Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slimme energiemeters

Geld en energie besparen met een slimme meter

Met een slimme meter kan je je voordeel doen. Ongeveer 95 % van de woningen in Nederland heeft al zo’n slimme elektriciteits- en gasmeter. Waar dat kon, zijn die geïnstalleerd door de netbeheerder. Lees hoe je er zélf slim mee omgaat.

Wat is een slimme energiemeter?

Slimme meters zijn sinds 2015 gratis aangebracht in Nederland. Ze geven stroom- en gasverbruik door aan de leveranciers. Verder doet een slimme meter niets, een betere naam is eigenlijk ‘digitale meter’. Ze worden uitgelezen door de energieleverancier of de netbeheerder, die geeft het verbruik door aan de leverancier.

Het maandelijkse verbruik, de jaarlijkse energierekening en eindstanden bij een overstap of verhuizing worden uitgelezen van de slimme meter. Die data is privacygevoelig, het gaat immers om persoonlijk energieverbruik. Gebruikers kunnen de slimme meter uit laten zetten en zelf weer het verbruik doorgeven.

De slimme meter heeft wel voordelen voor klanten én de netbeheerder. Meer gemak, door niet meer zelf te hoeven uitlezen en minder kans op fouten. De energieleverancier hoeft verbruik niet meer te schatten, bijvoorbeeld na een verhuizing of te laat doorgeven.

Het noteren en doorgeven van meterstanden is met een slimme meter voorgoed verleden tijd

Ons energienet in balans

Er komt geen meteropnemer meer langs, dat scheelt de netbeheerder kosten. De belangrijkste reden om te kiezen voor slimme meters is inzicht: netbeheerders krijgen inzicht in verbruik.

Netbeheerders moeten als onderdeel van de energiemarkt bijdragen aan een stabiel gas- en elektriciteitsnet. Daarbij helpt een nauwkeurig beeld van pieken en dalen in verbruik per plaats. Die gegevens kan een netbeheerder niet naar een persoon of huishouden herleiden, vanwege de privacy. Ze geven inzicht in de algemene vraag naar energie, zodat het aanbod daar op afgestemd kan worden.

Bijvoorbeeld een stijgende vraag naar elektriciteit doordat bij meer huishoudens een elektrische auto wordt opgeladen. Wordt er wind- of zonne-energie ingezet, dan kan het aanbod aan elektriciteit schommelen. Daarom is meer inzicht belangrijk voor netbeheerders.

Zelf je slimme meter uitlezen

Je digitale elektriciteits- en gasmeter maak je slim(mer) door er een energieverbruiksmanager aan te koppelen. Die bestaat uit twee dingen: een apparaatje dat je inplugt op je slimme meter. Daarnaast uit een app of webomgeving waarin je je elektriciteits- en gasverbruik kan bekijken.

Dat maakt je meter slim omdat je kan inspelen op je energieverbruik. Bijvoorbeeld de thermostaat een graad lager zetten of de wasmachine aanzetten bij een laag uurtarief van stroom. Zo kun je ook makkelijk sluipverbruik signaleren. Dat kunnen apparaten zijn die ongemerkt nog de nodige stroom vreten, ook als je ze niet gebruikt. Zoals een koffiemachine of het kastje van je tv-aanbieder.

Wanneer móet je een slimme meter hebben?

Vanaf 2023 is het verplicht om slimme meter te hebben bij zonnepanelen, vanwege belastingmaatregelen. Een slimme meter houdt bij hoeveel zelf opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet, dat heet salderen bij zonnepanelen.

Je kan niet altijd aan de buitenkant zien wat een slimme meter is. Er zijn ook digitale meters die verbruik níet doorgeven. Je kan het checken bij de netbeheerder. Die heeft ook informatie over de aanvraag van een slimme meter, dat verschilt per regio.  

Klanten van ANWB Energie hebben wel een slimme meter nodig. Vanwege de dynamische energiecontracten (met wisselende uurprijs van energie) is een meter nodig die dat per uur registreert. Is een slimme meter wel al aangevraagd, dan kan je klant worden. 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!