Zo maak je de breekkabel goed vast

Veilig rijden met caravan of vouwwagen

Een breekkabel zit als extra losbreekbeveiliging tussen een geremde caravan of vouwwagen (of aanhangwagen) en de trekhaak van de auto. Voor de ongeremde caravan is dat de hulpkoppeling. Hoe maak je deze kabel goed vast? En hoe niet?

Wat doet de breekkabel?

Bijna alle moderne caravans zjn geremd. Dat betekent dat ze een eigen reminrichting hebben. De breekkabel is een dunne kabel die via de auto is verbonden met het remsysteem van de caravan. Als de caravan tijdens het rijden onverhoopt losschiet van de trekhaak, trekt de breekkabel (of handrembreekkabel) de rem van de caravan aan, zodat de caravan zelfstandig afremt. De breekkabel breekt daarna af.

Hulpkoppeling bij ongeremde caravan

Er zijn ook caravans die geen eigen remsysteem hebben: de ongeremde caravan. Die moeten een hulpkoppeling hebben als extra losbreekbeveiliging. Dat is een dikke (staal)kabel waarmee de caravan via een beugel (metalen klem) vastzit aan de trekhaak van de auto. Schiet de caravan van de trekhaak? Dan zorgt de hulpkoppeling ervoor dat de caravan veilig achter de auto blijft hangen.

Hoe moet het wel en hoe niet?

In de praktijk betekent dit dat elke caravan (of vouwwagen) die meer dan 1500 kg mag wegen (leeggewicht plus laadvermogen), verplicht uitgerust is met een losbreekreminrichting. Onder dat gewicht mag het een hulpkoppeling zijn. De kabels van beide sytemen moeten op een juiste manier vastgemaakt worden aan een vast punt aan de auto. Is de kabel niet goed vastgemaakt? Dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Hier wordt dan ook streng op gecontroleerd. Bekijk hoe je de kabel goed vastmaakt:

FOUT!

De kabel zit hier met een losse strop alleen om de kogelhals. Dit mag dus echt niet!

 

GOED!

Er zijn verschillende soorten trekhaakklemmen te koop, maar het is bij elk soort de bedoeling dat de kabel door deze klem is geleid.

 

FOUT!

Deze trekhaak met afneembaar kogeldeel wordt door de politie gezien als een vaste trekhaak. Ook hier mag de kabel niet alleen in een losse strop om de kogelhals liggen.

 

GOED!

De kabel zit gelust rond de afneembare kogelhals én loopt door de trekkaakklem aan deze kogelhals.

 

Goed, maar niet ideaal

De kabel zit via de karabijnhaak van de breekkabel vast aan een oog in de trekhaak. Dit mag, maar is verre van ideaal. Uit onderzoek blijkt dat de kabel zo minder kracht op de reminrichting overbrengt als de caravan losbreekt. Dit zorgt voor een langere remweg van de caravan.

 

GOED!

De kabel zit via een extra karabijnhaak vast aan een oog in de trekhaak én is om de kogelhals gelust. Dit kan natuurlijk alleen als er ergens in de trekhaak een gat zit waar deze extra karabijnhaak doorheen kan.

Speciaal voor jou geselecteerd