Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rechtsbijstand

De kosten van juridische bijstand kunnen behoorlijk oplopen. Je kunt dit risico verzekeren met een rechtsbijstandverzekering. Hieronder geven wij algemene informatie over de rechtsbijstandverzekering.

Rechtsbijstandverzekeringen

Een rechtsbijstandverzekering kan na bijvoorbeeld een aanrijding uw belangrijkste verzekering zijn. Rechtsbijstandverzekeringen zijn er in veel soorten en maten. Wanneer u twijfelt of een kwestie onder de dekking valt, kijkt u dan in uw polisvoorwaarden of bel uw tussenpersoon. Wanneer de aanrijding inderdaad is gedekt, geeft u dan zo snel mogelijk - bijvoorbeeld telefonisch - de kwestie aan de verzekeraar door, zodat deze de nodige stappen kan nemen.

Er worden veel soorten rechtsbijstandverzekering aangeboden, zoals:

  • Auto: meestal aangeboden in combinatie met autoverzekering. Zorgt voor verhaal van voertuigschade (van één met name genoemde auto) na aanrijding, maar kijk even in de polisvoorwaarden of ook uw persoonlijke schade (letsel, bagage) wordt verhaald.
  • Verkeer: verhaal van alle aanrijdingschade, ongeacht welk verkeersmiddel (auto, openbaar vervoer, fiets, voetganger, skater), van alle gezinsleden en passagiers. Soms worden ook contractuele zaken behandeld, bijv. een niet goed uitgevoerd autoherstel.
  • Gezin: behandelt alle voorgaande gebeurtenissen, plus bijvoorbeeld zaken over arbeidsrecht, burenrecht, erfrecht enzovoorts.

Tip

Bedenk vooraf of u alle correspondentie met een verzekeraar na bijvoorbeeld een aanrijding zelf wilt en kunt doen, of dat een rechtsbijstandverzekering voor u een goede aanschaf is. Als de aanrijding eenmaal is gebeurd, kunt u deze niet meer verzekeren. Als u geen rechtsbijstandverzekering heeft en u moet de kosten van juridische bijstand zelf betalen, kunt u deze kosten lang niet altijd op een tegenpartij verhalen. Bijvoorbeeld bij een schulddeling of wanneer u het bewijs niet rond krijgt.

Wat doet de rechtsbijstandverzekeraar voor u bij bijvoorbeeld een aanrijding?

Om te beginnen het taxeren van de schade. Bel uw eigen rechtsbijstandverzekeraar of uw tussenpersoon. De rechtsbijstandverzekeraar zal de schade laten taxeren. Dat duurt meestal een dag of twee. Vervolgens zal hij de correspondentie met de tegenpartij voor u voeren. Stuur hem dan ook het originele aanrijdingsformulier. Wanneer beide verzekeraars het oneens zijn en blijven, kan de rechtsbijstandverzekeraar ook voor u procederen.Een rechtsbijstandverzekeraar, met zijn gespecialiseerde medewerkers, heeft toegang tot wetsartikelen en jurisprudentie, en staat dus op gelijk niveau met de verzekeraar van uw tegenpartij.

Geschil met verzekeraar

Het kan voorkomen dat u het oneens bent met uw rechtsbijstandverzekeraar. Kijk dan in uw polisvoorwaarden naar de geschillenregeling. Veelal staat hierin geregeld dat u eerst aan de verzekeraar duidelijk moet maken dat u het met hem oneens bent, en dat u zich daarna tot een advocaat van uw eigen keuze kunt wenden.