Naar artikel

Het kenteken schorsen

Als je de auto voor langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld door een langdurige reparatie in de garage, hij hoort bij een verzameling of het is een oldtimer, dan kun je het kenteken schorsen. De WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte APK zet je daarmee tijdelijk stop.

Schorsen

Zodra het kenteken van een voertuig is geschorst, is de eigenaar niet langer verplicht om het voertuig te verzekeren en is het voertuig (indien van toepassing) niet meer APK-plichtig. Ook hoeft er dan geen wegenbelasting meer betaald te worden. De auto mag niet op de openbare weg, dus ook niet in het buitenland.

Je kunt schorsing van het kenteken aanvragen op het kentekenloket of op de site van de RDW. Deze gaat in op de dag van aanvraag en duurt maximaal 1 jaar. De APK, verzekering en motorrijtuigenbelasting (MRB) kunnen hiermee voor maximaal 1 jaar worden geschorst. Deze periode kan eventueel worden verlengd.

De schorsing van de APK verplichting en Motorrijtuigenbelasting gaat automatisch via het RDW. Neem voor het schorsen van de WA-verzekering contact op met je verzekeraar. Het kan raadzaam zijn om de verzekering niet te schorsen, wanneer je bijvoorbeeld ook verzekerd bent tegen brand, diefstal en dergelijke.

Kosten

Je kunt het voertuig schorsen bij het kentekenloket of via de website van de RDW. Aan schorsing zijn wel kosten verbonden. Kijk voor de hoogte van de kosten op de website van de RDW.

Schorsing en APK

Verstrijkt de geldigheid van de APK tijdens de schorsingsperiode, dan moet je de auto laten goedkeuren vlak voordat de schorsing afloopt. Je mag met een geschorst voertuig voor de APK naar een APK-keuringsstation rijden. Dit hoef je niet vooraf bij de belastingdienst te melden. Als je op de dag van de APK-keuring wordt controleerd, dan krijg je weliwaar een vooraankondiging van een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting. Maar er volgt geen naheffingsaanslag als je schriftelijk kunt aantonen dat je die dag een APK-keuring had. Dit kan met een kopie van het officiële APK-keuringsrapport met daarop het kenteken van uw motorrijtuig en de datum van de APK-keuring. 

Opheffing van schorsing

Voortijdige opheffing van de schorsing (dus binnen het jaar) is mogelijk, schorsingskosten worden niet teruggestort. Is de schorsingsperiode korter dan 1 maand dan ben je alsnog motorrijtuigenbelasting over deze maand verschuldigd.

Meer informatie:

Website van het RDW

Nu15%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 15% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

ANWB Autoverzekering Autoverzekering

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering!

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!