Kamperen in Duitsland

ANWB samen met DuitslandCampings.nl

Zeg maar dag tegen die eindeloze autorit en zeg hallo tegen een fijne start van de kampeervakantie. De vakantieregio’s Münsterland, Grafschaft Bentheim, Osnabrückerland en Emsland vlak over de grens in Duitsland hebben alles wat wij Nederlanders verlangen als we gaan kamperen.

Je hoeft echt niet ver te reizen voor een heus buitenlandgevoel. Als je door Duitse stadjes of dorpen loopt, vind je altijd wel een plein met terrasjes onder eeuwenoude bomen. De vakwerkhuizen maken dat je weet dat je in het buitenland bent. Buiten de bebouwde kom is het soms net alsof je in Twente of onze eigen Achterhoek bent. Je ziet boerderijen, je fietst langs kronkelende riviertjes, her en der staan wat groepen bomen: heel vertrouwd.

Teutoburger Wald

Wie bij Enschede of Winterswijk de grens passeert en via Osnabrück of Münster richting Bielefeld rijdt, ziet langzaam maar zeker het vlakke land verdwijnen. De eerste heuvels van het Teutoburger Wald komen in zicht! Als je ’s middags op de camping aan de thee zit, verbaas je je er nog over. Opeens zijn daar die heuvels, die zandsteenrotsen waarvandaan je lekker in de verte kunt kijken.

Fietsen en wandelen

Neem de fiets vooral mee naar de camping. In het veengebied Emsland of langs de rivier de Ems kun je mooie fietstochten maken. Ook wandelaars ontbreekt het aan niets. Voor cultuur en historie zijn onder meer de steden Münster of Osnabrück interessant. Maak ’s ochtends een mooie stadswandeling waarna je de indrukken kunt verwerken tijdens de lunch. In de middag nog wat winkelen om de dag af te sluiten met een hapje en een drankje op een terras.

Eigen kampeermiddel of huren

Campings in overvloed, meestal heerlijk in het groen. De essentie van kamperen hebben onze Duitse buren heel goed begrepen. Of je nu met eigen kampeermiddel komt of iets wil huren, je hebt er campings die klein zijn, knus, basic en relaxed tot grote campings met overdekt zwembad, indoorspeelgelegenheid en wellness.

Eigenlijk zijn de vier Duitse grensregio’s een geheim over de grens om te gaan ontdekken. Neem een kijkje bij de volgende campings.

Andere leden bekeken ook