Neem je kinderen veilig mee op de fiets
Kinderzitje, bakfiets, fietskar of familiefiets?
Praktisch en heel erg leuk: met je kleintje op de fiets eropuit. Boodschappen doen of samen een ontspannen fietstocht maken om de wereld te ontdekken. Uiteraard zo veilig mogelijk. Welke keuzes heb je dan en waar moet je op letten?
De mogelijkheden om jonge kinderen mee te nemen op de fiets zijn flink gegroeid. Passen op een gewone fiets maximaal twee kinderzitjes, met een bakfiets, fietskar of familiefiets kun je drie of meer kinderen meenemen. Een ruime schuur of garage is dan wel handig, want ze zijn óf breed, óf lang. Kinderen mee op de fiets: dat voel je. Of ze nu in een kinderzitje meegaan, of in een fietskar of bakfiets: je hebt heel wat extra gewicht te verplaatsen. Gelukkig zijn er elektrische fietsen en elektrische bakfietsen.
Baby op de fiets
Baby's vervoeren met de fiets vraagt extra aandacht. Als je kindje nog niet zelfstandig rechtop kan zitten is het heel kwetsbaar. Trillingen en klappen kun je dan beter vermijden. Algemeen advies is om baby's pas mee te nemen vanaf een maand of vier. Niet in een zitje, maar in een fietskar of bakfiets. Daarin plaats je een babyschaal die zo gevormd is dat rug en hoofdje goed ondersteund worden. Je kunt ook een autostoeltje plaatsen, of een speciale 'hangmat' waarin je je baby veilig en comfortabel vervoert.
Je kunt je baby ook meenemen in een autostoeltje achterop de fiets. Dit stoeltje kun je vastzetten met de Steco Baby-Mee (geschikt voor stoeltjes van verschillende merken). Veilig vastgegespt in de gordels is je kindje goed beschermd tegen eventuele klappen.
Fietsen met draagzak
Fietsen met een kind in draagzak is niet veilig. Draagzakken bieden op de fiets geen bescherming. Bij een valpartij kan het kindje onder de volwassen fietser terecht komen.
Fietsen met baby's: veilige alternatieven
Je baby veilig meenemen op de fiets kan in een bakfiets of fietskar. Beide mogelijkheden bieden genoeg ruimte om een babyschaal in te plaatsen, waardoor je kindje voldoende beschermd is.
Fietskar
Bakfiets
(Elektrische) fiets met kinderzitjes
Kindje voorop, kindje achterop, pa of ma ertussenin: een typisch Nederlands plaatje. Kinderen mogen vanaf 9 maanden in een kinderzitje op de fiets mee. Dan zijn hun nek- en rompspieren voldoende ontwikkeld om goed rechtop te kunnen zitten. Je hebt de keuze uit een fietsstoeltje achterop of voorop. Met die keuze komen vanzelfsprekend een aantal aandachtspunten.
Aandachtspunten: fietsstoeltje voorop
Aandachtspunten: fietsstoeltje achterop
Tips voor de veiligheid bij fietsstoeltjes
Kindervoeten komen nog veel te vaak tussen de spaken. Dat is een onderschat risico, niet zelden met nare gevolgen zoals botbreuken en ander letsel. Het is zelfs een van de belangrijkste oorzaken van letsel in het verkeer waarmee kinderen op de spoedeisende hulp belanden. Een kinderzitje moet daarom een stevige plastic plaat tussen voet/been en spaken hebben. Riempjes en een opstaand randje om de voetensteun zijn niet veilig genoeg voor beweeglijke kleintjes. En een jasbeschermer is niet sterk genoeg. Je kunt goede spaakafscherming ook los kopen.
- Kinderzitjes moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 14344. Gebruik alleen deze zitjes.
- Voorkom dat je het stuur of de bagagedrager te zwaar belast. Check dus in de handleiding of informeer bij de fabrikant hoeveel kilo het stuur of de bagagedrager maximaal kan verdragen voor je een zitje koopt.
- Kies je voor een ‘junior’-achterzitje tot 35 kg? Een kind van 30 kg of meer op je bagagedrager is veel gewicht! Als je dan afstapt op een hellinkje kan de fiets zelfs achterover kantelen.
- Goede spaakafscherming hoort daar ook bij, maar kan na verloop van tijd kwijt raken of ontoereikend zijn. Let erop dat er een stevige kunststof plaat zit tussen de voeten en de spaken, zowel voor- als achterop.
- Scherm de veren van het zadel af zodat vingertjes niet bekneld kunnen raken (te koop bij fietsspeciaalzaken).
- De speciale moederfiets lijkt te verdwijnen. De rijeigenschappen laten vaak te wensen over omdat het frame te slap is. Bovendien willen ook vaders met hun kinderen fietsen. Een veel steviger gebouwde familiefiets is het alternatief. Die heeft veel ruimte tussen stuur en zadel zodat je comfortabel fietst met je kindje voorop. Deze fietsen hebben voordelen als een dubbele standaard tegen omvallen en een extra lange bagagedrager. Maak een testrit met ballast zodat je weet of de fiets goed bestuurbaar is met een of twee kinderen erbij.
- Laat kinderen niet in een zitje achter als de fiets nog op de standaard staat. Ook niet als dit een dubbele standaard is.
Bekijk alle fietsstoeltjes in onze webwinkel
Of: de familiefiets
Een familiefiets is een extra lange fiets met meerdere zitplaatsen. Ze zijn er in verschillende soorten en maten.
- Als stadsfiets met verlengde achterzijde en bagagedrager, zodat er twee zitjes achter elkaar geplaatst kunnen worden. Deze fiets is ietsje langer dan een gewone fiets.
- Als tandem, maar dan speciaal gebouwd voor kinderen. Handig als je kinderen in verschillende leeftijden hebt. Heel kleine kinderen laten zich rijden: achterop, in een kinderzitje of autostoeltje met Steco Baby-Mee. Grotere kinderen zitten op een zadel en kunnen meefietsen als ze dat willen (tot wel twee meefietsende kinderen). De ouder zit achteraan in de rij en heeft goed overzicht ‒ wel zo gezellig ook. Deze familietandem (foto) van het merk Onderwater fietst en stuurt licht en gemakkelijk, maar is wel een stuk langer dan een stadsfiets.
Deel deze pagina