Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo maak je de breekkabel goed vast

Veilig rijden met caravan of vouwwagen

Een breekkabel zit als extra losbreekbeveiliging tussen een geremde caravan of vouwwagen (of aanhangwagen) en de trekhaak van de auto. Hoe maak je deze kabel goed vast? En hoe niet?

Wat doet de breekkabel?

Bijna alle moderne caravans zijn geremd. Dat betekent dat ze een eigen reminrichting hebben. De breekkabel is een dunne kabel die via de auto is verbonden met het remsysteem van de caravan. Als de caravan tijdens het rijden onverhoopt losschiet van de trekhaak, trekt de breekkabel (of handrembreekkabel) de rem van de caravan aan, zodat de caravan zelfstandig afremt. De breekkabel breekt daarna af. 

Hoe moet het wel en hoe niet:

FOUT!

De kabel zit hier met een losse strop alleen om de kogelhals. Dit mag niet.

 

GOED!

De breekkabel moet aan een vast deel van het voertuig of aan een hulpmiddel aan de trekhaak zijn bevestigd. Bij een trekhaakklem moet de kabel op de juiste manier vastzitten (zie afbeelding).

 

FOUT!

Een trekhaak met afneembaar kogeldeel wordt door de wet gezien als een vaste trekhaak. Ook hier mag de kabel niet alleen in een losse strop om de kogelhals liggen.

 

GOED!

De kabel zit gelust rond de afneembare kogelhals én loopt door de trekhaakklem.

 

Goed, maar niet ideaal

De kabel zit via de karabijnhaak van de breekkabel rechtstreeks vast aan een oog in de trekhaak (vast deel). Dit mag, maar is niet ideaal. Uit onderzoek blijkt dat de kabel zo minder kracht op de reminrichting overbrengt als de caravan losbreekt. Dit zorgt voor een langere remweg van de caravan.

 

GOED!

De kabel zit via een extra karabijnhaak vast aan een oog in de trekhaak én is om de kogelhals gelust. Dit kan als de trekhaak is voorzien van een gat of beugel waar deze extra karabijnhaak aan kan. Deze karabijhaak dient stevig te zijn, dus van staal (minimaal 6 mm).  

Shop je caravan uitrusting compleet

Heb jij alle handige caravan accessoires al in bezit? Neem eens een kijkje in onze webwinkel en maak je uitrusting compleet.

Shop in de webwinkel 

Ook interessant voor kampeerders

Alles over gasflessen 
Vergelijk gasflessen, bekijk tips over veilig gebruik en opslag of lees veelgestelde vragen.
ANWB paklijst kampeervakantie 
Download of print de ANWB paklijst, vink aan wat je wilt meenemen en je weet zeker dat je niets vergeet voor je kampeervakantie.
Campings langs de route 
Uitgerust aankomen op vakantie? Wij hebben een overzicht gemaakt van campings langs populaire vakantieroutes.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

ANWB Caravanverzekering 

Compleet verzekerd met standaard laag eigen risico en 5% korting voor leden.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Shop nu
Shop alles voor op de camping 

Van handige koeltas tot comfortabele campingstoel. Shop hier alles voor je kampeervakantie!