Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

12 toffe klimbossen voor een actieve dag eropuit

In voor een actief dagje uit? Ga met je gezin, familie of vrienden naar een klimbos. Echt boomklimmen of slingeren van liaan naar liaan en zweven boven mooie natuur aan een meterslange zipline. Dit zijn de leukste en spannendste klimbossen per provincie. 

1. Klimbos Lage Vuursche - Met een bungeejump

In Klimbos Lage Vuursche, onderdeel van Klimbos Nederland, in Lage Vuursche slinger je als een Tarzan dan wel Jane door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Hier zweef je over een enorme natuurlijk gevormde kuil. Je kunt ook echt flink de hoogte in, want het hoogste parcours ligt op maar liefst 22,5 meter. Veilig? Zeker, daar zorgt het continue zekersysteem voor. Spannend? Ja, dat wel. Vooral de grijze route waarbij je een vrije val en een bungeejump maakt om vervolgens veilig terecht te komen in een gigantisch net.

Reserveren: bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk
Tijdsduur: 3 uur
Minimale leeftijd/lengte: vanaf 6 jaar/1.20 meter

Klimbos Nederland is op meer locaties te vinden: in Ruurlo, Bergen op Zoom, Dordrecht en Apeldoorn.

2. Fun Forest Almere - Langste zipline van het land

Dé reden om naar Fun Forest Almere af te reizen: het is niet alleen een klimpark, maar ook het langste ziplinepark van Nederland. Op de Kemphaan aan de rand van Almere begint en eindigt (bijna) elke route met een tokkelbaan. Perfect, want zo kun je lekker vaak door de bossen en over het water zweven. Je kunt kiezen uit zeven verschillende parcoursen. Net als bij de andere Fun Forests varieert de hoogte van het parcours van 2,5 meter tot 15 meter. Voor wie dat gezweef in de lucht niet lang genoeg kan duren, is er parcours nummer zes: daar is de tokkelbaan wel 160 meter lang. Je sluit ’m af met een vrije sprong in het diepe. Mag het nog een tandje extremer? Dan ga je voor het extreme parcours, inclusief een wenteltrap rondom een boom en een zweefsprong naar beneden. Genieten!

Reserveren: bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk
Tijdsduur: 3 uur (kinderen tussen 1.10 en 1.30 meter: 2 uur)
Minimale lengte/leeftijd: vanaf 1.10 meter/6 jaar

3. Fun Forest Venlo – Door auto’s en buizen

De naam zegt het al, in de klimbossen van Fun Forest staat plezier hebben voorop. In Fun Forest Venlo betekent dat klauteren en kruipenm door auto’s, over bruggetjes en door houten buizen, ziplinen hoog tussen de bomen en een vrije sprong het diepe in maken. Je bevindt je hier in het groene Jammerdal in een haast sprookjesachtig deel van Limburg, vlak bij de Duitse grens. Velden, bossen en kronkelende beken omringen je. De moeilijkheidsgraad loopt op, dus je bepaalt zelf hoe pittig je het maakt.

Reserveren: bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk
Tijdsduur: 3 uur (kinderen tussen 1.10 en 1.30 meter: 2 uur)
Minimale leeftijd/lengte: vanaf 6 jaar / 1.10 meter

4. Fun Forest Amsterdam - Voor stalen zenuwen

Je vindt in het Fun Forest Amsterdam maar liefst tien kilometer aan klimroutes. Dit is de plek om de natuur op te zoeken net buiten de rand van de hectische hoofdstad. Degene met stalen zenuwen spoedt zich naar parcours nummer tien in dit spannende klimbos, inclusief een vrije sprong en zelfs een bungeejump. Maar er valt voor iedereen wel iets aan adrenaline op te wekken. De tien parcoursen variëren in hoogte van 2,5 tot 15 meter, dus ook voor kleine(re) kinderen is er genoeg te klauteren over touwen, bruggen, netten en ladders. Ouders kunnen gewoon meelopen onder de routes door. De snelste meters maak je aan de tokkelbanen, die laten je in rap tempo door de bomen van het Amsterdamse Bos roetsjen. Kinderfeestje op de planning? Dat betekent bananen zoeken tijdens het klimmen, want dat zijn de belangrijke schakels in het openen van de schatkist.

Reserveren: bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk
Tijdsduur: 3 uur (kinderen tussen 1.10 en 1.30 meter: 2 uur)
Minimale leeftijd/lengte: 6 jaar/vanaf 1.10 meter

Er is nog een Fun Forest klimbos in de Randstad, namelijk in Rotterdam. Ook vind je daar klimpark Adventure City Rotterdam.

5. Klimbos Ruurlo - 3 uur lang je grenzen verleggen

Tokkelbanen, wiebelige overgangen, grote netten, een vrije val en acht routes om uit te kiezen. Bij het Klimbos Ruurlo kun je drie uur lang je grenzen verleggen in de natuur. En er kleven heel wat voordelen aan dat spelen in de natuur. Kinderen die dit vaak doen, zijn minder vaak ziek, slapen beter en zitten lekkerder in hun vel, blijkt uit onderzoek van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. Op naar de bossen aan de rand van Ruurlo dus. Kinderen onder de 1.20 meter kunnen stoom afblazen in drie verschillende routes, iedereen boven de 1.40 meter krijgt er nog eens vijf routes bij. Door het continue zekersysteem ben je geen seconde los en dus altijd 100 procent veilig.

Reserveren: online reserveren verplicht (bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk tot 1 uur van tevoren)
Tijdsduur: 3 uur
Minimale leeftijd/lengte: vanaf 6 jaar/1.20 meter

Foto: In Klim & Avonturenbos Rock n Rivers in Goirle kunnen ook rolstoelgebruikers ziplinen

6. Klim & Avonturenbos - Rolstoelvriendelijk

‘Super hoe onze zoon in een rolstoel in de bomen kon. Een activiteit waarbij de handicap niet in de weg stond,’ schrijft een moeder op de site van Klim & Avonturenbos Rocks n Rivers in het Noord-Brabantse Goirle. Dit klimbos ligt tussen de statige landhuizen en boerderijen van Natuurpoort de Roovertsche Leij bij Tilburg. Een gebied met vennen, heide, bossen en slingerende riviertjes (Leijen). Het klimbos beschikt over een rolstoelvriendelijk parcours op vijf meter hoogte mét afsluitende tokkelbaan. Dat is 35 meter lang keihard naar beneden roetsjen. Rolstoelgebruikers worden in deze veilige omgeving aangemoedigd hun grenzen te verleggen. Dit is inclusief benodigde materialen zoals rolstoel, gordel, helm, expoglider en met een ervaren instructeur. De overige parcoursen in het klimbos variëren in lengte, hoogte en aantal hindernissen. Waaghalzen beklimmen hoge bruggen, bedwingen touwnetten, tokkelen van grote hoogte naar beneden of maken een vrije val.

Reserveren: uitsluitend online (rolstoel: minimaal 3 dagen vooruit)
Tijdsduur: 2 uur
Minimale leeftijd/lengte: 9 jaar/1.30 meter

7. Kanoa Klimpark Zeeland - Aan het Veerse Meer

Stevige schoenen aan je voeten, comfortabele kleding aan en je haar in een staart. En klaar ben je voor de klimparcoursen van Klimpark Zeeland. Dit klimpark ligt tussen Middelburg en Goes, daar waar bos en water samenkomen. Je vertrekt vanaf een 20 meter hoge klimtoren aan de oever van het Veerse meer om vervolgens op 4, 8 of 12 meter hoogte al klimmend het bos in te verdwijnen. Wat hindernissen (ladders, touwen, bruggen) later, tokkel je over een afstand van zo’n 80 meter over het water weer terug – met een prachtig uitzicht. Stalen zenuwen? Waag dan aan een lijntje de sprong vanaf de top van de toren regelrecht naar beneden. Alleen dat platform nog even afstappen ...

Reserveren: niet verplicht, wel geadviseerd
Tijdsduur: 2,5 uur
Minimale lengte: vanaf 1.25 meter

Foto: Haagse Klimbos

8. Het Haagse Klimbos - Echt de bomen in

Uit onderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat 85 procent van de kinderen het liefst buiten speelt en driekwart van de kinderen speelt daarbij het liefst in een bos. Bij vier op de tien kinderen staat klimmen en klauteren op één als favoriete buitenbezigheid. Een dagje naar een klimbos zal dus zeker in de smaak vallen. En vooral in Zuid-Holland in Het Haagse Klimbos, daar klim je namelijk daadwerkelijk in bomen. Je vindt er dus geen hoogteparcours, het draait er allemaal om zelfstandig benenwerk. Je klimt eerst naar de onderste takken via een (touw)ladder of speciale klimgrepen. Vanaf dat punt is het aan jou om op eigen kracht je weg omhoog te vinden via de topstops. Geen zorgen, je bent gezekerd en helemaal veilig. Het systeem zorgt er bovendien voor dat je elkaar veilig kunt zekeren, zo klim je alsmaar hoger en hoger. Vooruit, nog een tikkie hoger. Los van samenwerken, is hét grote pluspunt van dit boomgeklauter dat je volop in contact bent  met de natuur.

Tip: Boek je het klimbos voor een groep vrienden of familieleden, dan kun je ook de Zespitter inhuren. Dat is een rondrijdende keuken die jullie met pannenkoeken, koffie of (in de winter) glühwein bedient.

Reserveren: verplicht
Tijdsduur: tussen de 2 en 3 uur
Minimale leeftijd: 8 jaar

9. Break Out Grunopark - Over een V-brug

Met beleid van platform naar platform stappen en over een brug met losse balkjes balanceren. Wie aan zijn balanceerkunsten wil werken, kan terecht in het klimpark van Break Out Grunopark. Het ligt op nog geen tien minuten van de binnenstad van Groningen. Geen best evenwichtsorgaan? Dat maakt niet uit. Er zijn twee parcoursen op vier meter hoogte: groen en blauw. Alleen als je het aandurft, kun je de rode route op acht meter hoogte pakken. Over veiligheid hoef je je geen zorgen te maken: voordat je in je klimtuigje wordt gehesen, krijg je een uitgebreide veiligheidsinstructie. Ben je na al die hindernissen – waaronder een v-brug met een touw laag en twee touwen hoog – zeker van je zaak en mag er wel wat snelheid in? Dan laat je je aan een van de vier ziplines naar beneden glijden.

Reserveren: niet verplicht, wel geadviseerd
Tijdsduur: 2,5 uur
Minimale lengte: 1.20 meter, onder 1.40 meter is begeleiding verplicht

10. Klimbos Appelscha - ’s Avonds onder de bouwlampen

Lekker op vakantie in het noorden van het land? Ga op klimavontuur met je familie of vrienden in Klimbos Appelscha op de grens van Drenthe en Friesland. Met meer dan 400 meter aan hindernissen en tokkelbanen, van twee tot twaalf meter hoog, is dit klimbos geschikt voor alle leeftijden. Iedereen boven de 1.40 meter kan gaan voor niveau Kingkong en heeft keuze uit vier verschillende routes. Kleinere kinderen hebben op niveau Monkey keuze uit twee routes. Het klimbos is overal verlicht met bouwlampen. Iedereen boven de 1.50 meter kan hier ook ’s avonds  tussen de bomen slingeren – net weer even iets anders. Teamuitje op de planning? Klimmen met je collega’s levert naast een dag vol plezier en gezelligheid, een vertyrouwensband door de samenwerking hoog in de boomtoppen. Speciaal voor groepen (bedrijven, scholen, families of verenigingen) heeft Klimbos Appelscha het programma Mission In-Bossible. Dat is naast klimmen ook boogschieten en abseilen van de Bosbergtoren.

Reserveren: niet verplicht, wel geadviseerd
Tijdsduur: 2 uur
Minimale lengte/leeftijd: 1.20 meter/kinderen tot 12 jaar onder toezicht van een volwassene

11. Klimpark Molecaten Outdoor Drenthe - Koorddansen op 7 meter hoogte

Molecaten Outdoor Drenthe is dus geen klimbós, maar een klimpárk in de buitenlucht met gave klimparcoursen perfect afgestemd op verschillende leeftijdsgroepen. Zo is er het klimparcours Raccoon Rumble op een meter hoogte waar kinderen vanaf vier jaar (tussen 1 en 1.30 meter) veilig kunnen klimmen onder toeziend oog van hun ouders. Een slagje spannender is Path of the Grizzly op vier meter hoogte, waar trapezes, apenbruggen, swingplanken en rollende stijgbeugels voor pittige hindernissen zorgen. En dan komt Monkey Madness, zeven meter hoog, waar het er inderdaad mad aan toe gaat. Hier ontdek je namelijk de koorddanser in jezelf – best spannend. Je klimavontuur afsluiten met een flinke stoot adrenaline? Bij Flight of the Eagle zweef je in twee etappes zo’n 100 meter door de lucht of zelfs in vier etappes over 300 meter. Heerlijk, kriebels in je buik, wind in je gezicht, vrijheid in je hoofd – die grote glimlach volgt vanzelf.

Reserveren: verplicht
Tijdsduur: 1,5 uur
Minimale leeftijd/lengte: 4 jaar/1 meter

12. Klimbos Avontuurlijk Paasloo - Zoeven in de schemer

In cijfers en feiten: Klimbos Avontuurlijk Paasloo in Overijssel heeft 697 meter aan parcoursen, 51 verschillende hindernissen en vier verschillende parcoursen tot negen meter hoog. Dus heel veel klim- en klauterpret. Hindernissen zijn er in allerlei vormen en formaten. Je klimt op klimmuren, papegaaienbalken, touwbruggen en klimladders, kruipt door tonnen en zoeft aan een 100 meter lange kabelbaan dwars door het Paasloërbos. Voor nog meer spanning kun je ook in het donker klimmen. Je vertrekt dan rond schemer met een lampje op je hoofd en kunt zo alle parcoursen ontdekken. Te veel van het goede of toch even geen zin om de hoogte in te gaan? Dan kun je op de grond aan de slag met fitnessapparaten, met de allerkleinsten het avonturenpad Kevertje Kees bewandelen of zweten op een free run parcours.

Tip: Bij Klimbos Overijssel hoort bij Outdoor Paasloo. Daar kun je ook terecht voor een escaperoom, bubbelvoetbal, teambuilding, boogschieten en arrow battle.

Reserveren: niet verplicht, wel geadviseerd
Tijdsduur: 2 uur
Minimale leeftijd/lengte: vanaf 1.30 meter

Bekijk alle klimbossen in Nederland

De klimbossen van Klimbos Nederland bieden urenlang speelplezier voor jong en oud. Ga tot het uiterste voor het mooiste uitzicht vanuit de bomen. Je kiest zelf je route, veilig is het in elk geval altijd door het continue zekersysteem. 

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.