Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

12 toffe klimbossen voor een actieve dag eropuit

In voor een actief dagje uit? Ga met je gezin, familie of vrienden naar een klimbos. Echt boomklimmen of slingeren van liaan naar liaan en zweven boven mooie natuur aan een meterslange zipline. Dit zijn de leukste en spannendste klimbossen per provincie. 

1. Klimbos Lage Vuursche - Met een bungeejump

In Klimbos Lage Vuursche, onderdeel van Klimbos Nederland, in Lage Vuursche slinger je als een Tarzan dan wel Jane door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Hier zweef je over een enorme natuurlijk gevormde kuil. Je kunt ook echt flink de hoogte in, want het hoogste parcours ligt op maar liefst 22,5 meter. Veilig? Zeker, daar zorgt het continue zekersysteem voor. Spannend? Ja, dat wel. Vooral de grijze route waarbij je een vrije val en een bungeejump maakt om vervolgens veilig terecht te komen in een gigantisch net.

Reserveren: bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk
Tijdsduur: 3 uur
Minimale leeftijd/lengte: vanaf 6 jaar/1.20 meter

Klimbos Nederland is op meer locaties te vinden: in Ruurlo, Bergen op Zoom, Dordrecht en Apeldoorn.

2. Fun Forest Almere - Langste zipline van het land

Dé reden om naar Fun Forest Almere af te reizen: het is niet alleen een klimpark, maar ook het langste ziplinepark van Nederland. Op de Kemphaan aan de rand van Almere begint en eindigt (bijna) elke route met een tokkelbaan. Perfect, want zo kun je lekker vaak door de bossen en over het water zweven. Je kunt kiezen uit zeven verschillende parcoursen. Net als bij de andere Fun Forests varieert de hoogte van het parcours van 2,5 meter tot 15 meter. Voor wie dat gezweef in de lucht niet lang genoeg kan duren, is er parcours nummer zes: daar is de tokkelbaan wel 160 meter lang. Je sluit ’m af met een vrije sprong in het diepe. Mag het nog een tandje extremer? Dan ga je voor het extreme parcours, inclusief een wenteltrap rondom een boom en een zweefsprong naar beneden. Genieten!

Reserveren: bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk
Tijdsduur: 3 uur (kinderen tussen 1.10 en 1.30 meter: 2 uur)
Minimale lengte/leeftijd: vanaf 1.10 meter/6 jaar

3. Fun Forest Venlo – Door auto’s en buizen

De naam zegt het al, in de klimbossen van Fun Forest staat plezier hebben voorop. In Fun Forest Venlo betekent dat klauteren en kruipen door auto’s, over bruggetjes en door houten buizen, ziplinen hoog tussen de bomen en een vrije sprong het diepe in maken. Je bevindt je hier in het groene Jammerdal in een haast sprookjesachtig deel van Limburg, vlak bij de Duitse grens. Velden, bossen en kronkelende beken omringen je. De moeilijkheidsgraad loopt op, dus je bepaalt zelf hoe pittig je het maakt.

Reserveren: bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk
Tijdsduur: 3 uur (kinderen tussen 1.10 en 1.30 meter: 2 uur)
Minimale leeftijd/lengte: vanaf 6 jaar / 1.10 meter

4. Fun Forest Amsterdam - Voor stalen zenuwen

Je vindt in het Fun Forest Amsterdam maar liefst tien kilometer aan klimroutes. Dit is de plek om de natuur op te zoeken net buiten de rand van de hectische hoofdstad. Degene met stalen zenuwen spoedt zich naar parcours nummer tien in dit spannende klimbos, inclusief een vrije sprong en zelfs een bungeejump. Maar er valt voor iedereen wel iets aan adrenaline op te wekken. De tien parcoursen variëren in hoogte van 2,5 tot 15 meter, dus ook voor kleine(re) kinderen is er genoeg te klauteren over touwen, bruggen, netten en ladders. Ouders kunnen gewoon meelopen onder de routes door. De snelste meters maak je aan de tokkelbanen, die laten je in rap tempo door de bomen van het Amsterdamse Bos roetsjen. Kinderfeestje op de planning? Dat betekent bananen zoeken tijdens het klimmen, want dat zijn de belangrijke schakels in het openen van de schatkist.

Reserveren: bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk
Tijdsduur: 3 uur (kinderen tussen 1.10 en 1.30 meter: 2 uur)
Minimale leeftijd/lengte: 6 jaar/vanaf 1.10 meter

5. Klimbos Ruurlo - 3 uur lang je grenzen verleggen

Tokkelbanen, wiebelige overgangen, grote netten, een vrije val en acht routes om uit te kiezen. Bij het Klimbos Ruurlo kun je drie uur lang je grenzen verleggen in de natuur. En er kleven heel wat voordelen aan dat spelen in de natuur. Kinderen die dit vaak doen, zijn minder vaak ziek, slapen beter en zitten lekkerder in hun vel, blijkt uit onderzoek van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten. Op naar de bossen aan de rand van Ruurlo dus. Kinderen onder de 1.20 meter kunnen stoom afblazen in drie verschillende routes, iedereen boven de 1.40 meter krijgt er nog eens vijf routes bij. Door het continue zekersysteem ben je geen seconde los en dus altijd 100 procent veilig.

Reserveren: online reserveren verplicht (bij voldoende plek is reserveren op dezelfde dag mogelijk tot 1 uur van tevoren)
Tijdsduur: 3 uur
Minimale leeftijd/lengte: vanaf 6 jaar/1.20 meter

Foto: In Klim & Avonturenbos Rock n Rivers in Goirle kunnen ook rolstoelgebruikers ziplinen

6. Klim & Avonturenbos - Rolstoelvriendelijk

‘Super hoe onze zoon in een rolstoel in de bomen kon. Een activiteit waarbij de handicap niet in de weg stond,’ schrijft een moeder op de site van Klim & Avonturenbos Rocks n Rivers in het Noord-Brabantse Goirle. Dit klimbos ligt tussen de statige landhuizen en boerderijen van Natuurpoort de Roovertsche Leij bij Tilburg. Een gebied met vennen, heide, bossen en slingerende riviertjes (Leijen). Het klimbos beschikt over een rolstoelvriendelijk parcours op vijf meter hoogte mét afsluitende tokkelbaan. Dat is 35 meter lang keihard naar beneden roetsjen. Rolstoelgebruikers worden in deze veilige omgeving aangemoedigd hun grenzen te verleggen. Dit is inclusief benodigde materialen zoals rolstoel, gordel, helm, expoglider en met een ervaren instructeur. De overige parcoursen in het klimbos variëren in lengte, hoogte en aantal hindernissen. Waaghalzen beklimmen hoge bruggen, bedwingen touwnetten, tokkelen van grote hoogte naar beneden of maken een vrije val.

Reserveren: uitsluitend online (rolstoel: minimaal 3 dagen vooruit)
Tijdsduur: 2 uur
Minimale leeftijd/lengte: 9 jaar/1.30 meter

7. Klimbos Ermelo - Op de Veluwe

Midden in de natuur op de Veluwe vind je Klimbos Ermelo. Op deze plek zijn er uitdagingen voor iedere klimmer. Van de onervaren tot de gevorderden. Met hoogtevrees of zonder. Het klimbos is verdeeld over negen parcoursen met verschillende hoogtes en een eigen moeilijkheidsgraad. Over de veiligheid hoef je je hier geen zorgen te maken. Vanaf het moment dat je het het park in gaat, ben je gezekerd met een veiligheidskabel.

Nieuw dit jaar is 'The Falcon', een zipline parcours van maar liefst 70 meter! En voor kinderen tussen de 1.00 meter en 1.20 meter is er Ape Town. Een parcours bestaande uit 11 hindernissen waar kinderen vrij kunnen klimmen.

Reserveren: uiterlijk 1 uur van tevoren
Tijdsduur: Met het Ape Town ticket mag je 1 uur klimmen en met het Kids Ticket en het Pro Ticket 2,5 uur. Dit is inclusief de verplichte instructie.
Minimale lengte: vanaf 1.00 meter

8. Speelpark Klein Zwitserland - Al meer dan 80 jaar oud

Zoek het avontuur op in een van de oudste speeltuinen van Europa. Speelpark Klein Zwitserland ligt in een bebost gebied in het Limburgse Tegelen. Hier wordt het heden mooi gecombineerd met het verleden. Er is vermaak voor kinderen van alle leeftijden. Van klimmen op verschillende hoogtes en zwemmen tot hutten bouwen, midgetgolfen en spelen op de speeltoestellen.

Reserveren: bestel jouw ticket(s) uiterlijk 24 uur van tevoren
Minimale lengte: niet van toepassing

9. Klimbos Appelscha - ’s Avonds onder de bouwlampen

Lekker op vakantie in het noorden van het land? Ga op klimavontuur met je familie of vrienden in Klimbos Appelscha op de grens van Drenthe en Friesland. Met meer dan 400 meter aan hindernissen en tokkelbanen, van twee tot twaalf meter hoog, is dit klimbos geschikt voor alle leeftijden. Iedereen boven de 1.40 meter kan gaan voor niveau Kingkong en heeft keuze uit vier verschillende routes. Kleinere kinderen hebben op niveau Monkey keuze uit twee routes. Het klimbos is overal verlicht met bouwlampen. Iedereen boven de 1.50 meter kan hier ook ’s avonds  tussen de bomen slingeren – net weer even iets anders. Teamuitje op de planning? Klimmen met je collega’s levert naast een dag vol plezier en gezelligheid, een vertyrouwensband door de samenwerking hoog in de boomtoppen. Speciaal voor groepen (bedrijven, scholen, families of verenigingen) heeft Klimbos Appelscha het programma Mission In-Bossible. Dat is naast klimmen ook boogschieten en abseilen van de Bosbergtoren.

Reserveren: niet verplicht, wel geadviseerd
Tijdsduur: 2 uur
Minimale lengte/leeftijd: 1.20 meter/kinderen tot 12 jaar onder toezicht van een volwassene

10. Klimpark Molecaten Outdoor Drenthe - Koorddansen op 7 meter hoogte

Molecaten Outdoor Drenthe is dus geen klimbós, maar een klimpárk in de buitenlucht met gave klimparcoursen perfect afgestemd op verschillende leeftijdsgroepen. Zo is er het klimparcours Raccoon Rumble op een meter hoogte waar kinderen vanaf vier jaar (tussen 1 en 1.30 meter) veilig kunnen klimmen onder toeziend oog van hun ouders. Een slagje spannender is Path of the Grizzly op vier meter hoogte, waar trapezes, apenbruggen, swingplanken en rollende stijgbeugels voor pittige hindernissen zorgen. En dan komt Monkey Madness, zeven meter hoog, waar het er inderdaad mad aan toe gaat. Hier ontdek je namelijk de koorddanser in jezelf – best spannend. Je klimavontuur afsluiten met een flinke stoot adrenaline? Bij Flight of the Eagle zweef je in twee etappes zo’n 100 meter door de lucht of zelfs in vier etappes over 300 meter. Heerlijk, kriebels in je buik, wind in je gezicht, vrijheid in je hoofd – die grote glimlach volgt vanzelf.

Reserveren: verplicht
Tijdsduur: 1,5 uur
Minimale leeftijd/lengte: 4 jaar/1 meter

11. Klimbos Avontuurlijk Paasloo - Zoeven in de schemer

In cijfers en feiten: Klimbos Avontuurlijk Paasloo in Overijssel heeft 697 meter aan parcoursen, 51 verschillende hindernissen en vier verschillende parcoursen tot negen meter hoog. Dus heel veel klim- en klauterpret. Hindernissen zijn er in allerlei vormen en formaten. Je klimt op klimmuren, papegaaienbalken, touwbruggen en klimladders, kruipt door tonnen en zoeft aan een 100 meter lange kabelbaan dwars door het Paasloërbos. Voor nog meer spanning kun je ook in het donker klimmen. Je vertrekt dan rond schemer met een lampje op je hoofd en kunt zo alle parcoursen ontdekken. Te veel van het goede of toch even geen zin om de hoogte in te gaan? Dan kun je op de grond aan de slag met fitnessapparaten, met de allerkleinsten het avonturenpad Kevertje Kees bewandelen of zweten op een free run parcours.

Tip: Bij Klimbos Overijssel hoort bij Outdoor Paasloo. Daar kun je ook terecht voor een escaperoom, bubbelvoetbal, teambuilding, boogschieten en arrow battle.

Reserveren: niet verplicht, wel geadviseerd
Tijdsduur: 2 uur
Minimale leeftijd/lengte: vanaf 1.30 meter

12. Adventure City Rotterdam - Avonturen op hoogte

Ook zo'n zin om het avontuur tegemoet te gaan? Bij Adventure City Rotterdam kun je in een indoor hal van 2000m2 en een outdoor gedeelte van 5000m2 helemaal los. Ben je fan van boulderen? Of slinger je liever van punt a naar b met de zipline? Ook aan de allerkleinsten is gedacht. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen zich wagen aan de nettenparcoursen, een puppy klimparcours, speleo en een kids & fun klimmuur.

Aanrader: de FreeFall van 20 meter hoogte!

Reserveren: Reserveer zo snel mogelijk, want de beschikbaarheid kan hard gaan
Tijdsduur: Je ticket is geldig voor een instructie en 2 uur vrij klimmen
Minimale leeftijd/lengte: vanaf 4 jaar

Bekijk alle klimbossen in Nederland

De klimbossen van Klimbos Nederland bieden urenlang speelplezier voor jong en oud. Ga tot het uiterste voor het mooiste uitzicht vanuit de bomen. Je kiest zelf je route, veilig is het in elk geval altijd door het continue zekersysteem. 

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.