Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB Juridische informatie

Op basis van het ANWB lidmaatschap heb je recht op juridische informatie op het gebied van verkeer, recreatie en toerisme. Daarnaast komen wij op voor de juridische belangen van onze leden.

Juridische informatie

Als ANWB lid heb je recht op juridische informatie op het gebied van verkeer, recreatie en toerisme.

Achter de schermen

Wij komen op voor de belangen van onze leden. We streven naar verbetering van de juridische positie van grote groepen leden. Dit doen wij onder andere door:

Voorwaardenoverleg

De ANWB is actief betrokken bij de totstandkoming van algemene voorwaarden van onder andere de BOVAG en RECRON. Deze voorwaarden bepalen in grote mate de rechten en plichten van consument en ondernemer. De ANWB komt op voor de belangen van consumenten tijdens het samenstellen van algemene voorwaarden.

Voorlichting consumenten

Wij informeren leden over relevante wet- en regelgeving. Zo geven wij advies in de Kampioen, op anwb.nl en diverse andere media kanalen. Ook worden wij regelmatig als deskundige geraadpleegd door tv, krant en radio. Wij beantwoorden juridische vragen niet individueel. 

Consuwijzer, Juridisch loket & ECC

Organisaties zoals Het Juridisch Loket en ACM Consuwijzer geven kosteloos juridisch advies in consumentenzaken. Het Europees Consumenten Centrum (ECC) geeft kosteloos juridisch advies en bemiddelt in grensoverschrijdende consumentengeschillen binnen de EU. 

Internationale betrokkenheid

De ANWB wisselt juridische informatie uit met zusterclubs in het buitenland. Ook hebben wij contact met de regelgevers in Den Haag en Brussel voor verbetering van de wetgeving.