Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levering private lease auto (te) laat

Vraag gesteld door javandongen op 28 juni 2018

Op 15 maart jl. zijn we een overeenkomst aangegaan voor een private lease auto. Op 20 maart jl. ontvingen we de schriftelijke bevestiging dat de auto daadwerkelijk was besteld. Hierin staat: Uw dealer verwacht de auto omstreeks week 25 / 2018 af te leveren. (Levertijd dus 13 á 14 weken.)

Dat dit een indicatie is begrijp ik, echter wordt er nu aangegeven dat de auto pas op 9 juli a.s. in productie gaat. Daarna moet deze nog getransporteerd worden. Echter heb ik uiterlijk 26 juli de auto nodig omdat we dan op een geboekte en betaalde zomervakantie gaan. (Levertijd wordt dus minimaal 18 á 19 weken). Ik bezit nu geen auto.

Ik heb er geen goed gevoel over dat de auto daadwerkelijk voor mijn vakantie geleverd wordt. De dealer kan ook geen garanties geven. Mijn inziens komt de leverancier haar afspraken niet na. Kan ik de aankoop annuleren (en eventueel een auto ergens uit voorraad aanschaffen)? Welke handelswijze raadt U mij aan?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht via Private Lease. Nu is de auto niet geleverd volgens afspraak. U vraagt zich af of de auto voor uw vakantie wel zal worden geleverd.

Over het algemeen is het zo dat de overeenkomst vervalt als er een exacte datum is afgesproken en de auto wordt op die datum niet geleverd.

In uw geval is er een vermoedelijke levertijd afgesproken. Als deze niet wordt gehaald, dan heeft dat in eerste instantie geen gevolgen voor de geldigheid van de overeenkomst. U zult de levering af moeten wachten.

Wat vaak wel mogelijk is, is om de verkoper alsnog een datum te stellen waarbinnen hij moet leveren. Dat kan door een aangetekende brief te sturen waarin u de garage nog een laatste termijn voor levering geeft. Wordt dan nog niet geleverd, dan vervalt de overeenkomst alsnog. Zo is dat bijvoorbeeld geregeld in de BOVAG voorwaarden. U kunt in de algemene voorwaarden die bij uw overeenkomst horen nagaan of u in uw geval deze mogelijkheid ook heeft.

Ook kunt u met de garage kijken of er een alternatieve oplossing mogelijk is als u nu niet met vakantie zou kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een huurauto tegen een redelijk tarief.