Terug van weggeweest: de Mergelland fietsroute

Zuid-Limburg op z’n mooist

Menig racefietser zal zich de pittige kilometers van de Mergelland fietsroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen over hellinkjes met stijgingspercentages tot 11%, die voel je in de kuiten! Tel daarbij op de schoonheid van het landschap en je hebt één van de populairste en uitdagendste fietsroutes van Nederland.

In 2015 verdween met de verwijdering van de bewegwijzering helaas ook deze route. Maar vanaf nu is de geliefde klassieker terug! Zorgvuldig uitgestippeld langs knooppunten: 155 kilometers aan één stuk voor kilometervreters of drie fijne dag-routes voor andere bikkels. Mét of zonder e-bike.

Ongeëvenaarde uitzichten, holle wegen, kloeke kastelen, sprookjesachtige vakwerkhuizen en sierlijke wegkapelletjes… Het is een cocktail die je alleen in Zuid-Limburg vindt. En dan hebben we het nog niet eens over die andere verleidingen: vlaai, bier, wijn, zuurvlees, stroop, asperges… Geen wonder dat de Mergelland fietsroute al vanaf de aanleg één van de meest populaire fietsroutes was van Nederland. De route werd in 1963 aangelegd en bewegwijzerd door de ANWB tegelijk met de gelijknamige autoroute. Zodat 'fietsers, bromfietsers en andere gemotoriseerden tussen twee en vier wielen' er gebruik van konden maken. Onderliggend doel van de routes: de scheiding van het toeristisch en zakelijk verkeer én het genereren van bekendheid voor onbekende mooie delen van Nederland. Bij VVV’s kon je destijds een routekaart kopen voor 25 cent.

Onveilig

Met die bekendheid kwam het goed. De streek is inmiddels onverminderd populair bij Nederlandse fietsers, wandelaars en dagjesmensen. Zo populair zelfs dat de regio zich in 2015 genoodzaakt voelde de bewegwijzering van de Mergelland fietsroute te verwijderen. Het originele traject volgde namelijk deels de autowegen en dat leverde steeds meer onveilige situaties op. Bovendien was er inmiddels een fietsknooppuntensysteem aangelegd waardoor extra routeborden als overbodig en landschapsvervuilend werden gezien. En dan was er ook nog die kostenpost van het onderhoud van de losse routebordjes. Kortom: de groene Mergelland fietsbordjes verdwenen, de bruine zeskantige borden van de autoroute bleven.

De Mergellandfietsroute is terug

Maar de fietsroute werd te zeer gemist. Daarom staken de ANWB en Visit Zuid-Limburg dit jaar de koppen bijéén en kwam er een plan om de route in ere te herstellen mét inachtneming van de veiligheid voor fietsers en zónder extra onderhoud van borden. Besloten werd gebruik te maken van het fijnmazige en goed onderhouden Zuid-Limburgse fietsknooppuntensysteem. En voilá, daar is ‘ie weer: de Mergelland fietsroute! Niet apart bewegwijzerd, maar eenvoudig te rijden door de juiste knooppunten te volgen.

De 'nieuwe' volgt zo nauwkeurig mogelijk de originele route van 125 kilometer, maar wijkt daar hier en daar van af. Daardoor kwamen er dertig mooie fietskilometers bij, waardoor de totale lengte nu 155 kilometer is. Een lekkere kluif voor racefietsers en andere kilometervreters. Om ook de recreatieve fietsers te bedienen die af en toe een terrasje willen pakken met zicht op een vallei werden er daarnaast drie cirkelvormige deelroutes gemaakt van 48, 63 en 64 kilometer lang. Nog steeds pittig en zeer geschikt voor fietsers met een e-bike. Maar is zo’n lang weekend Mergellandroute niet een hele verleidelijke optie?

Mergellandroute totaal (155 km)

Mergellandroute Totaal start in Valkenburg en volgt de gehele route van 155 kilometer langs kastelen, mergelgroeven, grotwoningen, vakwerkhuizen, wijngaarden, een Lourdeskapel en fijne dorpjes zoals Vijlen (een bergdorp!) en Eijsden. Een uitdagende fietsroute met af en toe een pittige helling. Dit is een landschap waar de e-bike goed tot zijn recht komt. De uitzichten zijn ongeëvenaard!

Mergellandroute Noord (48 km)

Mergellandroute Noord is 48 kilometer lang en start in Valkenburg aan de Geul. Deze noordelijk lus verkent het gebied ten noorden van Valkenburg en voert door de nieuwe natuur van Rivierpark Maasvallei. Onderweg kun je meteen zien hoe de route aan zijn naam komt: je passeert mergelgroeven en verschillende kastelen die met de mergelblokken zijn gebouwd. Een deel van de route is vlak, maar af en toe moet je ook flink klimmen en dalen.

Mergellandroute West (63 km)

Mergellandroute West is 63 kilometer lang en start in Gulpen. Deze westelijke lus verkent het heuvelland tussen Valkenburg en het Maasdorp Eijsden. Onderweg ontdek je wat het Zuid-Limburgse landschap zo bijzonder maakt, van mergelgrotten tot carréboerderijen, wegkruisen en natuurlijk de prachtige vergezichten.

Mergellandroute Zuid (64 km)

Mergellandroute Zuid is 64 kilometer lang en start in Gulpen. Deze zuidelijke lus leent zich prima voor een dagtocht. Kies dan wel voor de e-bike, want onderweg moet je behoorlijk klimmen en dalen. Hoogtepunten: het Drielandenpunt, statige kastelen, vakwerkhuizen en natuurlijk de prachtige uitzichten op de eindeloos golvende heuvels.

Was je eigenlijk op zoek naar de Mergellandautoroute? Kijk dan hier!

Maak er een weekend van

Lekker drie dagen fietsen, genieten van de natuur, de fraaie plaatsjes in de omgeving en de Limburgse gezelligheid? Boek een 3-daags fietsarrangement in Hampshire Hotel Voncken in Valkenburg.

Of geniet van een historisch landgoed-hotel, midden in de glooiende heuvels en boek een 3-daags hotelarrangement in Bilderberg Kasteel Vaalsbroek.

Je kunt de fietsroute ook combineren met een verblijf in een bungalow van Landal GreenParks, met ledenvoordeel. Of met een verblijf op een fraai gelegen camping in de buurt.

Meer informatie

De totstandkoming van de vernieuwde Mergellandfietsroute is een samenwerking van ANWB met Visit Zuid-Limburg. Kijk voor meer informatie over de regio op de website van Visit Zuid-Limburg. Een handzame routekaart (met aanvullende informatie over bezienswaardigheden onderweg) kun je voor €5,50 kopen bij een VVV-vestiging in Zuid-Limburg of online bestellen via de webwinkel van Visit Zuid-Limburg.

Impressie van de Mergellandroute

Benieuwd hoe de mooi Zuid-Limburg is? ANWB-redacteuren Frank en Gert  nemen je mee op de Mergellandroute.

Speciaal voor jou geselecteerd