Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zijn zonnepanelen nog wel interessant?

Zonnepanelen hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en blijven een geliefde keuze. Echter, recente ontwikkelingen roepen vragen op. Zijn zonnepanelen nog steeds een verstandige investering? En is er inmiddels niet al voldoende, of misschien wel te veel, zonnestroom? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Een rekenvoorbeeld

We beginnen door een rekenvoorbeeld met je te delen. Daarin gebruiken we de terugverdientijd om te kijken hoe interessant je investering is. Belangrijk om te onthouden dat een terugverdientijd altijd op aannames is gebaseerd. 

Voor ons rekenvoorbeeld gaan we uit van de volgende aannames:

  • Je hebt een vast contract
  • Je betaalt voor je stroom: €0,33/kWh (inclusief belastingen)
  • Je krijgt voor teruggeleverde stroom: €0,07/kWh
  • Je gebruikt zelf van je eigen opwek: 33%
  • Salderen wordt vanaf 2025 afgebouwd naar 0% in 2031

We gaan voor dit voorbeeld uit van onderstaande installatie van 9 panelen die op het zuidoosten liggen, deze installatie inclusief kost ongeveer €5350,- om op je dak te krijgen. Het huishouden heeft een verbruik van 3000 kWh per jaar. Met deze 9 panelen zouden ze ongeveer 3368 kWh per jaar opwekken.

Een voorbeeldinstallatie van 9 zonnepanelen

Dit huishouden heeft in ongeveer dan 7 jaar de volledige investering terugverdiend. Daarna is de salderingsregeling waarschijnlijk volledig afgebouwd levert de installatie alsnog nog zo’n €500,- per jaar op. Met een levensduur van 25 jaar heb je dus nog heel wat jaren om van een goedkope energierekening te genieten, ook zonder salderen.

De kosten en opbrengsten op een rijtje

Dit is natuurlijk nog wel glazenbol-werk. Niemand weet precies wat de terugverdientijd is van jouw setje zonnepanelen. Wat we vooral willen laten zien is dat zonnepanelen nog steeds een verstandige investering zijn. De afbouw van de salderingsregeling en eventuele andere heffingen hebben uiteraard geen positief effect op je rendement, maar dat betekent niet dat het niet meer interessant is. Zo berekenden niet alleen wij, ook Milieucentraal en TNO.

Hoe verdien je je installatie sneller terug?

Als je vanaf 2025 nog maar 64% kan salderen en vanaf 2031 nog 0% wordt 'zelfconsumptie' het toverwoord om het meeste waarde uit jouw installatie te halen. Daarmee bedoelen we dat je de stroom van je eigen panelen direct zelf gebruikt. Dat heeft meerdere voordelen, maar het voordeel voor jou is vooral dat je over je eigen stroom geen energiebelasting of inkoopkosten betaalt. Dat scheelt je dus sowieso al €0,17 per kWh. Momenteel gebruikt een huishouden zo'n 33% van de zonnestroom die ze opwekken zelf. Door slimmer om te gaan met je verbruik, bijvoorbeeld door het slim laden van je elektrische auto of na te denken over de ligging van je zonnepanelen. Als het huishouden uit het bovenstaand rekenvoorbeeld het eigen verbruik naar 50% kan verhogen, levert ze dat zo een extra voordeel €100,- per jaar op.

Tot slot...

In dit artikel lieten we zien hoe wat een standaardinstallatie je kan opleveren. Maar, als we iets weten dan is het wel dat er weinig installaties 'standaard' zijn. Ieder dak is uniek, en dan wil je ook nog de zonnepanelen afstemmen op jouw persoonlijke situatie. Wil je weten of zonnepanelen voor jouw situatie interessant zijn? Plan een adviesgesprek in met onze Zonexpert.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!