Caravan voorjaarscheck

7 belangrijke controlepunten voor je caravan

De start van het kampeerseizoen bij de caravanstalling doet soms een beetje denken aan de lenteachtige taferelen op een boerderij, waar de koeien voor het eerst de wei weer in mogen. Toch is een dartelende caravan achter je auto niet iets om blij van te worden. Daarom de 7 belangrijkste controlepunten op een rij.

Dit onderwerp moet eigenlijk bovenaan je checklist staan, want als hier iets mis mee is, kom je daar meteen achter bij het aankoppelen van de caravan. Controleer om te beginnen of de trekhaak-kogel vrij is van roest. (Dit geldt trouwens net zo goed voor de kogel van de tractor waarmee de stallingsbaas de caravans verplaatst…)

Van de losbreekkabel mag de mantel beschadigd zijn, zo lang de stalen binnenkabel maar gaaf en intact is. Dan de stekker van de caravan en de contactdoos op de auto. Als vocht, zout en pekel de kans hebben gekregen om hun winterse werk te doen, dan is de kans op een storing hier vrij groot. Werkt alles nog, dan heb je waarschijnlijk de juiste beschermingsmiddelen gebruikt, zoals siliconenspray of zuurvrije vaseline.

Voorkom een 'huppelende' caravan

Net als in autobanden daalt ook de spanning in caravanbanden na verloop van tijd. Zijn ze gevuld met stikstof, dan verloopt dit proces iets trager. Het is raadzaam om ze vlak vóór de stallingsperiode iets harder (0,2 - 0,4 bar) op te pompen. Dit helpt voorkomen dat ze door het lange stilstaan aan de onderzijde een zogenaamde ‘platte kant’ krijgen. Hierdoor is de band niet helemaal rond meer en zal de caravan tijdens de eerste rit een beetje gaan huppelen. Na een paar kilometer verdwijnt dit meestal vanzelf.

Droogtescheurtjes

Een band die ogenschijnlijk in goede conditie de winterstalling inrolde, kan tijdens de maandenlange pauze behoorlijk aan betrouwbaarheid hebben ingeboet. Vooral in ruimtes waar het daglicht vrij spel heeft, gaat het proces van uitdroging gewoon door. De gevolgen hiervan kunnen heel bedrieglijk zijn. Zo op het eerste gezicht ziet die band er onaangetast uit, maar de gevreesde droogtescheurtjes openbaren zich veelal pas na een paar kilometer rijden. Check de banden dus zowel bij vertrek uit de stalling, als bij thuiskomst.

Barstjes kunnen niet alleen in de zijwangen van de band ontstaan, maar ook in de groeven van het loopvlak. Nu is zo’n scheurtje geen reden om in paniek te raken. In zekere mate is het zelfs een normaal verschijnsel, maar het is wel aanleiding er een specialist naar te laten kijken. Check ook of de reserveband nog op spanning is.

Tip: Vergeet niet dat het in het voorjaar zeer druk is in de werkplaats van de dealer. Maak dus bijtijds een afspraak, mocht dat nodig zijn.

Hulpmiddelen bij een vervuild systeem

Heb je de waterinstallatie voor de winter schoongemaakt en doorgespoeld, dan valt er niet veel te vrezen. Wie na het stallen (toch nog) met een vervuild systeem wordt geconfronteerd, heeft de keuze uit een aantal hulpmiddelen om de boel weer schoon te krijgen. Je vindt ze in de shop van de caravandealer. Vraag de verkoper met welk goedje hij de beste ervaring heeft.

Bleek, chloor of Steradent

Een alternatief is de drogist. Gooi een scheut bleek of chloor in de tank, paar liter water erbij en draai de kraan open tot het mengsel in het hele circuit zit. Laat dit een nachtje staan en spoel het daarna goed door met schoon water. Een paar Steradent-tabletten in plaats van chloor of bleek geven een soortgelijk resultaat. Knalt de 12-volt-zekering eruit wanneer je de kraan opendraait, dan is vrijwel zeker de as van het pompje vast gaan zitten tijdens de stallingsperiode. Het complete pompje vervangen is de beste optie. Of de boiler de winter heeft overleefd, hangt ervan af of het gelukt is ál het water eruit te krijgen.

Kijktip: Kampeer TV: techniek in de caravan

Gebruik de juiste middelen

Is de caravan schoon de stalling ingegaan, dan volstaat het normaal gesproken om in het voorjaar alleen het stof eraf te spoelen. Een goeie stallingbaas heeft dat al voor je gedaan. Ga je het liefst met een grondig gereinigde caravan op pad, dan bepaalt de mate van vervuiling of een wasbeurt volstaat, dan wel of er echt gepoetst moet worden.

Hoewel bouwmarkten ook schoonmaakmiddelen verkopen, is het verstandig hiervoor naar de shop van de caravandealer te gaan. Hij heeft de juiste spullen en kan er ook een goed advies aan toevoegen. Met name bij caravans met hamerslag- of ‘bobbeltjesplaatwerk’ kun je met het verkeerde schoonmaak- of onderhoudsmiddel meer kwaad doen dan goed.

Wees voorzichtig met de ramen, want die zijn van acryl. Dit is een vrij zacht materiaal en daardoor gevoelig voor krassen. Met een hogedrukreiniger kun je grote oppervlakken aardig schoon krijgen, maar pas op bij lijsten en andere verbindingen waar het plaatwerk met kit is afgedicht. Wateroverlast via de koelkastroosters is ook een berucht gevolg van overenthousiast gebruik van hogedrukreinigers. 

Toch even controleren

Als het goed is, heb je het interieur van de koelkast vóór de stallingsperiode zorgvuldig gereinigd en daarna de deur op de ventilatiestand gezet. Hierdoor krijgt schimmel minder kans. Anders dan bij de kachel zul je hier niet zo snel met een storing worden geconfronteerd. De meeste koelkasten worden immers uitsluitend op 230/12 volt gebruikt.

Toch kan het geen kwaad hem even te controleren als de caravan net uit de stalling is gekomen. Je merkt snel genoeg of de koelkast het nog doet door de caravanstekker in het stopcontact te steken en daarna je hand op het bovenste ventilatierooster te leggen. Daar moet – als hij vijf minuten of langer aan staat – warme lucht uit komen. In de koelkast is dit voelbaar aan het afkoelen van het element, dat ‘geribbelde ding’ in het vriesvak. Doet ’ie het echt niet, neem dan contact op met de caravandealer.

Op www.dometic.com en www.thetford-europe.com is ook interessante informatie over koelkasten te vinden.

Verwijder jaarlijks de kachelmantel

Niets zo vervelend als een kachel die het niet blijkt te doen, wanneer je het koud begint te krijgen. Als er met de gastoevoer niets aan de hand is, zit de oorzaak vaak in vervuiling van een kachelonderdeel. Zoals wat spinrag in de branderbuis. Heb je een kachel met automatische ontsteking, dan kan het probleem ook worden veroorzaakt door lege of loszittende batterijen. De kachel is een belangrijk onderdeel van de grote onderhoudsbeurt, die elke twee jaar wordt geadviseerd. De monteur maakt dan onder meer de belangrijkste onderdelen schoon, wat de kans op storing verkleint.

Zelf kun je hier ook wat aan doen, door eens per jaar de kachelmantel te verwijderen. Dit gaat vrij eenvoudig: mantel stukje naar je toetrekken en vervolgens van de haakjes losnemen. Nu is er genoeg ruimte om de vrijgekomen kachelonderdelen met een stofzuiger of borstel te reinigen. Voor het schoonmaken van een haperende brander moet je onder de caravan zijn. Dit is echt een klusje voor een techneut.

Het is helaas een feit, dat veel (kleine) schades in stallingen ontstaan. Vooral wanneer de onderlinge ruimte tussen de caravans erg klein is, heb je zomaar een lelijke kras of een buts te pakken. Constateer je dit bij het ophalen, dan kan er discussie ontstaan over de vraag door wiens toedoen de schade ontstaan is. Als het bewijs niet wordt gevonden, staken de partijen maar al te vaak de ‘strijd’ door het ‘dan maar aan de verzekering op te geven’.

Als caravaneigenaar zou je je kunnen troosten met de gedachte dat het bedrag dat je kwijt bent aan eigen risico in elk geval lager is dan de reparatiekosten van de schade. Een schamele troost, want het jaar erop loop je geheid hetzelfde (eigen) risico. Tenzij… je met de stallinghouder overeengekomen bent samen vast te leggen welke schade(s) de caravan reeds had bij aanvang van de stallingsperiode. 

Repareren

Relatief kleine schades in geprofileerd aluminium zijn te herstellen met behulp van bijvoorbeeld Profile Repair. Het is dus niet altijd nodig om een heel wanddeel te vervangen. Hetzelfde gaat op voor kunststof carrosserie-delen, zoals een bumper of een disselkast. Hoe dat in z’n werk gaat, kun je teruglezen in de rubriek ‘Zo doet de vakman dat’ van KCK12/1.

Bekijk onze themacampings

De caravan is klaar voor het kampeerseizoen! Nu nog een camping vinden. Nog geen keuze kunnen maken? Gaat jouw voorkeur uit naar campings ideaal voor tieners of geef je de voorkeur aan rustige en kleine campings midden in de natuur? Neem een kijkje tussen onze themacampings; zo wordt kiezen wat makkelijker. 

Bekijk themacampings