Naar artikel

Fietsband oppompen, zó gefikst

Hoe hard moet een fietsband zijn?

Trap je je wezenloos, maar kom je moeilijk vooruit? Check je bandenspanning en pomp je fietsband op! Maar tot hoeveel bar en met welke fietspomp? Fietsenmaker Benn legt je in de video alles uit over fietsbanden oppompen, fietsventielen en de juiste bandenspanning.

De techniek heeft de afgelopen decennia niet stilgestaan. Banden, fietsventielen en fietspompen zijn er in alle soorten en maten. Als je hieruit een keuze wilt maken, is het handig om te weten wat voor ventiel er op je fiets zit, en welke fietspomp daarbij past.

Bandenspanning fiets

Of je banden hard genoeg zijn, dat meet je in bar. Een zachte band heeft een lage spanning, zeg 1 bar. Hard opgepompte banden hebben 2 of wel 8 bar, dat hangt af van het type band. Dikke mountainbikebanden hoef je niet zo hard op te pompen om comfortabel te kunnen fietsen. Dunne racebandjes moeten behoorlijk hard zijn voor een snelle rit. Ook belangrijk: het gewicht van de berijder.

Bandenspanning berekenen

In dit overzicht van bandenleverancier Schwalbe kun je lezen wat de juiste bandenspanning is voor jouw gewicht en bij jouw bandbreedte.

 • Controle met de duim is niet erg betrouwbaar: antilekbanden zijn verstevigd en voelen daardoor harder aan. Vanaf ongeveer 2 bar voelen veel banden relatief hard aan.
 • Op de zijkant van de band kun je zien wat de bandenspanning maximaal mag zijn.

Bandenspanning is óók een kwestie van persoonlijke voorkeur. Iets zachtere banden vangen hobbels beter op. Ze hebben meer grip op de ondergrond, ook als die ijzig glad is. Dunne, harde banden stuiteren over klinkers. Maar op asfalt hebben ze een lagere rolweerstand. Je trapt lichter. Bovendien: stevig opgepompte banden slijten minder snel.

Fietsventielen

Er zijn drie soorten fietsventielen. Check of de pomp past op het ventiel. Soms heb je een verloopstukje nodig:

 • Het Hollandse ventiel, ook wel dunlopventiel, zie je veel bij stadsfietsen. Je hoeft dit ventiel niet los te schroeven om je band op te pompen. Een klassieke voetpomp, met zo'n klemmetje aan het eind, past altijd.
 • Het presta of Frans ventiel is lang en dun en zit meestal op sportieve fietsen. Om de band met frans ventiel op te pompen draai je het ventiel eerst los – voorzichtig om te voorkomen dat de band helemaal leeg loopt – daarna druk je de pomp erop. Gebruik je een handpompje zonder slangetje: wees extra voorzichtig! Het dunne ventiel is kwetsbaar. Wil je iets lucht uit de band laten lopen: druk licht op het opengedraaide ventiel.
 • Het autoventiel, ook wel schraderventiel is dik en oogt een tikje lomp. Zit op sommige mountainbikebanden en op autobanden en scooters. Handig is dat je met zo’n ventiel bij een tankstation je banden kunt oppompen. Lucht eruit laten? Druk het palletje in dat in de opening zit.

Verschillende fietsventielen in je schuur? Met een setje verloopnippels kun je een gewone vloerpomp gebruiken voor elk ventiel. Je schroeft het verloopstukje op het ventiel en pompen maar.

Fietspompen

Er zijn fietspompen voor in de schuur en handzame kleintjes voor onderweg, fietspompen met drukmeter en zonder, handzame maar ook elektrische fietspompen. Wat altijd belangrijk is: past de kop van de pomp op het ventiel van je fiets?

 • De gewone vloerpomp, vaak zwart met rode slang, is de bekendste pomp in Nederland. Iets geavanceerder is de fietspomp met drukmeter. Deze is geschikt voor verschillende typen ventielen.
 • Er zijn ook vloerpompen die je met de voet kunt bedienen.
 • Met een compressor heb je helemaal geen spierkracht nodig.
 • Racefietsbanden oppompen tot 8 bar stelt hoge eisen aan de fietspomp. Niet alle fietspompen zijn daarvoor geschikt.
 • Het handige zakformaat van minipompjes is meteen ook een nadeel: per ‘slag’ pomp je maar weinig lucht in je band. De ene pomp doet dat beter dan de andere, maar pompen kan behoorlijk vermoeiend zijn. Pompjes met een slangetje zijn veiliger voor je ventiel. De meeste pompjes zijn geschikt voor verschillende ventielen. Oefen thuis een keer: als je lek rijdt, is dat al vervelend genoeg.
 • CO2-pompjes vullen je band in enkele seconden met lucht, met behulp van CO2-patronen. Zonder noemenswaardige spierkracht. Neem wel voldoende patronen mee.

Lucht gaat niet zomaar in lucht op. Wellicht heb je een lekke band en moet je de band plakken. Vergeet dan je bandenplaksetje niet. Of schakel bij pech met je fietsband de hulp in van onze Wegenwacht.

Help mij comfortabel fietsen

Speciaal voor jou geselecteerd

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf63,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!