Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel stroom verbruikt een zonnebank?

Alles over het stroomverbruik van een zonnebank

Een gezond kleurtje en een ferme dosis licht om winterdepressie tegen te gaan. Wat de motivatie ook is, de zonnebank blijft populair. Ondanks gezondheidsrisico’s door UV-straling. Maar wat verbruikt een zonnebank aan stroom als je die thuis hebt staan? Is een zonnebank een grote stroomslurper of valt dat allemaal best mee?

Hoeveel stroom verbruikt een zonnebank?

Ze zijn er in soorten en maten, maar een simpele vuistregel voor verbruik is zeker te geven. Een zonnebank verbruikt jaarlijks 50 à 80 kWh. Daarbij uitgaand van het maximale aantal zonnebank-uren per jaar. Een grote fabrikant noemt als maximum bijvoorbeeld 38 uur. Heb je een zonnehemel (dus met maar één zijde lampen), dan geldt dat dus voor de voorkant en achterkant van het lichaam als 19 uur per zijde. Houd je je aan die richtlijn is de zonnebank geen enorme energieslurper.

Stroomkosten van een zonnebank 

In het voorbeeld ga je 40 keer per jaar onder de zonnebank en doe je 2 keer 20 minuten (rug- en borstzijde). Voor elektriciteit rekenen we met de gemiddelde stroomprijs van 2023: €0,29 per kWh.

Een zonnehemel (aan één kant licht) met een vermogen van 1,35 KW

  • Per uur kost dat: 1,35 KW x € 0,29 = € 0,39 per uur
  • Ga je elke week onder de zonnebank, dan kost je dat maandelijks: 4 per maand × 40 minuten × 1,35 KW × € 0,39 = € 1,41 per maand
  • Heb je dat maandelijkse ritme het hele jaar door, dan kost dat dus:12 x € 1,41 = zo’n € 16,87 per jaar
  • Wil je jaarlijks het maximaal aantal uren onder de zonnebank, dan komt dat op: 38 uur x € 0,39 = € 14,82 per jaar

Een zonnebank (aan beide kanten licht) met een vermogen van 2,05 KW

  • Per uur kost dat: 2,05 KW x € 0,29 = € 0,59 per uur
  • Ga je elke week onder de zonnebank, dan kost je dat: 4 per maand × 40 minuten × 2,05 KW × € 0,29 = € 1,57 per maand
  • Heb je dat maandritme het hele jaar, dan kost je dat: 12 x € 1,57 = € 18,84 per jaar
  • Het maximaal aantal zonnebank-uren komt op: 38 uur x € 0,59 = € 22,42 per jaar

Soorten zonnebanken

Het is wel belangrijk om verschillende soorten zonnebanken en bruiners te onderscheiden. De hoeveelheid lampen is daarbij natuurlijk cruciaal, want die bepalen het kWh-verbruik. Het voorbeeld voor het stroomverbruik gaat uit van een zonnehemel, die als een grote lamp boven een bed gezet kan worden. De tweedelige zonnebank heeft een scharnierende klep met aan beide zijden uv-lampen. Daarvan is ook een staande variant, dat is meestal een snelbruiner. Daarnaast zijn er ook allerlei soorten gezichtsbruiners.

Risico’s van UV-straling van een zonnebank

Ultraviolette straling (UV-straling) brengt risico mee. Dat geldt bij natuurlijke zonnestralen, ook bij stralen van de zonnebank. UV-straling kan huidkanker veroorzaken. Sinds 2007 gelden daarom Europese regels voor de hoeveelheid straling die zonnebanklampen mogen hebben.

Die regels gelden voor verkopers van zonnebankapparatuur en zonnestudio’s. In Nederland worden ze gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Hoeveel UV-straling een zonnebank of -lamp heeft, zegt niets over het stroomverbruik. Wel iets over de maximale hoeveelheid UV-licht die een persoon door de zonnebank mag hebben. Dus hoeveelheid zonnebankuren jaarlijks maximaal verantwoord is.

Besparen op zonnebankgebruik

Op echte zonnige dagen is het natuurlijk een beetje zonde om onder de zonnebank te gaan liggen. Dan kan je beter naar buiten gaan voor een lekkere dosis vitamine D. Maar is het nou slecht weer en waait het daarbij flink dan is het vaak wel een geschikt moment om even bij te kleuren onder de zonnebank, zeker als je een dynamisch energiecontract hebt! 

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!