Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs A

Het rijbewijs A is een document, in de vorm van een pasje dat je nodig hebt om een motor te mogen besturen. Voor ieder voertuig dat je wilt besturen heb je een andere rijbewijscategorie op je pasje nodig. Het rijbewijs A ontvang je als je kunt aantonen dat je beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een motor te besturen. Dit toon je aan tijdens een rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Leg je het examen met verschillende onderdelen succesvol af? Dan kun je het rijbewijs A aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs A?

Voor het behalen van het rijbewijs A moet je aan kunnen tonen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om met een motor de weg op te gaan. Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Een minimum leeftijd van 18 jaar (voor een motor met het minste vermogen);
  • Een theorie certificaat  voor de motor hebben. Het theorie-examen leg je af bij het CBR. Leren doe je zelfstandig of met hulp van je rijschool;
  • Een praktijkexamen afleggen dat bestaat uit twee onderdelen: voertuigbeheersing (AV-B) en verkeersdeelneming (AV-D).


Daarnaast bestaat het rijbewijs A uit verschillende categorieën, afhankelijk van de zwaarte van de motor en de leeftijd van de bestuurder:

Categorie

Maximaal vermogen

Minimum leeftijd

A1

11kW

18 jaar

A2

35 kW

20 jaar

A

Onbeperkt*

21 jaar * Heb je al een A2-rijbewijs dan hoef je niet opnieuw theorie-examen en AVB te doen.

* Tot je 24ste gelden er restricties voor de motoren waarop je mag rijden. Ben je jonger dan 24? Dan krijg je rijbewijs A met code 80. Je mag dan alleen rijden op lichtere motoren (categorie A1 en A2) en op driewielige motoren. Na 2 jaar kun je bij de gemeente vragen code 80 te laten vervallen. De code vervalt automatisch als je 24 bent.

Meer informatie over andere rijbewijs categoriën

Rijbewijs AM

Rijbewijs B

Rijbewijs BE

Rijbewijs B+

Rijbewijs C1