Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dit moet je weten over verwarming in caravan en camper

Om het hele jaar door lekker knus te kunnen kamperen heb je een goed verwarmingssysteem nodig in caravan en camper. Lees hier welke systemen er zijn en hoe je die goed en veilig kunt gebruiken en onderhouden.

Er zijn vijf soorten verwarmingen

1. De standaard kachel

Een standaard caravankachel (zoals een Truma) bestaat uit een metalen huis met onder meer een gasbrander en een (elektronische) ontsteker. Om de kachel zit een sierkap. Verder zijn onderdelen ingebouwd als een ventilator, een thermostaat en bij automatische ontsteking een batterijtje. Soms is naast de gasverwarming ook een elektrische verwarming in het kachelhuis geïntegreerd.

2. De combiketel

Steeds vaker passen fabrikanten camperverwarming ook toe in caravans. Die verwarmingsketels bevatten een boiler. Afzonderlijk gebruik van de verwarming of boiler is mogelijk. De combiketel heeft altijd stroom nodig van een accu of de stroompaal omdat lucht met een ventilator naar de verbrandingskamer wordt aangezogen. De kachel werkt op 12 en/of 230 Volt en/of gas.

3. Een vloeistofverwarming

Vloeistofverwarming kun je vergelijken met de centrale verwarming thuis. Door een pomp wordt de warme vloeistof via slangen en leidingen naar verwarmingselementen (achter de meubels en in de vloer) gepompt. Vanwege het gewicht en de hogere prijs wordt deze verwarming doorgaans alleen toegepast in de duurdere (winter)caravans.

4. Een ringverwarming

Heeft de caravankachel ringverwarming? Dan verspreidt een ventilator verwarmde lucht van de kachel via een buizenstelsel door het interieur. Zo’n caravanverwarming is in staat om een koude caravan supersnel op te warmen. Een caravan is wintervast wanneer hij binnen vier uur van -15°C naar +20°C is opgewarmd.

5. Een elektrische (vloer)verwarming

Bij elektrische verwarming bestaan de verwarmingselementen uit een zeer duurzame folie die op de vloer of zelfs tegen wanden en deuren kan worden geplakt. Voor verwarming is een aansluiting op het stroomnet van een camping noodzakelijk. Elektrische vloerverwarming is als los aangebrachte accessoire ook verkrijgbaar in de kampeerspeciaalzaak.

Een variant op elektrische verwarming is een keramische kachel die je in het stopcontact kunt steken.

Tot slot bestaan er ook infraroodstralers om je caravan of voortent snel op te warmen.

Problemen en oplossingen

De kachel waait uit

Een veel voorkomende oorzaak van uitvallen van de waakvlam is een slecht of kapot thermokoppel (thermische beveiliging). Nieuwere uitvoeringen van kachels hebben geen waakvlam meer maar een automatische ontsteking en die kunnen niet uitwaaien. Door een vervuilde brander - waardoor de vlam slecht brand - kan de vlam ook makkelijker uitwaaien.

Onderhoud

Laat de standaard kachel of elk ander verwarmingssysteem in elk geval nakijken door een erkend servicebedrijf. Die reinigen branders, controleren de thermische beveiliging, de ontsteking en de aansluitingen. Laat de gasinstallatie elke twee jaar professioneel controleren.

Veiligheid

Doordat verbranding van gas plaatsvindt in een afgesloten ruimte in de kachel, bestaat er geen gevaar voor het vrijkomen van gassen in het interieur. Gevaar kan ontstaan door bijvoorbeeld de gaspitten als verwarming te gebruiken. De hoeveelheid koolmonoxide in de lucht kan dan gevaarlijk hoog oplopen. Zorg hoe dan ook altijd voor voldoende ventilatie.

Ook interessant voor jou:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.