Tips tegen uitglijden op de fiets

De 9 meest gemaakte fouten én tips tegen uitglijden

In de herfst en winter is het soms glijden en glibberen over het fietspad en dat gaat niet altijd zonder valpartijen. Toch kun je heel wat leed zelf voorkomen: de negen meest gemaakte fouten én tips die je behoeden voor een uitglijder.

1. Het zadel staat te hoog

En dat is lastig met op- en afstappen. Maar dat niet alleen: als je tijdens het fietsen plotseling moet remmen of op glad wegdek terechtkomt, is het handig als je met je voeten bij de grond kunt. Zet het zadel daarom wat lager. Je zult zien dat je je zekerder voelt op je fiets, omdat je kunt rekenen op je benen. 

2. De fietsbanden zijn te hard

Laat wat lucht uit je banden lopen. Daardoor wordt het bandoppervlak op het wegdek groter en dat zorgt voor meer grip. Fiets je veel, overweeg dan de aanschaf van fietswinterbanden. Bij lagere temperaturen blijft de rubbersamenstelling van winterbanden soepel en behoudt de band een goede grip. Daarnaast hebben winterbanden een speciaal loopvlak dat bij kou en gladheid zorgt voor beter wegcontact. Check ook of het profiel van je banden nog voldoende is en controleer of er geen steentjes tussen zitten.

3. Fietsen in een (te) lichte versnelling

Kies juist voor een zware versnelling! Door zwaar en rustig te trappen blijft het aangedreven wiel stabiel. Dat geldt ook voor je elektrische fiets: zet niet de maximale ondersteuning aan. Daardoor raak je de controle over je trapkracht kwijt en verlies je feeling met het wegdek.

4. Fietsen door het sneeuwspoor van een ander 

Op zich een logische gedachte, want je hebt er minder weerstand en het is makkelijker om de weg te volgen. Toch kan zo'n spoor van platgereden sneeuw verraderlijk glad zijn! Fiets door de verse sneeuw, dat is stroever en vriest minder snel op. Pas wel op met de randen van het fietspad of de weg. Daar hopen sneeuw en ijs zich op en dit kan opvriezen. Bovendien zit er vaak een stoeprand onder.

5. Te langzaam gaan

Als je langzaam fietst, kun je nooit hard vallen. Toch? Denkfout. Hoe langzamer je fietst, hoe minder stabiel je bent. Dat betekent niet dat je als Tom Dumoulin over het fietspad moet sprinten. Zeker met een (voorwiel aangedreven) elektrische fiets bestaat de kans dat je voorwiel dan gaat slippen en wegtrekken. Advies: pas je snelheid aan de weersomstandigheden aan, maar blijf wel op snelheid.

6. Remmen in de bocht

Als het glad of nat is op de weg, wees dan voorzichtig met het gebruik van je voorrem, zeker in een bocht. Het gevaar is dat je slipt en uit balans raakt. Of erger nog: je achterwiel komt omhoog en je maakt een koprol over het stuur. Nader je een bocht, minder dan vóór de bocht geleidelijk je snelheid en rem niet in de bocht. 

7. Een tandje bijzetten

Maar dan precies op het verkeerde moment, zoals in een bocht (daar is 'ie weer). Bijtrappen in een bocht is funest als het glad is, zeker als je op een elektrische fiets rijdt.

8. Overmoedig op- en afstappen

Knullig maar waar: veel ongelukken gebeuren door ondoordacht op- en afstappen. Zorg dat je helemaal stilstaat voordat je afstapt en vermijd schoenen met een gladde zool, anders ga je alsnog onderuit. Heb je een elektrische fiets, neem dan geen aanloopje met de ondersteuning aan: de fiets gaat er vandoor en jij glibbert er hulpeloos achteraan. Leuk voor een filmpje op YouTube, minder leuk als je zelf het lijdend voorwerp bent.

9. De verkeerde uitrusting

Of helemaal geen uitrusting. Een goede zonnebril en een paar fijne handschoenen zijn echt geen overbodige luxe. Verkleumde handen maken het lastig om te remmen en bij kou of een straffe wind kunnen vochtige ogen het zicht behoorlijk belemmeren. Ook moet het verkeer jou goed kunnen zien: met reflecterende kleding val je lekker op. Lees meer over warm en droog blijven op de fiets.

Extra tip

Vaak zetten gemeentes op hun website welke wegen zijn gestrooid. Of bekijk het via de routeplanner van de Fietsersbond. Klik op de kaart 'Strooiroutes' aan.

Maak je fiets winterklaar

Wil je de kans dat je onderweg last krijgt van problemen aan je fiets zelf zo klein mogelijk maken? Bekijk dan onze tips om je fiets winterklaar te maken. Zo leggen we je onder andere uit hoe je roest voorkomt en hoe je het frame het beste kunt reinigen.