Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlengen rijbewijs 65+

Het rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Een uitzondering geldt voor bestuurders ouder dan 65 jaar. Vanaf 75 jaar moet bij verlenging van je rijbewijs altijd een medische keuring worden ondergaan.

van 65 tot 70 jaar

Verloopt je rijbewijs als je tussen 65 en 70 jaar bent dan wordt het rijbewijs afgegeven tot uiterlijk je 75ste verjaardag. Bij verlenging op 69 jarige leeftijd, wordt het rijbewijs dus afgegeven voor de duur van maximaal 6 jaar (tot je 75ste verjaardag). Bij de aanvraag moet je een Gezondheidsverklaring invullen. Naar aanleiding van deze verklaring kan een medische keuring volgen. 

van 70 tot 75 jaar

Verloopt je rijbewijs als je tussen de 70 en 75 jaar bent dan wordt het nieuwe rijbewijs afgegeven voor vijf jaar. Bij de aanvraag moet je een gezondheidsverklaring invullen. Verloopt je oude rijbewijs na je 75ste dan is een medische keuring verplicht. 

75 jaar of ouder

Verloopt het rijbewijs als je 75 jaar of ouder bent dan wordt het nieuwe rijbewijs  afgegeven voor vijf jaar. Bij de aanvraag moet je een Gezondheidsverklaring invullen en is een medische keuring verplicht. 

Medische keuring

Personen van 75 jaar of ouder die het rijbewijs willen verlengen, moeten altijd verplicht een medische keuring ondergaan. Het CBR bepaalt na deze keuring of het rijbewijs kan worden verlengd en eventueel onder welke voorwaarden, zoals bijvoorbeeld het dragen van een bril of het rijden met automatische versnelling. Ook kan het CBR bepalen dat een rijtest nodig is. 

Rijtest

Tijdens een rijtest wordt gekeken of je (nog) geschikt bent om veilig aan het verkeer deel te nemen met bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen. De rijtest is geen rijexamen. Wellicht kun je wel rijgeschikt worden bevonden met behulp van aanpassingen aan de auto, bijvoorbeeld een automaat. De test kan in eigen auto of lesauto. De rijtest zelf is gratis. Je hebt alleen extra kosten als je een lesauto moet huren. 

Er volgt een evaluatiegesprek waarin de rijgeschiktheid wordt besproken. Bij een afwijzing is het mogelijk om een herkansing aan te vragen. Er wordt dan aangeraden om enkele rijlessen te volgen. Daarnaast is het mogelijk om een cursus te volgen die speciaal is ontwikkeld voor senioren: Opfristraining Senioren.

Niet eens met besluit

Je kunt een herkeuring aanvragen of schriftelijk bezwaar maken. Je moet een keuze maken tussen de herkeuring en het bezwaar. Beide procedures kunnen niet tegelijk. Kijk hiervoor op de website van het CBR.

AM blijft geldig zonder keuring

Ook al vervallen alle andere rijbewijs categoriën omdat je niet rijgeschikt (meer) bent, je behoudt altijd het AM rijbewijs. Hiermee mag onder andere een brommobiel worden bestuurd.

Begin op tijd

Wij adviseren ruim op tijd te beginnen met de aanvraag voor het verlengen van het rijbewijs, maar niet eerder dan vier maanden voor de verloopdatum. Doe je dat eerder, dan kan dit ten koste gaan van de duur van je nieuwe rijbewijs. Op de website van het CBR vind je hierover meer informatie.