Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tent en tentdoek schoonmaken, onderhouden en opbergen

Weg met vlekken en lekken!

Als kampeerliefhebber weet je dat als je lang van je uitrusting wilt genieten, je deze goed moet onderhouden. Met deze onderhoudstips houd je je tent waterdicht en schimmelvrij.

Onderhoud en reparatie

Met deze tips zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je tent.

  • Maak de slik- en spatranden en eventuele ramen schoon met lauw water en laat de tent drogen. Klop het vuil van binnenuit van het tentdoek los en veeg het weg met een zachte borstel. Maak het grondzeil, de haringen en de grondpennen schoon en laat deze ook even drogen. Neem stokken met een vochtige doek af.
  • Zitten er gaten in het grondzeil? Voor beschadigde PVC-grondzeilen bestaan er speciale reparatiesetjes. Grondzeil van nylon is te repareren met zelfklevende stukjes nylon met een beschermende schutlaag.
  • Zitten er scheurtjes of winkelhaken in het tentdoek? Voor katoenen doek zijn zelfklevende reparatiestrookjes te koop. Deze moet je met een strijkbout aanbrengen. Voor het repareren van nylon en polyesterdoek kun je het beste de leverancier raadplegen.
  • Ga roestvorming op de stokken tegen door deze met een beschermingsmiddel te behandelen, anders schuiven ze niet meer goed in. Je koopt dit bij kampeerspeciaalzaken. Tip: autowas kan roest helpen voorkomen, maar dat moet je dan wel goed uitpoetsen.

Tent waterdicht maken

Katoenen tentdoek

Laat je katoenen tentdoek toch hier en daar water door? Dan kun je dit doek weer waterdicht krijgen met impregneermiddelen in speciale spuitbussen en flacons met handpompbediening. Deze middelen zijn in principe niet bedoeld voor synthetisch doek zoals polyester, lees daarom de gebruiksaanwijzing altijd goed door.

Polyester tentdoek

Voor (gecoat) synthetisch doek zoals polyester zijn ook spuitbussen met impregneermiddelen te koop. Voor een kleine lekkage kun je ook een (naad)afdichtingsmiddel gebruiken. Beschadigde plekken repareer je met 'repair tape'.

Bekijk de voor- en nadelen van alle soorten tentdoeken.

Lekkende naden

Naadlekkage is meestal goed te verhelpen. Voor grondzeilen en synthetische doeksoorten (nylon, polyester) is speciale tape of naadafdichting te koop. Lekkende naden van katoenen tenten kun je door impregneren weer waterdicht maken.

Weg met schimmel en vlekken!

Schoonmaaktips 

  • Makkelijker gezegd dan gedaan maar: zet de tent goed op. Zorg voor een goede verdeling van de krachten op het doek, dan voorkom je schade aan de nok-ogen, ritsen, ramen, naden, afspanpunten en stokken. Loop tijdens 't kamperen af en toe rond de tent om de spanning op de afspanpunten na te lopen.
  • Vuil en vlekken kun je voorkomen door de tent in te spuiten met speciale impregneerspray. Zit er toch wat vuil op? Laat dit dan niet te lang zitten. Dat geldt niet voor hars en vogelpoep, die kun je beter eerst laten uitdrogen. Hars krab je daarna voorzichtig weg met een mesje of lepeltje. Vogelpoep haal je daarna weg met een zachte borstel.
  • Tentdoek maak je het best schoon met lauw water of speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen. Heb je een katoenen tent? Gebruik dan juist géén zeep of andere zeephoudende middelen: dat tast de waterdichtheid aan.

Zo berg je de tentspullen goed op

Probeer je laatste kampeerdag vrij te houden voor een opfrisbeurt van de tent, zoals je die eventueel ook in het voorjaar hebt gedaan. Dan kan deze thuis direct in de berging.

Een paar tips:

  • Berg de tent en kampeerspullen schoon en droog op, op een droge, koele en donkere plek om verkleuring en schimmel tegen te gaan.
  • Haal de tent en de slaapzakken uit hun hoes en berg ze losjes opgevouwen op. Je laat de spullen eigenlijk alleen in de hoes tijdens het reizen.
  • Self inflating matjes berg je beter uitgerold op met het ventiel open. Berg je deze matjes opgerold op, dan verliezen ze hun self inflatable-functie. En laat je het ventiel dicht, dan kan er door de luchtdruk een lekkage ontstaan.

Bekijk nieuwe tenten in de ANWB webwinkel.


Ook interessant voor jou:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.