Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips tegen glibberen en glijden op het fietspad

Hierdoor ga je op de fiets hard onderuit

Glijden en glibberen op het fietspad. Vooral in de herfst en winter ligt een valpartij op de loer. Hier lees je de 9 meest gemaakte fouten waardoor je onderuit kan gaan. Plus tips die je behoeden voor een uitglijder.

1. Het zadel staat te hoog

Dat is lastig met op- en afstappen. Maar dat niet alleen: als je tijdens het fietsen plotseling moet remmen of op glad wegdek terechtkomt, is het handig als je met je voeten bij de grond kunt. Zet het zadel daarom wat lager. Je zult zien dat je je zekerder voelt op je fiets, omdat je kunt rekenen op je benen.

2. De fietsbanden zijn te hard

Laat wat lucht uit je banden lopen. Daardoor wordt het bandoppervlak op het wegdek groter en dat zorgt voor meer grip. Fiets je veel, overweeg dan de aanschaf van fietswinterbanden. Bij lagere temperaturen blijft de rubbersamenstelling van winterbanden soepel en behoudt de band een goede grip. Daarnaast hebben winterbanden een speciaal loopvlak dat bij kou en gladheid zorgt voor beter wegcontact. Check ook of het profiel van je banden nog voldoende is. Zo check je de bandenspanning.

3. Fietsen in een (te) lichte versnelling

Kies juist voor een zware versnelling! Door zwaar en rustig te trappen blijft het aangedreven wiel stabiel. Dat geldt ook voor je elektrische fiets: zet niet de maximale ondersteuning aan. Als je die wel aanhebt, raak je de controle over je trapkracht kwijt en verlies je feeling met het wegdek.

4. Te langzaam gaan

Als je langzaam fietst, kun je nooit hard vallen. Toch? Denkfout. Hoe langzamer je fietst, hoe minder stabiel je bent. Dat betekent ook weer niet dat je als Tom Dumoulin over het fietspad moet sprinten. Zeker met een (voorwiel aangedreven) elektrische fiets bestaat de kans dat je voorwiel dan gaat slippen en wegtrekken. Pas je snelheid dus aan aan de weersomstandigheden, maar houdt wel tempo.

5. Remmen in de bocht

Als het glad of nat is, wees dan voorzichtig met het gebruik van je voorrem, zeker in een bocht. Het gevaar is dat je slipt en uit balans raakt. Of erger nog: je achterwiel komt omhoog en je maakt een koprol over het stuur. Nader je een bocht, minder dan vóór de bocht geleidelijk je snelheid en rem niet in de bocht.

6. Een tandje bijzetten...

...maar dan precies op het verkeerde moment, zoals in een bocht (daar is-ie weer). Bijtrappen in een bocht is funest als het glad is, zeker als je op een elektrische fiets rijdt.

7. Overmoedig op- en afstappen

Knullig maar waar: veel ongelukken gebeuren door ondoordacht op- en afstappen. Zorg dat je helemaal stilstaat voordat je afstapt en vermijd schoenen met een gladde zool, anders ga je alsnog onderuit. Heb je een elektrische fiets, neem dan geen aanloopje met de ondersteuning aan: de fiets gaat ervandoor en jij glibbert er hulpeloos achteraan.

8. De verkeerde uitrusting

Een goede zonnebril en een paar echt warme handschoenen zijn echt geen overbodige luxe. Verkleumde handen maken het lastig om te remmen en bij kou of een straffe wind kunnen vochtige ogen het zicht behoorlijk belemmeren. Ook moet het verkeer jou goed kunnen zien: met reflecterende kleding val je lekker op. En overweeg een fietshelm te dragen

9. Fietsen door het sneeuwspoor van een ander

Op zich een logische gedachte, want je hebt er minder weerstand en het is makkelijker om de weg te volgen. Toch kan juist zo’n spoor van platgereden sneeuw verraderlijk glad zijn. Fiets door de verse sneeuw, die is stroever en vriest minder snel op. Pas op bij de randen van het fietspad en de weg. Daar hopen sneeuw en ijs zich op en dit kan opvriezen. Bovendien zit er vaak een stoeprand onder verborgen.

We laten je niet in de kou staan

De Wegenwacht laat jou deze herfst en winter niet in de kou staan. Bij fietspech staat de Wegenwacht altijd voor je klaar. We schieten te hulp bij accuproblemen, lekke banden en kapotte fietsonderdelen zoals je ketting.

  • Extra tip bij winters weer

    Vaak zetten gemeentes op hun website welke wegen zijn gestrooid. Of bekijk het via de routeplanner van de Fietsersbond. Klik op de kaart ‘Strooiroutes’ aan.

Wel of geen fietshelm?

Een fietshelm dragen is over de grens gek genoeg gebruikelijker dan in Nederland. Ons advies is er wel een te dragen. Je voorkomt er geen valpartijen mee, maar áls je valt, of erger, is het risico op ernstig hoofdletsel kleiner. Fietshelmen zijn er in allerlei prijsklassen, kleuren en maten, maar wat er echt toe doet, is dat-ie goedgekeurd is en aan de Europese norm voldoet. Want helaas waar, een fietsongeluk kan in een klein hoekje zitten.

Extra tips voor de doorgewinterde fietser

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!