Naar artikel

Dit zijn de grootste energieslurpers in en rond het huis

Welke apparaten zijn grootverbruikers van stroom?

Zorg dat je weet welke apparaten veel energie gebruiken. Lees wat grootverbruikers zijn en wat je kan doen om minder én goedkoper stroom te verbruiken.

Onzuinige apparaten die tijdens piek-uren veel stroom verbruiken, zorgen voor veel kosten. Denk aan een elektrische kookplaat of de verwarming. Die gebruik je meestal op vaste momenten waarop de stroomprijs hoog is, maar er zijn genoeg apparaten waar je wel mee kunt te bezuinigen. Een dynamisch energiecontract helpt je om hun energiekosten meer in de hand te houden.

Om het verbruik van potentiële grootverbruikers uit te drukken in euro's is gerekend met het maximum tarief volgens het prijsplafond voor energie in 2023: € 0,45.

We zetten per vertrek op een rij wat mogelijk de grootverbruikers van stroom zijn!

Verbruik verplaatsen

Als dat kan, zorg dan dat je grootverbruikers van stroom inschakelt als de actuele uurtarieven op z’n laagst zijn. Zoals de wasmachine, droger en vaatwasser. Maar zeker ook de elektrische auto, mits je die thuis kunt opladen. De meest gunstige tijdsvakken zijn over het algemeen van 0:00 tot 6:00 uur 's nacht en 12:00 tot 16:00 uur 's middags. Met een simpele stekker met timer-functie kom je daarmee misschien al een heel eind.

Heb je zonnepanelen? Verbruik dan zoveel mogelijk als de panelen stroom opwekken. Dat is het voordeligst. Ook omdat je niet saldeert op mogelijk ongunstige momenten, zoals bij negatieve stroomprijzen.

Ons gasverbruik bestaat voor 75% uit verwarmen, 20% warm water en 5% koken. Verwarmen, douchen of badderen en warm eten: geen activiteiten die je zomaar kan verplaatsen. Toch zijn er voor gas, naast helemaal van het gas afgaan, ook nog genoeg besparingstips.

Alles over Energie 

Alle informatie over energie en je energiecontract!

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.