Naar artikel

Het kenteken overschrijven

Bij de koop van een voertuig moet het kenteken op naam worden gesteld. Je kunt het kenteken laten overschrijven bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer, Den Bosch of Veendam). Ook kun je het voertuig online overschrijven.

Overschrijven

Bij de koop van een auto van een particulier of een niet RDW erkende garage moet het kenteken overgeschreven worden bij een kentekenloket of via je eigen computer met je DigiD.

Het overschrijven van het kenteken gaat als volgt:

 • Ga met de kentekencard en de volledige tenaamstellingscode óf het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer, Den Bosch of Veendam). Ook kun je het voertuig online overschrijven.
 • Daar wordt het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar gezet. Na afloop van de transactie krijg je twee documenten mee: het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag.
 • Het vrijwaringsbewijs is voor de vorige eigenaar, het tenaamstellingsverslag voor de nieuwe. Het tenaamstellingsverslag bevat de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
 • Als er een kentekencard was, wordt deze doorgeknipt. De doorgeknipte kentekencard is voor de vorige eigenaar. Gaat het om een papieren kentekenbewijs, dan wordt er een kruis doorheen gezet. Ook deze is voor de vorige eigenaar.
 • De RDW stuurt per post de kentekencard. 
 • Tegelijk met de kentekencard komt ook het tweede deel van de tenaamstellingscode. Samen vormen de twee delen de volledige tenaamstellingscode van 9 cijfers in totaal.

Let op:

 • Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed te bewaren. Bewaar deze apart van de kentekencard. Deze code is nodig om het voertuig over te kunnen schrijven.
 • Bij overlijden van de kentekenhouder moet het kenteken binnen 5 weken overgeschreven worden op naam van de nieuwe eigenaar.

Overschrijven door RDW erkende verkoper

Bij de koop van een voertuig bij een RDW erkende garage mag deze het kenteken overschrijven.

Dit gaat als volgt:

 • Je overlegt je geldige legitimatiebewijs en de verkoper regelt vervolgens de tenaamstelling.
 • Bij het afhalen van het voertuig krijg je niet alleen het voertuig mee, maar ook een zogeheten tenaamstellingsverslag. Deze bevat de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
 • De RDW stuurt per post de kentekencard.
 • Met de kentekencard komt ook het tweede deel van de tenaamstellingscode. Samen vormen de twee delen de volledige tenaamstellingscode van 9 cijfers in totaal.

Let op:
Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed te bewaren. Bewaar deze apart van de kentekencard. Deze code is nodig om het voertuig over te kunnen schrijven. Ben je de code kwijt? Vraag dan rechtstreeks online bij de RDW op. Binnen enkele minuten staat deze in je mailbox.

Het vrijwaringsbewijs

Het vrijwaringsbewijs is het enige geaccepteerde bewijs dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de verplichtingen als kentekenhouder (APK, verzekering, belasting en verkeersboetes). Je krijgt een wit vrijwaringsbewijs bij overschrijving bij het kentekenloket of een groen bewijs van RDW erkende garages en slopers.

Let op:
Accepteer nooit een 'afstandsverklaring' of iets dergelijks in plaats van het officiële vrijwaringsbewijs.

Meer informatie is te vinden op de website van de RDW.

Let op: vraag een nieuw kentekenbewijs of tenamstellingscode alleen aan op de website van de RDW. Er zijn ook andere websites die deze dienst aanbieden en vaak lijken deze websites ook op die van de RDW. Zij rekenen echter veel hogere kosten en het duurt vaak langer voor je je kentekenbewijs in huis hebt.

Nu15%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu 15% korting op Wegenwacht Nederland Standaard!

ANWB Autoverzekering Autoverzekering

Je auto voordelig verzekeren? Dat kan met de ANWB Autoverzekering!

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!