Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is jouw zonnestroom nou écht waard?

Wat krijg je voor teruggeleverde zonnestroom en wat is die eigenlijk echt waard? Daar zit een belangrijk verschil tussen. Vanwege dat verschil schroeven veel energieleveranciers de hoogte van hun teruglevergoedingen terug.

Dit krijg je (nog) voor zonnestroom

Er zijn voor vaste en variabele energiecontracten twee smaken: salderen en netto terugleveren. De hoeveelheid stroom die je jaarlijks van het net afneemt, bepaalt de hoeveelheid kWh die je mag salderen (volgens de salderingsregeling). Je krijgt het tarief dat je met je energieleverancier hebt afgesproken, mét belastingen. Betaal je 40 cent per kWh voor stroom? Dan krijg je die ook terug.

Lever je méér terug dan je afneemt, dan heet dat netto terugleveren. Voor dat deel krijg je vaak maar een fractie van wat je zelf betaalt voor een kWh, gemiddeld zo’n 12 cent.

Lees meer over salderen

Dit is zonnestroom waard

Door de salderingsregeling heeft zonnestroom bij vaste en variabele contracten een terugleverwaarde die losstaat van de echte waarde op de energiemarkt. Energieleveranciers moeten de stroom die zij teruggeleverd krijgen daar zelf ook weer verkopen.

Als de zon schijnt, wordt er veel teruggeleverd. Er is dan heel veel aanbod op het energienet, daardoor daalt de prijs van stroom. Maar door de salderingsregeling (bedoeld als soort subsidie) is die prijs kunstmatig hoog.

Vaak krijgen energieleveranciers een prijs ónder die van de salderingsregeling. Ze verkopen dus met verlies. Ze compenseren dat verlies door een lage vergoeding te geven bij netto terugleveren. Vaak lager dan de echte waarde op zo’n moment. De concrete waarde van zonnestroom is gelijk aan de tarieven van een dynamisch energiecontract. Dat verschilt per uur, bekijk de actuele tarieven.

Terugleveren als lokkertje of afschrikker?

Het voorstel om de salderingsregeling na 2024 af te bouwen is niet door de Eerste Kamer gekomen. Waar in 2025 je zonnestroom nog 60% van wat je betaalt voor een kWh zou zijn, zou dat geleidelijk verder worden afgebouwd naar 0% in 2031. Met als doel om het direct verbruik van zonne-energie te stimuleren. De salderingsregeling blijft daardoor voorlopig bestaan.

Dit zorgt voor extra kosten voor de energieleveranciers. Om die extra kosten te drukken worden er kosten gerekend voor het terugleveren van stroom, betaal je hogere tarieven en/of verdwijnt de welkomstbonus op vergelijkingssites. Zie ook: Terugleverboetes en zonnepaneelbezitters weren

Het meest logische zou zijn dat terugleververgoedingen worden gekoppeld aan de actuele prijzen op de energiemarkt. Dat is een eerlijke manier, want je krijgt wat de stroom waard is. Dat is hoe het nu al werkt voor dynamische energiecontracten. 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!