Welk rijbewijs voor camper?

Rijbewijs C1 met voorwaarden op een rijtje

Wat voor rijbewijs heb je nodig voor een camper? We vertellen je alles over het C1 rijbewijs en de voorwaarden om dit rijbewijs voor de camper te behalen.Heb je een camper waar je graag mee op pad wil gaan? Dan heb je in sommige gevallen een extra rijbewijs nodig. Dit is het geval wanneer een camper zwaarder is dan 3.500 kilo. Is de camper lichter? Dan voldoet een rijbewijs B. We gaan nu uit van de eerste situatie; we vertellen je graag meer over het C1 rijbewijs voor campers.

Wat voor rijbewijs heb je nodig voor een camper?

Voor zwaardere campers tussen de 3.500 en 7.500 kilo heb je een rijbewijs C1 nodig. Om dit rijbewijs te behalen heb je een theoriecertificaat nodig (bestaan uit twee onderdelen) en moet je slagen voor het praktijkexamen. We vertellen je graag meer over deze onderdelen:

  • Theoriecertificaat C1 rijbewijs: het theorie-examen voor de camper bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel heet RV1-light en gaat over verkeer en techniek. Hier krijg je 40 meerkeuzevragen over onderwerpen zoals gedragsregels en verkeerswetgeving. Het tweede deel heet R2C. Ook hier krijg je 40 meerkeuzevragen over zaken zoals veiligheidsaspecten en milieuaspecten.
  • Praktijkexamen C1 rijbewijs: het C1 praktijkexamen duurt 85 minuten en bestaat uit enkele bijzondere verrichtingen (zoals recht achteruitrijden, het maken van een halve draai en de hellingproef) een navigatie opdracht en het aantonen van de controle van het voertuig in verschillende omstandigheden en wegtypen.

Voorwaarden rijbewijs C1

Het C1 rijbewijs valt onder de categorie groot rijbewijs, waardoor er bepaalde voorwaarden zijn. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Minimale leeftijd van 18 jaar
  • Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B
  • Je moet een Gezondheidsverklaring online bij het CBR hebben ingediend. Ben je medisch goedgekeurd? Dan wordt er een Verklaring van geschiktheid naar de RDW verstuurd

Nu je weet welk rijbewijs je nodig hebt voor een camper en wat de voorwaarden zijn, is het tijd om aan de slag te gaan met het theoriecertificaat en de praktijklessen. Bij de ANWB helpen we je bij alle stappen en kies je voor zekerheid, kwaliteit en gemak. 

Kosten rijbewijs C1

Voordat je start met het C1 rijbewijs voor de camper is het fijn om een indicatie te hebben van de kosten. Hiervoor hebben we een handig overzicht gemaakt, zodat jij weet wat je kan verwachten.

Bekijk het overzicht van kosten C1

Zoek rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.