Naar artikel

De leukste kerstmarkten in Duitsland

Dit zijn de vijf mooiste kerstmarkten

De kerstmarkten in Duitsland zijn elk jaar weer een enorm spektakel. Dompel je onder in de unieke kerstsferen van de groots opgezette kerstmarkten net over de grens. Proef de lokale producten, drink heerlijke glühwein, dit is jouw start van een geweldige kerst. Overnachten? Of een cruise geheel in kerstsfeer? Misschien een gezellige dagtour naar de Duitse kerstmarkten? Alles is mogelijk!

1. 3-daagse kerstcruise naar kerstmarkten in Düsseldorf

Ga op ontspannen en comfortabele wijze op kerstcruise naar de grootste kerstmarkt in Düsseldorf. De Rijnstad telt niet één, maar wel zeven kerstmarkten verspreid over de binnenstad, allemaal met een eigen sfeer en bijzonderheden. Zodra je aan boord stapt van ms Melody in Arnhem begint je minicruise vol gemütlichkeit. Het riviercruiseschip vaart in de namiddag vanuit Arnhem en de volgende ochtend vroeg ben je in Düsseldorf. De levendige en sfeervolle Altstadt van Düsseldorf is vijf weken lang omgetoverd tot één grote kerstmarkt. Volg de klanken van de kerstmuziek, de geur van glühwein, geroosterde amandelen en kerstkruiden en slenter van kerstmarkt naar kerstmarkt. De markten zijn verspreid in de stad en liggen op loopafstand van elkaar. De totale afstand die je moet lopen om alle kerstmarkten te bezoeken is ongeveer anderhalve kilometer. Bezoek ze allemaal! Vertrekdata: naar keuze in december. 

2. 3-, 4-daagse stedentrip naar de kerstmarkten in Keulen 

17 november t/m 23 december

Keulen wordt in deze periode omgetoverd tot een groot kerstfestijn. Bewonder de vele rijkversierde kraampjes met mooie kerstdecoraties. Schaats een rondje over de sfeervol verlichte schaatsbaan of geniet van een heerlijke mok glühwein of één van de vele typisch Duitse lekkernijen. Er zijn op zes verschillende pleinen in de stad kerstmarkten met heel veel kerstkraampjes en verschillende kerstshows en optredens. De grootste kerstmarkt bevind zich op het plein voor de Dom van Keulen met zo’n 150 kraampjes. Op loopafstand heb je ook kerstmarkten op de Neumarkt, Rudolfplatz, Alter Markt en Heumarkt.

3. Kerstmarkten Düsseldorf - de dagtour

17 november t/m 30 december

Een dagtour naar de kerstmarkten in het prachtige Düsseldorf kan natuurlijk ook. Veel kerstfans weten de weg er naartoe  al jaren te vinden. De vele kroegen gaven de stad de bijnaam längste Theke der Welt, langste bar van de wereld. Maar naast Altbier en andere lekkernijen vind je hier in de aanloop naar kerst veel taferelen die passen bij een winterwonderland. De geur van amandelen en kerstkruiden vindt op de kerstmarkt zijn weg je neusgaten in. Koop de origineelste kerstcadeaus bij de honderden kraampjes, maak ritjes in de verlichte draaimolen, glij rondjes op de schaatsbaan en bekijk de stad en omstreken vanuit het reuzenrad.  

Tip: Zoek ook de rustigere straatjes op waar je wandelend onder lichtdekens ziet hoe charmant Düsseldorf eigenlijk is.

Met de bus naar Düsseldorf? Dat kan met de Uit met Jonker dagtocht en geniet van een comfortabele rit in een luxe touringcar. Er zijn verschillende opstaplocaties in het land.

4. 4-daagse stedentrip naar de kerstmarkt in Berlijn 

23 november t/m 1 januari

Vier kerstfeest in het hippe en historische Berlijn. Loop langs de vele rijkversierde kraampjes met mooie kerstdecoraties, schaats een rondje over de sfeervol verlichte schaatsbaan, geniet van heerlijke glühwein of één van de vele typisch Duitse lekkernijen. Er zijn maar liefst 28 locaties in Berlijn waar je over een kerstmarkt kunt struinen. Je vindt de kerstmarkten in winkelstraten en pleinen en in kerken en oude fabrieken. De verschillende markten zijn onderverdeeld in thema’s, zo is elke kerstmarkt uniek. De Berlijnse kerstmarkt is bekend om zijn grootte en om de variatie  van kunst, typische geschenken en delicatessen uit verschillende Europese regio’s. Obvernachten doe je in een fijn 4-sterrenhotel dat lekker centraal ligt.

5. Slot Moyland: kunstnijverheidskerstmarkt in kasteeltuinen

13 t/m 17 december

Iets voorbij Nijmegen, net over de grens vindt in de historische tuinen van het neogotische Slot Moyland een traditionele kunstnijverheidskerstmarkt plaats. Hier struin je tussen vele gezellige kerstkraampjes en scoor je tassen vol handgemaakte kunstwerkjes van hout, glas, papier, klei, vilt, metaal of wol. Nog een mooi schilderijtje nodig voor aan de muur? Je vindt er de mooiste werken van hedendaagse regionale kunstenaars, in alle prijsklassen. De boel wordt opgeluisterd door livemuziek en we moeten toch even wat te snacken en drinken aanraden: Moyländer Winterpunsch, kruidenlikeur, nougat, taaitaai en kastanjes. Geniessen

Tip voor ouders: Kinderen kunnen bij de open kunstwerkplaats hun creatieve handen uit de mouwen steken.

Handig voor onderweg

Met de auto naar de kerstmarkten in Duitsland? De ANWB Onderweg app heeft alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze rit: navigeren, parkeren, tanken en laden en pech melden.

Tickets voor een dagje uit 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.