Rijles tips

Je rijbewijs halen: zó pak je het aan!

Je rijbewijs, het one way ticket naar vrijheid! Maar, voordat het zover is staan er eerst nog wat rijlessen op de planning, een theorie-examen en natuurlijk het afrijden. Wij hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet om zo efficiënt mogelijk te leren en je slagingskansen zo groot mogelijk te maken.

1. Begin met het leren van je theorie

Het zijn een hoop regeltjes die je moet onthouden, maar laat je daar niet door ontmoedigen. Bekijk de theorie per onderdeel en test de volgende keer dat je bij iemand in de auto zit of je de regels al toe zou kunnen passen.

2. Plan lessen in van 120 minuten

Rijlessen duren in principe 60 minuten, maar het is aan te raden om twee lessen achter elkaar te nemen. Je hebt soms even tijd nodig om te wennen en in twee uur tijd kan je meer verschillende routes en verkeerssituaties opzoeken. Daarnaast leer je sneller en efficiënter, omdat je minder tijd van de les kwijt bent om andere leerlingen thuis af te zetten en/of op te halen.

3. Les minimaal 1 keer per week

Probeer zo min mogelijk gaten te laten vallen in jouw lesprogramma. In de regel zetten gaten van 14 dagen of meer je een stapje terug en dat is zonde van je lesgeld! Om deze gaten te voorkomen kun je het beste je hele lesplanning tot en met je examen van tevoren met je rijleraar vastleggen.

4. Neem verschillende lestijden

Misschien vind je het prettig om overdag te rijden, als het wat rustiger is op de weg. Maar verkeersomstandigheden verschillen en daarom is het verstandig je lessen op verschillende tijden in te plannen. Les zowel op rustige als drukke momenten, in de regen, mist en in het donker.

5. Neem eens les bij een andere instructeur

Probeer eens les te nemen bij een andere instructeur, hij of zij legt misschien andere accenten  of heeft tips waar je eigen instructeur minder op let.

6. Rij eens mee met een andere leerling

Je kunt vragen aan je instructeur of je eens met een andere leerling in de lesauto mee mag rijden om extra ervaring op te doen.

7. Hou je hoofd koel tijdens het afrijden

Het is zover je mag afrijden. Regel 1 bij je praktijkexamen is zelfverzekerd rijden. Vertrouw op je eigen kunnen, je hebt er immers hard genoeg voor geoefend! Een examinator wil zien dat je de verkeerssituaties goed inschat en er naar handelt. Zorg er voor dat je niet twijfelt en rij besluitvaardig. Dat geeft de examinator ook vertrouwen. Bezorg jezelf daarnaast niet onnodig veel stress. Gaat er bijvoorbeeld iets mis? Los fouten veilig op dan ben je echt niet gelijk gezakt. Hou in gedachten dat het examen niet draait om perfect autorijden, maar om het laten zien dat je de vaardigheden voldoende beheerst. Haal dus een keer diep adem en blijf altijd rustig.

Spannend is het halen van je rijbewijs altijd, maar met een goede voorbereiding heb je niets te vrezen. Je zult zien dat je steeds meer plezier krijgt in het autorijden en voor je het weet heb je je rijbewijs in de pocket. Vrijheid!