Onderhoud van de tent

Als je lang van je kampeeruitrusting gebruik wil maken, dan is voldoende onderhoud nodig. Tentdoek bijvoorbeeld is tamelijk kwetsbaar. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen om je uitrusting in goede conditie te houden.

Onderhoud tijdens gebruik

Zet de tent goed op. Dit heeft namelijk gevolgen voor de verdeling van krachten op het doek en dat kan leiden tot schade aan nok-ogen, ritsen, ramen, naden, afspanpunten en stokken. Loop geregeld de spanning op de afspanpunten even na.
Houd het tentdoek schoon en haal vlekken snel weg. Hoe langer je daarmee wacht, hoe lastiger het is om dat alsnog te doen. Dat geldt niet voor hars en vogelpoep. Hars laten drogen en voorzichtig wegkrabben met een mesje. Vogelpoep ook laten drogen en voorzichtig wegborstelen.

Maak synthetische materialen (tentdoek, ramen, slik- en spatranden) met lauw water of speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen schoon. Gebruik bij katoenen doek absoluut geen zeep of andere zeephoudende middelen! Dat tast de waterdichtheid aan.

Tent opnieuw waterafstotend maken

Om katoendoek plaatselijk weer waterafstotend te maken zijn spuitbussen en flacons met handpompbediening te koop. Tenzij de gebruiksaanwijzing anders aangeeft, zijn deze middelen niet voor synthetisch materiaal te gebruiken.

Er zijn ruwweg twee manieren om de tent weer waterafstotend te krijgen:

 1. Zet de tent op en spuit het impregneermiddel met een hogedrukpomp op het doek. Je kunt daar ook een spons of een kwast voor gebruiken, maar dat is bij grote tenten erg bewerkelijk.
 2. Dompel de tent in een bad of teil, dat gevuld is met een waterafstotend preparaat vermengd met water. Zet daarna de tent alsnog op om te drogen.

Er zijn ook impregneermiddelen in kleur te koop, maar dat is alleen zinvol als je de oude kleur wat wilt opfrissen. Voor (gecoat) synthetisch doek zijn spuitbussen te koop, maar het resultaat laat vaak te wensen over. Wel kun je voor een plaatselijke behandeling ook een (naad)afdichtingsmiddel gebruiken en beschadigde plekken repareren met ‘repair tapes’.

Naadlekkage is meestal goed te verhelpen. Voor grondzeilen en synthetische doeksoorten (nylon, polyester) is speciale tape te koop. Lekkende naden van katoenen tenten kun je door impregneren weer waterdicht maken.

Onderhoud van de tent na gebruik

Een deel van het onderhoud kan vaak al op de laatste dag van de vakantie beginnen. Lukt dat niet, dan zit er niets anders op dan dat thuis te doen. Reinig slik- en spatranden en ramen met lauw water en laat de tent drogen. Klop het vuil van binnenuit van het tentdoek los en verwijder het met een zachte borstel. Maak het grondzeil, de haringen en de grondpennen schoon en laat ze drogen. Neem stokken met een vochtige doek af en laat drogen.

Voor beschadigde PVC-grondzeilen bestaan speciale reparatiesetjes. Grondzeilen van nylon zijn te repareren met zelfklevende stukjes nylon voorzien van een beschermende schutlaag. Voor scheurtjes of winkelhaken in katoendoek kun je zelfklevende reparatiestrookjes kopen. Deze moet je met een strijkbout aanbrengen. Voor het repareren van nylon en polyesterdoek kun je het beste de leverancier raadplegen.

Tips voor het volgend seizoen

 • Maak tijdens of direct na de vakantie een lijst van noodzakelijke reparaties en laat deze zo snel mogelijk uitvoeren.
 • Maak een lijst met noodzakelijke onderdelen of accessoires en vervang defecte of zoek geraakte uitrustingsstukken meteen.
 • Ga roestvorming op de stokken tegen door deze met een beschermingsmiddel te behandelen. Zulke middelen zijn verkrijgbaar bij kampeeraccessoirezaken. Ook autowas kan roest helpen voorkomen, maar dat moet je dan wel goed uitpoetsen.

Opbergen van de tent

Als je de kampeerspullen op de juiste manier opbergt, kun je er jarenlang plezier van hebben. Een paar tips:

 • Bewaar kampeerspullen op een droge, donkere plek.
 • Berg de tent droog en schoon op, anders komt het weer erin.
 • Haal de tent uit het foedraal. Bewaar losjes opgevouwen.
 • Haal slaapzakken uit de hoes. Bewaar losjes opgevouwen.
 • Self inflating matjes uitgerold en met open ventiel opbergen.

Vlekken verwijderen

Hars op het tentdoek

Het verwijderen van hars is lastig, er blijft meestal een vlek achter.

 • Laat de hars uitharden (eventueel versnellen met ijsblokje). De hars laat zich dan gemakkelijk verpulveren.
 • Verwijder de hars voorzichtig met een lepeltje of een mes.
 • Behandel hierna het tentdoek eventueel met een waterafstotend middel.

Kaarsvet op het tentdoek

Laat het kaarsvet drogen of maak het, net zoals bij hars, koud. Breek het daarna en borstel het af. Met een papieren keukendoekje en een strijkijzer (laagste stand) het restant kaarsvet absorberen.

Koffievlekken op de tent

Katoen doek:
Spoel en was goed met lauw water.

Synthetisch doek:
Bet met lauw water en was eventueel met alkalivrije zeep. Spoel goed na.

Roestvlekken op de tent

Laat deze vlekken liever zitten. De middelen waarmee ze te bestrijden zijn, tasten het tentdoek en de kleuren aan. Eventueel kun je (voorzichtig) een poging wagen met citroensap. Nabehandelen met een vochtige doek en een warm strijkijzer.

Schimmel

Schimmel en algen kunnen zowel bij katoenen tenten als bij synthetische tenten voorkomen. Het heet dan dat ‘het weer’ in het doek zit. Algen ontstaan als de tent langdurig op een vochtige, schaduwrijke (bomen) plek staat. Schimmel ontstaat door vuil (koken in de tent) en als de tent te lang nat ingepakt heeft gezeten. Bij katoenen tenten is schimmel heel moeilijk te verwijderen. En als het katoen door en door is aangetast, is er meestal niets meer aan te doen. Synthetisch doek laat zich goed behandelen. Een vroegtijdige behandeling vergroot de kans op een goed resultaat:
 • Behandel met een zeer verdunde oplossing (1:10) van bleek- of chloorwater. Gebruik daarbij een zachte borstel.
 • Spoel na een kwartier goed af met koud water.
Je kunt ook gebruik maken van speciale schoonmaakmiddelen die in de kampeerwinkel te koop zijn. Kijk voor een test van deze producten op

Lees meer over het schoonmaken (pdf)

Vetvlekken op de tent

Dep boter-, jus- of olievlekken met poreus papier af. Verwijder de rest met terpentine of wasbenzine. Behandel het doek met een lauw sopje van water en alkalivrije zeep en maak het daarna opnieuw waterdicht.

Honingdauw

Was suikerhoudende druppels veroorzaakt door bladluis zo snel mogelijk met veel lauw water en een zachte borstel uit. Achterblijvende vlekken veroorzaken lekkage.

Vogelpoep op de tent

Voor dit soort vlekken bestaat eigenlijk geen uniforme methode. Schraap of veeg de resten zo snel mogelijk af en maak de plek schoon met veel lauw water. Laat de nog resterende vlek zitten. Als het goed is, zal deze op den duur vanzelf verdwijnen.

Wijnvlekken

Bestrooi de vlek eerst met zout en dep met poreus papier. Verwijder de resten met lauw water. Is dat niet afdoende, behandel het doek dan voorzichtig met brandspiritus (alleen op donkere kleuren) of alcohol.