Naar artikel

Reisdocumenten

In het buitenland en op luchthavens moet u zich kunnen legitimeren. Daarom is het belangrijk te beschikken over een geldig (niet verlopen) paspoort of identiteitskaart. Sommige landen stellen ook eisen aan de geldigheidsduur van het paspoort.

Een paspoort of identiteitsbewijs aanvragen

Een paspoort moet aangevraagd worden bij de eigen gemeente. Kinderen tot 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort schriftelijke toestemming nodig van beide ouders (of de ouder die het gezag over het kind heeft). Ook moeten zij de identiteitspapieren van de ouders tonen.

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Het is sinds 26 juni 2012 niet meer mogelijk om kinderen bij te schrijven in het paspoort van één van de ouders.

Verschil paspoort en identiteitskaart

Met een paspoort kan je reizen naar alle landen in de wereld, soms is aanvullend een visum nodig. Een Nederlandse identiteitskaart is alleen geldig in Europa. In sommige landen moet het paspoort bij aanvang van de reis nog een aantal maanden geldig zijn. Meer informatie over de reisbestemming is te vinden in onze landeninformatie.

Kinderen op vakantie zonder ouders

Het komt voor dat kinderen met oma, opa of met een vriendje op vakantie gaan, dus zonder ouders. Het is dan aan te bevelen extra documenten mee te nemen om aan te tonen dat het kind mee mag reizen. Deze documenten zijn te downloaden via de website van Rijksoverheid.

Meer informatie over reisdocumenten

Paspoort afgeven

Landeninformatie