Camper kopen

Op zoek naar een nieuwe camper? Keuze genoeg. Hier lees je waar je op moet letten.

Proces van jaren

Een camper kopen is voor menigeen een proces van jaren. Niet voor niets. Keuzes omvatten verschillende basisvoertuigen in de vier modellen met elk zijn eigen gebruikstoepassing. Uit onderzoek naar de Europese voorkeur per bouwwijze blijkt dat die ongeveer gelijk is verdeeld over alle modellen. De landelijke voorkeur trekt dat recht. In Nederland tekent zich een duidelijke voorkeur af voor de halfintegraal, op de voet gevolgd door de integraal en compact. De alkoofcamper is vooral als tweedehands interessant voor gezinnen. Dit type wordt ook veel voor de verhuur ingezet.

Kosten van een camper

Camperfabrikanten kunnen niet tippen aan de budgetten die autofabrikanten aan ontwikkeling besteden. De omzet is daarvoor te gering. Bijna een derde van de kostprijs van een camper verdwijnt in het onderstel. Daarover berekent de fiscus vervolgens 10.000 euro – Mercedes 15 mille – aan BPM en later nog eens de BTW. Een camper moet je dan ook naar z’n waarde beoordelen. Het blijft qua rijgedrag een bestelauto of vrachtwagen. Zelf de kraakjes, piepjes en het gerammel van inventaris wegwerken moet een sport worden. Na tien jaar is van het aankoopbedrag ruim de helft afgeschreven. Bijkomende kosten zijn wegenbelasting, stalling, onderhoud en de natuurlijke gebruikskosten voor brandstoffen et cetera.

Proefrit

Passen doen we allemaal met een nieuwe broek, maar de auto onder een camper wordt vaak vergeten, afgeleid als we zijn door het prachtige interieur. Maak daarom altijd een proefrit met de camper van je keuze of een vergelijkbaar model met dezelfde basis. Veel tijd wordt in de cabinestoelen doorgebracht, rijdend maar ook als ze bij het interieur zijn gedraaid. Beoordeel daarom beide zitposities. De ene autocabine is groter dan de andere. De ene wagen hobbelt wat meer, de ander produceert extra motorgeluid en een derde is ergonomisch mogelijk niet passend voor je omvang, lengte of juist het gebrek daaraan. Een voorkeur voor het autodeel is zeer persoonlijk. Belangrijk is ook de zithoogte. Met een lang bovenlichaam kunnen bestuurders niet altijd ontspannen rechtop zitten en toch goed door de voorruit kijken. Verlagen van het console onder de stoel is dan een optie, maar wel eentje met gevolgen voor de rest van de zitpositie. Eerst proberen dus. Als de voorstoelen belangrijk zijn in de plattegrond van je camper, zit je dan niet altijd met de benen opgesloten tussen bank en partner. Een stoel moet in sommige campers ook beslist kantelbaar zijn om er niet naar voren uit te glijden.

Typen campers

Campers zijn in vier typen in te delen, met elk verschillende eigenschappen die, afhankelijk van het gebruik, bepalend zijn voor je keuze: compact, alkoof, halfintegraal en integraal. Op de pagina over soorten campers lees je er meer over.


Nieuwe camper kopen

Ga je een nieuwe camper kopen? Dan zul je merken dat er nogal wat merken, typen en indelingen zijn en dat maakt kiezen niet eenvoudig.

Ook is het handig om van tevoren vast te stellen hoeveel je maximaal wilt uitgeven. Kies eerst een type, dan enkele merken en vergelijk vervolgens de indelingen en prijs/ kwaliteitverhouding. Stel daarnaast een bedrag vast voor accessoires. Vaak komen die boven op het bedrag dat je voor de camper moet betalen. Let bij aanschaf vooral op de bouw van de camper en niet zo zeer op de standaard aanwezige luxe, die kun je met accessoires zelf tot het gewenste niveau aanbrengen.

Tweedehands camper kopen

Voor een tweedehands camper kun je terecht bij grote camperbedrijven. Kopen bij een BOVAG aangesloten bedrijf, geeft extra zekerheden, zoals duidelijke garantievoorwaarden en de mogelijkheid om terug te vallen op een geschillencommissie. Grote bedrijven hebben vaak meerdere occasions staan, zodat je modellen onderling kunt vergelijken. Daarnaast bieden ze soms campers van particulieren aan, waarbij het bedrijf bij de verkoop slechts bemiddelt. Voordeel van een camperbedrijf is dat ze veelal garantie geven. Bovendien heb je dan meteen een adres om op terug te vallen als er iets gerepareerd moet worden.

Voor een camper van particulieren kun je het beste het internet raadplegen. Ook in de landelijke dagbladen, vooral op zaterdag, staan advertenties. Meestal zal de camper APK-gekeurd zijn, maar dat wil niet zeggen dat de technische staat van bijvoorbeeld de motor goed is. Een nog groter risico is bijvoorbeeld waterschade aan de opbouw. Ongeacht van wie je koopt is het aan te raden om de camper te laten keuren.