af maar verwacht geen bruisend nachtleven in Andorra. Met een hoofdstad die iets meer dan 17000 inwoners telt wordt geen basis gelegd voor veel clubs en casino's. Uitwijkmogelijkheden naar Spanje of Frankrijk zijn er eigenlijk niet. 's Nachts rijdt het niet fijn in de Pyreneeën.

Winkelen: belastingvrij shoppen in Andorra

Andorra is een belastingvrij gebied. Elektronica, horloges, parfum en drank bijvoorbeeld zijn iets goedkoper dan in Nederland. Je hebt keuze uit vele duizenden winkels. Typische souvenirs zijn lokale kazen, parfums en cosmetica, brillen, sportartikelen, modelbouw, drank en elektronica.

Wintersport

Het prinsdom Andorra ligt als het ware ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje in de Pyreneeën. Doordat Andorra belastingvrij is zijn de prijzen er nog betrekkelijk laag. Ondanks dat het ministaatje behoorlijk zuidelijk ligt, garandeert de hoge ligging in het centrale deel van de Pyreneeën, volop sneeuwzekerheid. Door de geringe luchtvochtigheid is de sneeuw relatief droog. De bekendste skigebieden zijn Pas de la Casa en Soldeu. Het winterseizoen loopt van december tot half mei.

Op zoek naar praktische info?

Ben je op zoek naar praktische info over Andorra, zoals reisdocumenten, verkeer en vervoer? Bekijk onze Landeninformatie en je gaat goed voorbereid op weg!

Bekijk praktische informatie Andorra