Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietshelmentest 2021

Welke fietshelm is de beste? 

In deze fietshelmentest zijn 11 fietshelmen getest, onder meer op veiligheid, gebruiksgemak en aanwezigheid van schadelijke stoffen in het materiaal. De verschillen op deze gebieden blijken minstens zo groot als de verschillen in prijs. Wat is de beste fietshelm? Dat zie je op deze pagina, evenals de belangrijkste plus- en minpunten per helm.

Waarom deze fietshelmentest?

Het dragen van een fietshelm zit niet in ons fiets-DNA. Toch is er een verandering zichtbaar. Vooral door verontrustende cijfers over de vele verkeersslachtoffers onder fietsers. De afgelopen tien jaar is het aantal fietsers dat op de spoedeisende hulp belandt met 35% toegenomen. Bij 55-plussers is dit zelfs verdubbeld met een toename van 51%.

Hoog tijd dus voor een grondige fietshelmentest. Daarvoor kozen we elf helmen voor dagelijks gebruik van € 35 tot € 130. Variërend van de luchtige fietshelmen met verkoelende ‘sleuven’ tot vrijwel gesloten ‘skate’-modellen.

Testresultaten

FietshelmenEind
cijfer
VeiligheidGebruiks-
gemak

Hitte-
bestendigheid

Aanwezigheid
schadelijke stoffen
Uvex City i-vo MIPS7,77,3898
Alpina Haga LED7,67,27,999
Specialized Align II7,577,799
Bell Trace MIPS7,16,87,76,59
CASCO Cuda 27,16,87,797,3
Cratoni Velo-X7,16,8899
Lazer Compact DLX6,96,76,899
ABUS Urban-I 3.0 MIPS6,86,57,999
Giro Register MIPS6,76,4899
POC Omne Air SPIN6,76,47,699
B'Twin City 500 Bowl6,56,66,46,59

Toelichting scores
2 = slecht
4 = matig
6 = redelijk
8 = goed
10 = zeer goed

Plus- en minpunten per fietshelm

Bekijk fietshelmen in de ANWB webwinkel

Conclusie

Alle elf geteste helmen krijgen een voldoende. Deze test bewijst vooral dat je niet de duurste hoeft te kopen: de scherp geprijsde Specialized (€ 60), Lazer (€ 35), Bell (€ 60) en B’Twin (€ 35) zijn allemaal veilige helmen. Ze zijn aanzienlijk goedkoper dan de concurrentie en scoren op sommige onderdelen ook nog eens beter. Testwinnaar is de Uvex (€ 120), al presteert die amper beter dan de Specialized, die de helft goedkoper is. Deze Voordelige Keus is niet alleen veilig, maar ook zeer gebruiksvriendelijk.

Hoe is er getest?

1. Veiligheidstest

Belangrijkste tests waren de veiligheidsproeven. Hierbij werden de helmen blootgesteld aan verschillende soorten ‘crashtests’. Zo bootsten we een valpartij met de fiets na, waarbij een testpop met fietshelm vanuit twee hoeken een stoeprand raakte. En om de impact van een botsing tegen een auto te simuleren werd er vanuit twee hoeken een gewicht tegen het hoofd van een testpop met helm ‘geslagen’. Na deze tests (telkens met zo’n 15 – 20 km/u) werd de schade op de helm en testpop nauwkeurig geïnspecteerd.

Verrassend: in alle gevallen – zelfs bij de goedkoopste helmen – was de veiligheid voldoende. Voor elke test werd een nieuwe helm gebruikt, want ook in de praktijk moet je na een val of botsing een helm vervangen.

Loszittende kinbandjes
Veiligheid is meer dan crashbestendigheid. Een fietshelm moet ook goed blijven zitten. Hij mag niet verschuiven op je hoofd, de ‘veiligheidsgordel’ op de kin mag niet makkelijk losschieten, of per ongeluk worden losgemaakt. Hier waren de verschillen groter. De helmen van Abus, Giro en Uvex hebben de neiging te los te zitten doordat je het kinbandje niet strak genoeg kunt afstellen.

2. Gebruiksgemak

Elke fietshelm is anders. Pas een helm daarom altijd voor aankoop. Bij vrijwel geen enkel ander veiligheidsproduct is dat zo belangrijk als bij fietshelmen. Check of de kinvergrendeling makkelijk sluit én strak genoeg kan. Ook belangrijk: het gewicht. Zo is de zwaarste helm in de test (B’Twin; 460 gram) heel wat minder comfortabel én warmer dan de lichtste helm (Cratoni, 290 gram).

Ook testten we de hittebestendigheid en de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de helmen. De hittebestendigheid van alle helmen is voldoende tot goed. Ook bleek dat alle helmen in de test amper tot geen schadelijke stoffen bevatten.


Fietshelm kopen: dit is belangrijk

Bij de aanschaf van een fietshelm is de juiste helmmaat belangrijk. Let ook extra goed op keurmerken. Een fietshelm beschermt pas optimaal als je 'm op de juiste manier draagt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!