Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toestemmingsbrief gescheiden ouders

Ben je gescheiden en neem je de kinderen mee op vakantie? Dan heb je een toestemmingsbrief nodig van je ex-partner. Op deze pagina vind je een handig formulier voor zo'n brief, in het Nederlands en in het Engels.

  • Door het vrije reizen in Europa zou je het bijna vergeten: je paspoort en andere grensdocumenten. Een belangrijk document in dat kader is het toestemmingsformulier van de ex-partner als je gescheiden bent en de kinderen meeneemt op vakantie. De ex-partner moet dan officieel toestemming geven. Die toestemming bestaat uit een brief en een kopie van het paspoort van de ex-partner. Bij de grens kan om die brief gevraagd worden.
  • Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De douanebeambte wil dan bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Dit speelt vooral als een kind met slechts 1 volwassene reist en er ernstige redenen zijn om te kijken of er geen sprake is van het onwettig onttrekken aan het ouderlijk gezag.
  • Binnen het Schengengebied (de meeste Europese landen) is geen sprake van een paspoortcontrole - tenzij je vliegt - maar bijvoorbeeld bij de Eurotunnel van Frankrijk naar Engeland en vice versa worden paspoorten altijd gecontroleerd. Vergeet ook de identiteitsbewijzen van de kinderen niet!

Klik hier voor een standaardformulier in het Nederlands en Engels:

Toestemmingsbrief Nederlands

Toestemmingsbrief Engels