Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zo koop je een camper in 6 stappen

Stappenplan camper kopen

Waar let je op als je een nieuwe of een tweedehands camper wil kopen? Welk model kies je, welke indeling en uitrusting heb je nodig en niet onbelangrijk: wat is je budget? Er zijn ongekend veel merken en modellen en daarom helpen we je op weg met dit 6-stappenplan.

Stap 1: Hoeveel mensen gaan er mee?

Bepaal hoeveel zit- en slaapplaatsen je wilt hebben. Je hebt campers voor twee personen, maar ook voor 3 of wel 6 personen! Let vooral op het aantal zitplaatsen op kenteken, met 3-puntsgordel: dat is het maximale aantal mensen dat kan meerijden in de camper. Het aantal slaapplaatsen kun je soms uitbreiden op de zitbanken, met een hefbed of een los tentje erbij.

Stap 2: Oriënteer je bij beurzen of een BOVAG-kampeerbedrijf

Begin je zoektocht met oriënteren op de campermarkt. Zo krijg je een beeld van de ongekende variatie aan mogelijkheden die campers bieden: de verschillende indelingen, de afmetingen en het prijskaartje dat je erbij kunt verwachten. Wat heb je écht nodig, en welke opties zijn mooi meegenomen? Bezoek beurzen en dealerbedrijven, schrijf op wat je ziet (merk, serie, type) en wat je belangrijk vindt. Zo ontstaat vanzelf een voorkeurslijst met aansprekende merken en modellen. Goede beurzen om je te oriënteren zijn de Caravan Salon in Düsseldorf (begin september) en de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht (begin oktober).

Tip 1: Het najaar is de beste tijd om te oriënteren. De ANWB Camper en Caravan van het Jaar wordt altijd in oktober bekend gemaakt.

Extra tip: Je kunt de ANWB Caravan van het jaar nu winnen! Doe mee

Stap 3: Wat is het budget?

Stel je budget van tevoren vast, dan kun je snel beslissen. Je rijdt al een nieuwe camper voor vijftig mille, maar een beetje ruimte en luxe kost zomaar € 80.000 of meer. In de goedkopere klasse is de opbouw wel van goede kwaliteit, maar vaak traditioneel en zonder extra’s.

Neem ook de vaste lasten mee in de berekening, zoals de motorvoertuigenbelasting. Voor campers betaal je een kwart van het tarief voor personenauto’s in dezelfde gewichtsklasse. Samen met de kosten voor onderhoud, jaarlijkse garantiekeuringen, stalling en verzekering kom je zo op een bedrag van € 2000 tot € 3500 per jaar.

Stap 4: Welk rijbewijs heb je?

Campers tot 3.500 kg worden geregistreerd als personenauto met de toevoeging ‘kampeerwagen’. Rijbewijs B is voldoende. Voor zwaardere campers heb je rijbewijs C of C1 nodig (3.500 tot 7.500 kg).

Stap 5: Welk type camper wordt het?

Bepaal welk model camper het beste past bij jouw situatie en kampeerwensen. Globaal zijn er vier modellen:

Compacte camper

Ook wel buscamper, minimale stahoogte 170 cm. De binnenruimte en de uitrusting is beperkt, sommige modellen hebben een verhoogd (hef)dak met twee extra slaapplaatsen. Besturen en manoeuvreren is door de geringe lengte en breedte vrij eenvoudig, ook kun je makkelijker stallen en parkeren.

Alkoof camper

De alkoof camper heeft een ruimte boven de cabine waar meestal een bed in zit. Je hebt veel stahoogte maar de hoge opbouw ‒ en dus het hoge zwaartepunt ‒ heeft effect op de rijeigenschappen en het brandstofverbruik. Beheerst rijgedrag is gewenst. Met soms wel zes slaapplaatsen is de alkoof bij uitstek geschikt voor grotere gezinnen.

Halfintegraal

Bij de halfintegraal gaan de originele cabine en de opbouw gestroomlijnd in elkaar over. Het lage chassis zorgt voor betere rijeigenschappen. De lengte is zes tot acht meter. Soms zit er een extra (hef)bed voorin en een ‘garage’ met veel laadruimte achterin. Let op het maximaal toelaatbaar gewicht: door de uitvoering en de ingebouwde accessoires zit je daar al gauw aan en kun je beperkt bagage meenemen.

Integraal

Dit type camper is één geheel met een lengte van zes tot wel twaalf meter. De isolatie is vollediger, de cabine veel ruimer en vaak vind je achterin een ruime 'slaapkamer'. Een hefbed voorin is geen uitzondering. Dit is de meest luxe en daarmee ook de duurste onder de opbouwvormen. Voor een integraal heb je meestal een C-rijbewijs nodig.

Stap 6: Verder nog wensen?

Indeling

Er zijn vier soorten bedden bij een camper. Bij een dwarsbed slaap je in de breedte. Een Frans bed staat tegen de achterkant en zijwand, vaak met een smal voeteneinde om ruimte te winnen. Een Queens bed kun je aan beide zijden in en uit bed stappen. Enkele bedden staan links en rechts tegen de wand, met instapruimte ertussen. Vaak kun je ze ombouwen tot één groot bed.

Interieur

De beschikbare ruimte bepaalt veel in een camper, zoals de grootte van het bed, het keukenblok, de zithoek en de sanitairruimte. Fabrikanten worden steeds inventiever met verschuifbare wanden, een wegdraaibaar cassettetoilet en kastjes op de gekste plekken. Tips: probeer het toilet en de douche met de deur gesloten, en zit de bank ook na langere tijd nog lekker?

Uitrusting

Bij de standaarduitrusting hoort ringverwarming, sanitaire voorzieningen, binnenverlichting, een gascomfort, koelkast en een boordaccu. Opties zijn een trekhaak, een grote cassetteluifel, een schotelantenne en steeds vaker ook airconditioning, zonnepanelen, tv en magnetron. Denk eraan dat al deze opties meetellen bij het maximaal laadvermogen ‒ maak er een rekensommetje van.

Prijzen

Prijzen zijn wettelijk verplicht inclusief rijklaar maken, de kosten van aflevering en de hele papierwinkel inclusief kenteken. Pas op voor ‘vanaf’ prijzen; die gelden meestal voor modellen met de lichtste motor, het goedkoopste chassis en een (magere) basisuitrusting. Een sterkere motor, aangepast chassis, automatische versnellingsbak en een airbag voor je passagier werken prijsverhogend.

Tweedehands

Een tweedehands camper kopen bij een bedrijf dat aangesloten is bij BOVAG geeft zekerheden zoals duidelijke garantievoorwaarden. Bovendien heb je meteen een adres als er iets gerepareerd moet worden.

Overal op het internet kun je campers van particuliere verkopers vinden. Meestal zal de camper APK-gekeurd zijn, maar dat zegt niet veel over de technische staat, bijvoorbeeld van de motor. Waterschade aan de opbouw is al helemaal lastig te ontdekken. Het is daarom altijd aan te raden de camper te laten keuren.

 

Ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.