Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rechten bij wijzigingen op de camping

Vraag gesteld door op 2 januari 2021

Wij hebben al jaren een jaarplaats op een camping die bij de recron is aangesloten. Wij hebben daar een stacaravan waar we het hele jaar in kunnen. Wij staan aan een rustig laantje met links en rechts andere stacaravans en tegenover ons bomen. Nou horen toevallig via via dat er ineens vijf stacaravan voor ons komen te staan. Deze zouden dit jaar al in gebruik genomen moeten worden. Mag dit zomaar zonder overleg met de jaarplaatshouders gedaan worden? Er gaat namelijk straks een stuk privacy van ons weg als we in de voortuin zitten en tegen andere mensen aan zitten te kijken. Voorheen was ons laantje ook hondenbrigade maar tegenwoordig mag je er vier honden he hebben. Dit zijn geen dingen waar wij voor gekozen hebben. Wij hebben twee jaar geleden een nieuwe stacaravan gekocht mar als we hadden geweten dat dit er aan zat te komen hadden we dat vermoedelijk niet gedaan. Ik hoor het graag.
 

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een plaats op een camping gehuurd, al voor langere tijd. Nu worden er voor uw plaats stacaravans geplaatsy. U vraagt of dit zo maar mag.

Gehuurde campingplaats
U huurt een plaats op een camping. U heeft daarmee recht op gebruik van deze plaats en gebruik van de faciliteiten op de camping. De campinghouder heeft echter de zeggenschap over het reilen en zeilen van de camping. Daarbij moet hij wel rekening houden met de rechten die u als huurder heeft. Deze worden in het geval van een Recron camping aangegeven in de Recron voorwaarden. Hierin worden verschillende zaken geregeld, echter niet de specifieke situatie zoals u deze schetst.

Wijzigingen op camping
De campingeigenaar mag dan ook inderdaad bepalen dat er meerdere caravans worden geplaatst. Het was wel netjes geweest als dit vooraf was aangegeven. De campinghouder hoeft hier echter geen toestemming voor te vragen. Mocht u hiervan hinder ondervinden dan is het zaak hierover met de campingeigenaar in gesprek te gaan. 

U geeft aan dat u twee jaar geleden een nieuwe caravan heeft geplaatst. Mogelijk heeft u hierover gesprekken gevoerd met of toestemming gevraagd bij de campingeigenaar. Als u kunt aantonen dat de campingeigenaar op dat moment al wist dat deze nieuwe caravans er zouden komen had het op zijn weg gelegen om dit aan te geven. U had dan wellicht een andere beslissing kunnen nemen. Waren er op dat moment geen duidelijke plannen, dan kunt u hier juridisch weinig aan doen.

Meer informatie over uw rechten op de camping vindt u op onze website.

ANWB Experts hebben ook een video gemaakt over vakantiehuisjes, en waar je op moet letten:  

 

Meer video's van ANWB Experts over bijvoorbeeld, rijhulpsystemen, e-steps, autobanden en kinderzitjes kunt u vinden anwb.nl.