Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

12 meren, plassen & strand, overal in Nederland

Hier kun je zwemmen én heb je een strand

Een dag aan zee kan erg prettig zijn, mits je daar een niet al te druk plekje vindt. Gelukkig geldt dit ook voor vele strandjes aan meren en recreatieplassen elders in ons land, zoals bij deze 12.

1. Friesland: het IJsselmeer

Menig landgenoot stuift Friesland in, op weg naar de Friese Meren, bekend dankzij het skûtsjesilen en de Elfstedentocht. Hij/zij passeert aldus Lemmer (want: geen Elfstedenstad) aan het IJsselmeer (want: geen Fries Meer). En dus ook het Lemsterstrand, waar weliswaar weinig faciliteiten zijn, maar er is wel een strandpaviljoen, je kunt er gratis parkeren en het uitzicht over de voormalige Zuiderzee is hier grandioos. Nier ver weg stoomt dan ook nog het Ir. D.F. Woudagemaal, en dat is werelderfgoed.  

2. Groningen: het Zuidlaardermeer

Voor driekwart in Groningen en de rest in Drenthe, en tussen Zuidlaren en Hoogezand, daar schittert al eeuwen het Zuidlaardermeer. Groot (540 ha) en prettig ondiep (circa 1 meter, op de vaargeulen na). En met grasveldjes en zandstranden, zoals dat bij Kropswolde (met café & terras), waar je de hele dag op kunt blijven liggen, probleemloos. Maar kanovaren, zeilen of surfen, dat kan ook. En de natuur rond dit meer nodigt uit tot het maken van een wandel- of fietstocht, zoals de Stroomdalroute (50 km) of de Gasbelroute (45 km).

3. Drenthe: ’t Nije Hemelriek

Drenthe, bekend van bos en heide, bezit ook vele meren en plassen. Zoals 't Nije Hemelriek (het Nieuwe Hemelrijk), de zwemvijver nabij Gasselte die al jaren bekend staat als dé perfecte plek om ’s zomers je handdoek neer te leggen. En dan? Genieten van zon, water en strand. Want dat water is tropisch gekleurd, dat strand bijna wit en om dit alles heen woekert het groen weelderig.  Er is zelfs een boomkroonpad, naast enkele speeltoestellen, toiletten, een kiosk, een restaurant en… ietsje verderop, een DX Adventurepark met mega-glijbanen.

4. Overijssel: Kleine Belterwijde

1001 vogels kwinkeleren in het Nationale Park Wieden-Weerribben, tussen de ontelbare rietstengels langs het water. Wat hier wél zeldzaam is? Een strandje om even in de zon te liggen of te gaan zwemmen. Maar wacht: aan de Kleine Belterwijde tussen Zwartsluis en de Blauwe Hand, daar is wél zo’n strandje. Met toiletten, speelveldje, poedelplek en uitzicht op – in de verte – de watertoren van Sint Jansklooster. Dit alles is eigendom van Natuurmonumenten, dus respect voor de omgeving graag. Wie wil fly-boarden, die gaat maar naar Het Lageveld in Wierden.

5. Flevoland: Wolderwijd

Aan de Strandweg in Zeewolde ligt het Woldstrand: een zandstrand met zicht op het weidse Wolderwijd, de haven en - ginds aan de horizon - Harderwijk. Er is een parkeerterrein en een wandelboulevard, er zijn toiletten en in het strandpaviljoen (met terras) kun je terecht voor een hapje en een drankje. Verder is het Woldstrand verdeeld in themastranden: er is een kinderstrand (met speeltoestellen), een jongerenstrand (met een pier waarvan gesprongen mag worden), een surfstrand en een strand voor Bello, Lady & Fikkie (met plastic zakjes). 

6. Utrecht: Henschotermeer

Rond het Henschotermeer, welgelegen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, zweven de geuren van zonnebrandcrème en dennenshampoo. Je kunt hier zwemmen, luieren op het strand, dobberen op een luchtbed of een zandkasteel (laten) bouwen. Er zijn speeltoestellen en speelweides, en midden in het meer ligt een eiland dat met houten voetbruggen met het strand is verbonden. En er is een heuse strandtent, goed voor wraps & burgers, en een foodtruck met Italiaans ijs. Avanti! Entree: € 2,95.

7. Gelderland: Zandenplas

Ietwat verstopt in de eeuwenoude bossen op de Veluwe bij Nunspeet, daar fonkelt de Zandenplas. Een plas met een fijn zandstrand. Vouw hierop je handdoekje uit en ga zitten, terwijl de kinderen zandkastelen bouwen of zich vermaken met een strandbal of op de speeltoestellen. Er is een kiosk, goed voor warme friet of koude cola, maar je kunt uiteraard ook je eigen koelbox meenemen. Je auto parkeren is niet gratis, de toegang tot de Zandenplas wel.

8. Limburg: Grote Hegge

In Midden-Limburg schitteren de Maasplassen, zodat je hier vanaf vele strandjes een frisse duik kunt nemen. Bij Panheel bijvoorbeeld, daar ligt Fun Beach en bij Heel heb je Peel Beach Heelderpeel en bij… nou ja, zoals we al zeiden, er zijn genoeg stranden voor een dagje aan het water. Onze favoriet? De Grote Hegge net buiten Thorn. Een piepklein strandje in een natuurgebied, op een steenworp van België. Plus: Thorn zelf, het witte stadje, is knus en verre van lelijk.

9. Noord-Brabant: Duynenwater

Niet ver van de E3/A67 onder Eindhoven, vlakbij Eersel, daar vind je Landgoed Duynenwater, de kakkineuze naam voor het E3-strand. En dat is een waterplas van uitstekende kwaliteit met daarbij een kloeke strandtent (voor o.m. bitterballen en smoothies’, een strand van fijn zand en ligweiden, zeer geschikt om niks te doen. Tenzij er een (dance)festival aan de gang is, wat af en toe het geval is. En dan kost de entree (€ 5) ook iets meer. Als toetje adviseren wij de Markt van Eersel.

10. Zeeland: Grevelingenmeer

Zeg je Zeeland dan zeg je zee, inclusief verraderlijke stromingen. Dankzij de Deltawerken bezit Zeeland echter ook vele meren, zoals het Gevelingenmeer, Europa’s grootste zoutwatermeer. Ook niet ongevaarlijk, maar toch..  dit is geen onstuimige zeearm, maar een paradijs voor zwemmers, surfers, kanoërs, zeilers, waterskiërs, vissers en duikers. Zelf zaten we heel prettig op het strand bij Werelds Punt West, met zicht op Hompelvoet. Overigens, ter land is het hier mooi wandelen en fietsen.

11. Zuid-Holland: Brielse Meer

Zonnen, zwemmen, surfen, zeilen: bij het Brielse Meer kun je het doen. Op beide oevers vind je strandjes, ligweiden, fietspaden en horeca. Net zoals bij veel van de hiervoor al besproken meren en plassen, maar… bij het Brielse Meer kun je daarnaast ook het vestingstadje Den Briel (‘In naam van Oranje, doe open de poort!’) bezoeken, of juist museum FutureLand in Europa’s grootste haven. Extra leuk voor wijsneusjes die op school al geschiedenis- en aardrijkskundeles krijgen. Oh ja, fietsers opgelet, knooppunten alom hier.

12. Noord-Holland: Gouwzee & Markermeer

Noord-Holland bezit meer dan 100 kilometer strand, van Paal 31 Texel tot Paal 71 onder Zandvoort. En talloze strandjes aan plassen en meren, van het Amstelmeer (Lutjestrand) tot de Loosdrechtse Plassen (Markus Pos). Ongeschikt voor de massa (want piepklein en met weinig voorzieningen) is het zwemstrandje bij de haven van Marken. Maar je kunt hier prima zwemmen, in helder, ondiep water. Plus: vlakbij historische haven en dito horeca. Iets te druk? Ook fijn is het strandje bij de vuurtoren (zie foto), Het Paard van Marken. Tip: kom per fiets vanuit Amsterdam.  

Belangrijk: check van tevoren of het veilig is

Voordat je ergens het water induikt of je kinderen laat spelen, is het belangrijk om altijd te checken of het water veilig is. Meer informatie over schoon en veilig zwemwater, vind je hier.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.