Naar artikel

Stalling van de camper

Als je je camper een deel van het jaar gebruikt, zul je hem voor de resterende periode moeten stallen. Meestal is dat tijdens het winterseizoen. Maar misschien wil je je mooie bezit wel veel vaker gebruiken.

Stallingen zijn er in overvloed, maar er is lang niet altijd plaats voor campers. Vooral in en rond de Randstad is een stallingsplaats voor een camper soms niet dichtbij beschikbaar. Kies indien mogelijk een overdekte stalling. Andere overwegingen bij het kiezen van een stalling: ligt het bedrijf bij je in de buurt, en kun je buiten het seizoen over de kampeerauto beschikken?

Voorwaarden

De voorwaarden kunnen per stalling aanzienlijk verschillen. Vergelijk ze en let er vooral op wie aansprakelijk is als er in de stalling schade ontstaat of als de camper gestolen wordt. Een stallingseigenaar is dikwijls alleen aansprakelijk bij grove nalatigheid. Zorg daarom voor een doorlopende verzekering.

De grote schoonmaak

Zet je de de kampeerauto voor lange tijd weg, zorg dan dat hij er netjes en schoon bij staat. Controleer alle bergruimtes en de koelkast en verwijder bederfelijke waar. Achtergebleven kruimels en voedingsmiddelen kunnen ongedierte aanlokken, zelfs in blik of in plastic zakken. Raadpleeg het instructieboekje of vraag de dealer om nadere informatie over langdurig stallen van de camper.

Nog meer tips:

  1. Laat een kleine onderhoudsbeurt uitvoeren (bij de autodealer). Controleer vloeistoffen en oliën op hoeveelheid en kwaliteit.

  2. Verhoog de bandenspanning tot de spanning voor een volledig beladen camper.

  3. Het beste is om de accu's te verwijderen en ze thuis volledig opgeladen vorstvrij te bewaren. Kan de camper in de stalling aangesloten blijven op het lichtnet, dan zal in de meeste gevallen de acculader de boordaccu opladen en daarna de startaccu van de auto voeden.

  4. Bewaar de gasflessen in overleg met de stalling in een speciale gasflesopslag bij de stalling, of thuis in een geventileerde ruimte. Sluit de (gas)kranen op de gasfles en de hoofdkranen in de camper.

  5. Leeg de watertank, leidingen en de boiler.

  6. Leeg het waterreservoir en de tank van het spoeltoilet.

  7. Zorg dat het interieur kan ventileren. Laat de ventilatieopeningen in de vloer vrij en zet een dakluik op de ventilatiestand.

  8. Zet kastdeuren op een kier en zet de bankkasten open. De koelkast heeft een speciale ventilatiestand. Zet de stoel- en bankkussens rechtop.

Na het stallen van de camper

Zijn de startaccu en de boordaccu langere tijd losgekoppeld geweest, dan zal de motor na starten enige tijd onregelmatig lopen. Dat komt na enkele kilometers rijden weer goed. Geven banden na stalling het gevoel afgeplat te zijn? Breng de banden op spanning en rijd enige kilometers over het slechtste wegdek dat beschikbaar is, bijvoorbeeld een klinkerweg. Warmte helpt de vorm van de banden herstellen. Op ander wegdek kan dit, afhankelijk van de buitentemperatuur, wat langer duren. Kijk het in elk geval een tijdje aan. Nooit meteen vervangen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 hulp en 5% korting voor leden.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.