Alkoof campers

Een alkoof camper wordt gekenmerkt door het kleine vertrek boven de autocabine. Hierdoor heeft de camper een hoge doorrijhoogte, maar is de stahoogte binnenin ook ruim twee meter. Ideaal voor de langere kampeerders.

Alkoof

De alkoof is het kleine vertrek dat boven de autocabine aan de grotere leefruimte grenst. Daaraan dankt dit type z’n naam. In dat uitsteeksel is in de breedte een bijna 2,2 meter lang bed ondergebracht. De speciale opbouw heeft vlak voor de alkoof een stahoogte tot wel 2,3 meter. Dat geldt niet voor de ruimte in de alkoof zelf. Boven dat bed is 50 tot 80 cm het maximum. Het alkoofbed is alleen via een laddertje bereikbaar. De alkoof zet de gehele cabine in de schaduw. Dat is prettig in warme streken, maar nadelig voor het uitzicht, met name omhoog. Vooral hooggeplaatste verkeerslichten verdwijnen door de oversteek al snel uit zicht. Het woord ‘alkoofschade’ heeft bovendien behoorlijk naam gemaakt. De matige zichtbaarheid en het lastige inschatten van de omvang zorgt nogal eens voor een onzachte aanraking met overhangende takken, ronde tunnelplafonds of balkonnetjes in pittoreske dorpjes.

Rijeigenschappen

De grotere wagenhoogte heeft ook een negatief effect op het zwaartepunt en de rijeigenschappen. ’t Voelt allemaal wat minder stabiel aan en met name in bochten wil de camper overhangen. Beheerst rijgedrag is op z’n plaats en zo beperk je ook het brandstofverbruik. Een ander minpuntje van de alkoof is dat de vreemde windval onder het uitsteeksel de werking van ruitensproeier en ruitenwissers soms nadelig beïnvloedt. Toch is er ook veel positiefs te melden. Op een korte wagenlengte van 5,5 meter is een indeling met eindkeuken en alkoofbed zeer ruimtelijk. En met een bed op de dinette heb je zelfs al ruimte voor logés. Ander indelingen, vanaf zes meter, met een tweede bed achterin bieden al snel plaats aan zes slapers. In een enkel geval overstijgt het aantal bedden dan al het aantal toegestane zitplaatsen tijdens de rit. Ook hier biedt een zo lang mogelijke wielbasis voordelen voor het weggedrag.

Winter

Ook in de winter voldoet een alkoofindeling goed.Het bed bovenin kan eigenlijk niet zonder alkoofverwarming, maar dat is eenvoudig zelf aan te leggen. Is de stuurhut onder het bed bij stilstand niet in gebruik, dan kan die eenvoudig tegen de kou van het interieur worden afgescheiden. Een van het alkoofbed afhangende deken of oude slaapzak voldoet.

Voordelen Alkoof

  • Stahoogte
  • Aantal zit/slaapplaatsen
  • Grote alkoofbed

Nadelen Alkoof

  • Rijeigenschappen
  • Onoverzichtelijke alkoof
  • Brandstofverbruik