Hoeveel kWh verbruikt een Quooker?
IJskasten, vaatwassers, televisies, diepvriezen, wasmachines en -drogers: allemaal hebben ze een energielabel. Dat zegt ‘iets’ hoeveel stroom het apparaat verbruikt, maar wat precies? Waar moet je op letten? Wat is het verschil per apparaat? Bekijk wat een energielabel zegt over stroomgebruik van een zogenaamde waterverhitter. De meest bekende is de Quooker.
De kokend water-kranen
Een kokendwaterkraan verbruikt stroom, maar levert ook een besparing op omdat je geen water hoeft te koken met een waterkoker én in het geval van een combi (kokend én warm water uit de boiler van de kokendwaterkraan) minder warmteverlies hebt uit de leidingen. Een van de bekendste is de Quooker, maar er zijn natuurlijk ook nog allerlei andere merken.
Energielabel van een Quooker
Kleine elektrische waterverhitters (met reservoir) voor in de keuken hebben een energielabel. Dat is verplicht door wetten van de Europese Unie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het energielabel voor warmwatertanks en waterverwarmingstoestellen. Hoewel de Quooker een klein reservoir heeft, valt de kraan onder de categorie waterverwarmingstoestellen. Een Quooker heeft energielabel A.
Dit staat er op het energielabel van een Quooker
Bekijk wat er precies op een energielabel staat en wat dat betekent. Je leest hoeveel elektriciteit een Quooker gebruikt, dat zorgt dat je makkelijker merken kan vergelijken. Dit zie je van boven naar onder op het energielabel:
- De merknaam
- Het toesteltype
- Verbruik van warm water
- De schaal van A tot G
- Energie-efficiëntieklasse
- Hoeveel geluid het apparaat maakt in decibel
- Jaarlijks energieverbruik
Hoeveel stroom verbruikt een Quooker?
Dat hangt natuurlijk erg af van het gebruik van een warm water-kraan. Gemiddeld gebruikt een gezin van 3 personen ongeveer 10 liter kokend water per dag. Volgens Quooker is er 423 kWh per jaar nodig om het water te verwarmen en 87,5 kWh om het water op temperatuur te houden. Een totaal energieverbruik van 511 kWh per jaar dus. Heb je een dynamisch energiecontract (gemiddeld € 0,27 per kWh in 2024) dan kost dit je jaarlijks zo'n € 138.
Stroom besparen met je Quooker
Als je eenmaal een Quooker hebt is het zonde om deze helemaal of tijdelijk uit te schakelen. Daar heb je hem niet voor gekocht. Bovendien moet de Quooker vervolgens harder werken op weer op temperatuur te komen als je hem weer aanzet en verbruikt hij juist meer stroom.
Heb je nog geen Quooker zijn er natuurlijk ook praktische tips te verzinnen om slim om te gaan met het koken van water, zoals:
- Gebruik je een waterkoker om thee te zetten? Doe dan niet te veel water in één keer in de waterkoker. Het is zonde om een liter water te koken als je maar één kopje hoeft te vullen.
- Waar je een volle waterkoker wel goed voor kunt gebruiken is het aan de kook brengen van het water tijdens koken. Kook je nog nog gas, dan bespaar je hiermee ook weer kleine beetjes gas. Alle beetjes helpen.
Lees hier al onze tips om stroom (en gas) te besparen
ANWB Energie
Wil je profijt hebben van een dynamisch energiecontract met je Quooker? Een Quooker houdt de hele dag het water op temperatuur, waarbij een dynamisch energie contract je zeker van pas kan komen. Daarnaast kan je je ook voornemen om heet water uit je Quooker te gebruiken als het waait, of als de zon schijnt. Maar dat is misschien wat omslachtig!
Deel deze pagina