Verende vloer in de caravan

Dat een caravanvloer veert, is tot op zekere hoogte normaal. Maar ontstaat op de meest belopen plek in het interieur een duidelijk te voelen en zichtbare kuil, dan is er meer aan de hand. De lijm is los en het isolatiemateriaal flink ingeklonken. Repareren veroorzaakt een kleverige bende, maar blijkt betrekkelijk eenvoudig. Zo doet de vakman dat.

Wie het idee heeft dat zijn vloer overmatig veert, hoeft maar in een andere caravan te stappen en het is duidelijk. Een beetje beweging is overigens heel normaal. Afhankelijk van de overspanning tussen de chassisdelen kan het veren meer of minder voelbaar zijn. Maar als de vloer daadwerkelijk in een forse deuk onder je voeten wegzakt, dan is het kwaad geschied. De lijmverbindingen zijn aan het oplossen en het isolatiepakket gaat eraan. Soms kun je de onderplaat dan zelfs al mee zien bewegen.

Oorzaak van veren

Tussen de multiplex onderplaat en de houten leefvloer is isolatiemateriaal – styropor (piepschuim) of styrofoam (hardschuim) - verlijmd. Elk van deze materialen is op zichzelf veerkrachtig, door deze zogenoemde sandwichconstructie ontstaat een zeer stevige basis voor de caravanopbouw.

Voor de goede orde; wanneer de oorzaak van het veren het spontaan loslaten van de lijmlaag in de constructie is, is de hier getoonde reparatiemethode geschikt. Is de oorzaak van dit veren vochtinwerking door lekkage of ouderdom, dan moet een andere, meer ingrijpende reparatiemethode worden toegepast.

Prijs reparatie caravanvloer

In het eerste geval heeft de vakman de slappe vloer in een klein uurtje al gerepareerd. Drogen en afwerken vraagt meestal nog wel een overnachting in z'n werkplaats. Voor reparatie van de vierkante meter terugwijkende vloer in onze caravan betalen wij precies € 125. Kosten die met name worden beïnvloed door de hoeveelheid vulmateriaal die is aangemaakt. Bepaal vooraf zelf hoe groot de reparatieplek ongeveer is. Tel daar 25% bij en vraag bij diverse schadebedrijven en caravandealers een offerte voor de hele reparatie. In de praktijk blijkt dat rondvragen zeker de moeite waard.

Stappenplan

Bekijk hieronder stap voor stap hoe je een reparatie aan de vloer uitvoert.

Stap 1:

Voor het keukenblok veert de caravanvloer meer dan een centimeter in.

Stap 2:

Het te behandelen vloerdeel heeft een oppervlakte van ± 60 x 100cm. Tom meet de contouren van de zachte plek nauwkeurig op en tekent die onder de caravan op de bodemplaat.

Stap 3:

Boren in de vloer is een nauwkeurig klusje. Door de ondervloer, door het isolatiepakket tot precies tegen de onderkant van de vloerplaat.

Stap 4:

Voor het vullen van de vloer gebruikt Tom een drie componenten epoxy vulmiddel. Epoxyhars is het eerste af te meten component.

Stap 5:

Dan volgt de harder. De mengverhouding bepaalt het verloop van de procedure. Met name de droogtijd wordt door die mengverhouding sterk beïnvloed.

Stap 6:

Zogenoemde 'glass bubbles', glasvezelkorrels, zorgen voor extra cohesie in de geïnjecteerde epoxy.

Stap 7:

Tijdens het roeren van de chemische substantie ontstaat steeds meer warmte in de vloeistof.

Stap 8:

Het vulmiddel wordt in kitkokers verdeeld. Van Vliet berekent de totale reparatiekosten eenvoudig: € 25 per benodigde koker vulmiddel inclusief btw en arbeidsloon. Eventuele extra tijd voor demontage en montage van onderdelen (meubels, reservewiel-rekken, etc.) komt daar dan nog bij.

Stap 9:

Snel doorwerkend injecteert Tom de epoxy gaatje na gaatje in de vloer, steeds tot het uit naastgelegen openingen tevoorschijn borrelt. Een collega staat paraat om de gaatjes daarna te dichten.

Stap 10:

Met houten duvels worden de gaatjes gedicht. Is de epoxy eenmaal uitgehard, dan zorgen die houten pennen voor een stevige extra steun tussen leefvloer- en onderplaat.

Stap 11:

De vloer is gevuld. De pennen zijn geplaatst. De epoxy moet nog 1 nacht uitharden. Omdat epoxy niet uitzet tijdens het droogproces, is opbollen van de vloer uitgesloten. Na de reparatie is de vloer steviger dan de originele.

Stap 12:

Na een nacht drogen is de vloer weer keihard en worden de vastgelijmde duvels ingekort.

Stap 13:

Na afwerking met waterafstotende bodembescherming is de reparatie voor een leek nagenoeg onzichtbaar afgewerkt.