Kamperen, moet je ook eens proberen!

Voor het eerst naar de camping met je gezin

Lekker buiten zijn, zo vrij als een vogel. En als je dat wilt, met steeds meer luxe en comfort. Voor een groeiende groep fans is kamperen echt genieten. Helemaal dit jaar, nu frisse buitenlucht en 'personal space' helemaal belangrijk zijn. Wil je een keer kamperen, al was het maar om te proberen? Volg hieronder de linkjes naar onze tips voor een topvakantie.

1. Wat past bij jullie: tent, caravan of camper?

  • Een caravan is als een tiny house. Het belangrijkste heb je bij je: je eigen bed en het gemak van een echte keuken met stromend water, gasfornuis en een koelkast. En eventueel je eigen toilet. 'Caravannen' doe je op een camping. Steeds weer ergens anders als je dat wilt. Ga je voor het gemak van een caravan, dan heb je wel een geschikte auto nodig. Uiteraard met trekhaak, maar ook het gewicht van de combinatie speelt een rol. Het gewicht van de beladen caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de beladen auto zijn. Meer tips lees je op vakantie met een caravan. Ook handig als je met een vouwwagen op stap gaat.
  • Of ga je liever back to basic met een tent of vouwwagen? De charme van dit oer-kamperen onder tentdoek: binnen en buiten lopen ongedwongen door elkaar heen. En wat je niet bij je hebt ‒ douche, toilet, wasbak ‒ vind je op de camping. Welke tent past bij jou, of wil je eerst een tent huren om het allemaal eens mee te maken?
  • Helemaal zelfstandig reizen doe je met een camper. Vaak mét douche, toilet en een complete keuken aan boord, en met een huishoudaccu voor elektrische apparaten en het opladen van je telefoon. Zo ben je helemaal zelfvoorzienend. Ideaal om rond te trekken. Bij aankomst op camping of camperplaats klap je je stoeltjes uit en klaar ben je.

2. Wat neem je mee?

Kampeerspullen inpakken kan best stressvol zijn. Je mag dit niet vergeten, dat wil je graag meenemen, maar past het allemaal wel in de auto?

  • Tip 1: De vakantie is een perfect moment om mee te doen aan een nieuwe hype: ontspullen. Minder spullen = meer rust in je hoofd. Ook fijn: Hoe minder je meeneemt, hoe sneller je klaar bent met inpakken en opruimen. Wij geven je hier tips voor 6 onmisbare spullen op de camping.
  • Tip 2: Gebruik een paklijst om belangrijke zaken niet te vergeten. Ook dat geeft rust.

3. Onderweg naar de camping

Als je dol bent op kamperen voelt de hele reis als één groot avontuur. Bepakt en bezakt ga je op weg naar een nieuwe wereld vol nieuwe ervaringen. Voelt het voor jou (nog) niet zo? Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker met kinderen kunnen de uren in de auto aanvoelen als een uitdaging. Maak er met kinderen een avontuur van! Wel veilig in een autostoeltje natuurlijk, als ze jong zijn.

4. Tegenslag. Wat nu?

'Veel plezier!' Dat riepen de buren toen jullie de straat uitreden. En eigenlijk reken je daar ook op. Die verzekeringspapieren neem je mee 'voor het geval dat'. Wie denkt nu echt dat er iets mis kan gaan? En daar sta je dan. Je tas met portemonnee en paspoort is gestolen, je kind krijgt hoge koorts of je auto heeft er geen zin meer in. Wie moet je bellen en wat moet je doen bij ziekte of letsel, diefstal of bij (auto)pech?

5. Kamperen met kinderen

'Als de kinderen blij zijn ben ik ook blij', zeggen veel ouders over hun vakantie. Campings zijn de perfecte vakantiestek voor kinderen, of ze nu ondernemend, leergierig, speels, sociaal en/of sportief zijn. Grotere campings hebben vaak zwemparadijzen, speeltuinen, animatieteams voor alle leeftijden en disco's of 'hang-outs' waar jongeren met vrienden kunnen kletsen, gamen of naar muziek luisteren. Liever rust en natuur? Zoek dan een natuurcamping waar kinderen zich prima zelf kunnen vermaken in een beekje, bosgebied of speelveld. Je zult verrast zijn hoe snel kinderen vriendjes maken op de camping. Het helpt natuurlijk als je een camping kiest die populair is bij leeftijdgenootjes.

6. Met vrienden op vakantie in coronatijd. Mag dat?

Samen op vakantie met familie, vrienden, of een vriendje of vriendinnetje van zoon/dochterlief. Zó gezellig. Maar mag dat dit jaar wel, met alle coronaperikelen?

Je leest het in de Reiswijzer van de ANWB. Daarin staan per land alle coronamaatregelen. Deze lijst wordt dagelijks bijgewerkt. Kijk daar bijvoorbeeld als je:

  • een vakantiechalet wilt delen met iemand van buiten het gezin;
  • samen wilt reizen met mensen uit verschillende huishoudens in één auto.

De coronamaatregelen verschillen per land en zelfs per regio. Kijk niet alleen bij het land waar je naartoe reist, maar ook bij de landen die je passeert op de heen- en terugreis. De maatregelen kunnen (snel) wijzigen als het virus oplaait of juist uitdooft. Check je vakantieland dus regelmatig, ook tijdens je vakantie. Ook bij het boeken van een camping kun jij rekening houden met de coronamaatregelen. De ANWB heeft namelijk aan campings een coronalabel toekenddie zich houden aan de RIVM maatregelen een coronalabel toegekend op anwbcamping.nl.

Dit vind je misschien ook interessant

Speciaal voor jou geselecteerd