Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kan ik een auto aankoop ongedaan maken?

Vraag gesteld door autokoop ongedaan maken op 23 juni 2015

Ik heb 10 dagen geleden een auto gekocht, een Toyota.
Er zat een sticker op de voorruit: je kon een full map navigatie als aanbieding erbij kopen voor 499 euro.
Dit systeem bleek er in te zitten en als ik het niet nam zou gewoon de chip en verdere toebehoren van het navigatiesysteem eruit gehaald worden.
Ik heb de auto gekocht en over een week kan ik hem ophalen .
Hoe meer ik erover ging nadenken rees de twijfel. Ik hof toch niet iets als zogenaamde aanbieding te kopen wat al reeds in de auto zit?
Ik heb de dealer gebeld en gezegd dat ik het eigenlijk een vreemde zaak vind.
Ergens voor betalen wat er al in zit.. . .
Hij zei, dat ik er nog steeds voor kon kiezen of niet. Zo niet dan haalde hij alles eruit. Deze houding zint mij totaal niet. Mijn vraag is: kan ik, ondanks dat ik getekend heb, de hele koop ongedaan maken?
Alvast bedankt voor uw moeite,
Vriendelijke groet,
B. Vermaas.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een nieuwe auto gekocht en wilt de koop ongedaan maken. 

U kunt in principe niet van deze koop afzien. Annuleren is niet in de wet geregeld, maar de mogelijkheid hiertoe kan wel in de voorwaarden staan. U kunt wel proberen met de verkoper te overleggen of hij bereid is de overeenkomst te ontbinden, eventueel tegen betaling van een schadevergoeding. Als hij akkoord gaat, is het verstandig dit op papier te zetten met handtekeningen van beide partijen. Soms kan staat er in de voorwaarden een regeling met betrekking tot annuleren.

Bij BOVAG aangesloten bedrijven geldt dat de koopovereenkomst schriftelijk geannuleerd kan worden. Binnen één week na deze annulering moet de koper de verkoper alle schade vergoeden die hij door de annulering lijdt. In de Bovag voorwaarden is deze schade vastgesteld op 15% van de koopprijs van de auto. Bij niet-Bovag aangesloten bedrijven kan dit percentage anders zijn.

Meer informatie vindt u nog op onze website:http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/de-koop-sluiten/koop-annuleren