Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Warmtepompen heb je in verschillende soorten en maten. Een standaard stroomverbruik is er dus eigenlijk niet. Hoeveel kWh stroom een warmtepomp verbruikt hangt af van het type, maar ook van allerlei andere factoren. Kijk welke vuistregel er is, hoe je een ruwe berekening maakt en wat een energielabel over het verbruik van een warmtepomp zegt.

Energielabel van warmtepompen

Op het Europese verplichte energielabel kan je per merk en type goed zien tot welke energieklasse een warmtepomp behoort. Belangrijk is het onderscheid tussen warmtepompen die alleen verwarmen en warmtepompen die verwarmen én warm water leveren. De energieklasse voor verwarming loopt van diepgroen A+++ tot en met een knalrode D. Voor warm water is dat van A+ tot en met F.

Het energielabel geeft aan hoe hoog het rendement van een warmtepomp is. Hoe hoger het rendement, hoe minder stroom een warmtepomp nodig heeft om te verwarmen en warm water te geven.

Lees ook: Welke warmtepomp kies ik?

Hoeveel kWh stroom verbruikt een warmtepomp per jaar?

Zoals gezegd hangt het verbruik van een warmtepomp af van het type warmtepomp, maar ook van de mate waarin de woning geisoleerd is.

Een volledig elektrische warmtepomp is een grootverbruiker van elektriciteit met zo'n 3.200 kWh per jaar. Dat kost, als we uitgaan van het gemiddelde dynamische stroomtarief van 2023 à €0,29 per kWh, jaarlijks ongeveer €1.300. Het voordeel is dat je dan van het gas af bent, dus geen gaskosten meer hebt. Gemiddeld gasverbruik in Nederland is 1.200 m3 per jaar, in 2023 had dat je dus zo'n €1.980 gekost. 

Veel bestaande woningen zijn (alleen) geschikt voor hybride warmtepompen, die samenwerken met een cv-ketel. Gemiddeld verbruik is daarbij 1.900 kWh stroom en 700 m3 gas. Dat hangt wel erg af van het soort huis natuurlijk. Met een hybride warmtepomp verbruik je dus méér stroom, maar bespaar je op gas. Dat scheelt gemiddeld per jaar circa € 300, afhankelijk van de gasprijs.

Wat kost een kuub gas en wat kost een kWh stroom?

Stroomverbruik warmtepomp berekenen

Hoeveel stroom een warmtepomp bij jou thuis ongeveer verbruikt, bereken je in een paar stappen. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de omgeving te halen. De verhouding van hoeveel stroom nodig is om een hoeveelheid warmte op te wekken is belangrijk. Dat is de COP (Coefficient Of Performance) die de verhouding uitdrukt van 1 tot 5, waarbij 5 het zuinigst is.

  • Bekijk hoeveel kubieke meter gas je jaarlijks verbruikt. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 1.200 kubieke meter gas (m3) per jaar.
  • 1m3 gas is ongeveer gelijk aan de energie van 10 kWh.
  • Voor verwarming en warm water is jaarlijks in plaats van gas dus nodig: 1.200 m3 x 10 kWh = 12.000 kWh.
  • Een hybride warmtepomp heeft een COP van ruim 4. Dat betekent dat 1 kWh ongeveer 4 kWh aan warmte opwekt. De benodigde 12.000 kWh kan je delen door 4 = 3.000 kWh.

De berekening is vooral een simpel voorbeeld van welke waarden een rol spelen in het verbruik en waar ze van afhankelijk zijn.

Maar eerst: isoleren

Als eerste stap naar installatie van een warmtepomp wordt altijd goed isoleren aangeraden. Bij matig of slecht geïsoleerde huizen levert een warmtepomp geen besparing op.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!