Het kenteken schorsen

Als je de auto voor langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld door een langdurige reparatie in de garage, hij hoort bij een verzameling of het is een oldtimer, dan kun je het kenteken schorsen. De WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte APK zet je daarmee tijdelijk stop.

Schorsen

Zodra het kenteken van een voertuig is geschorst, is de eigenaar niet langer verplicht om het voertuig te verzekeren en is het voertuig (indien van toepassing) niet meer APK-plichtig. Ook hoeft er dan geen wegenbelasting meer betaald te worden.De auto mag niet op de openbare weg, dus ook niet in het buitenland.

Je kunt schorsing van het kenteken aanvragen op het kentekenloket of op de site van de RDW. Deze gaat in op de dag van aanvraag en duurt maximaal 1 jaar. De APK, verzekering en motorrijtuigenbelasting (MRB) kunnen hiermee voor maximaal 1 jaar worden geschorst. Deze periode kan eventueel worden verlengd.

De schorsing van de APK verplichting en Motorrijtuigenbelasting gaat automatisch via het RDW. Neem voor het schorsen van de WA-verzekering contact op met je verzekeraar. Het kan raadzaam zijn om de verzekering niet te schorsen, wanneer je bijvoorbeeld ook verzekerd bent tegen brand, diefstal en dergelijke.

Kosten

Je kunt het voertuig schorsen bij het kentekenloket of via de website van de RDW. Aan schorsing zijn wel kosten verbonden. Kijk voor de hoogte van de kosten op de website van de RDW.

Schorsing en APK

Verstrijkt de geldigheid van de APK tijdens de schorsingsperiode, dan moet je de auto laten goedkeuren vlak voordat de schorsing afloopt. Je kunt bij de belastingdienst een ontheffing voor de motorrijtuigenbelasting aanvragen voor één dag. Je mag met een geschorst voertuig voor de APK naar een APK-keuringsstation rijden. Je moet dan de afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij je hebben en het voertuig moet WA verzekerd zijn. Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK laat doen.

Opheffing van schorsing

Voortijdige opheffing van de schorsing (dus binnen het jaar) is mogelijk, schorsingskosten worden niet teruggestort. Is de schorsingsperiode korter dan 1 maand dan ben je alsnog motorrijtuigenbelasting over deze maand verschuldigd.

Meer informatie:

Website van het RDW