Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs B-plus

Een rijbewijs B plus  of wel code 96 is een "tussenstap" van het rijbewijs B naar BE. Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullend examen dat gelijk is aan het examen voor de categorie BE.


Als je het praktijkexamen rijden met een aanhanger hebt gehaald, mag je bij de aanvraag van het rijbewijs zelf kiezen wat je liever wil: BE of B met code 96. Er is geen automatische keuze ingebouwd voor B met code 96. Dit betekent dat in eerste instantie altijd rijbewijscategorie BE wordt afgegeven, tenzij de aanvrager van het rijbewijs zelf verzoekt om rijbewijs B met code 96 te krijgen

Rijbewijs plus is niet heel gangbaar. De meeste mensen kiezen direct voor het halen van het E rijbewijs.

Wat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs B plus?

Voor het behalen van een rijbewijs B plus doorloop je dezelfde rijopleiding als voor een rijbewijs B en moet je aan dezelfde eisen voldoen:

  • Minimum leeftijd van 18 jaar
  • Theoriecertificaat voor het rijbewijs B
  • Praktijkexamen met de auto

Een aanvullende eis is dat je een extra opleiding volgt om met een combinatie tot 4.250 kilo te rijden. Slaag je voor het praktijkexamen, dan kun je het rijbewijs B plus aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Meer informatie over andere rijbewijs categoriën

Rijbewijs A

Rijbewijs AM

Rijbewijs B

Rijbewijs BE

Rijbewijs C1