Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel kWh verbruikt een Quooker?

IJskasten, vaatwassers, televisies, diepvriezen, wasmachines en -drogers: allemaal hebben ze een energielabel. Dat zegt ‘iets’ hoeveel stroom het apparaat verbruikt, maar wat precies? Waar moet je op letten? Wat is het verschil per apparaat? Bekijk wat een energielabel zegt over stroomgebruik van een zogenaamde waterverhitter. De meest bekende is de Quooker.

De kokend water-kranen

De kokend water-kranen met keukenboiler mag je ook wel rekenen tot stroomslurpers. Je bespaart doordat warm water eerder bij de kraan is, maar verbruikt meer doordat het apparaat de hele dag een reservoir met water opwarmt. Een van de bekendste is de Quooker, maar er zijn natuurlijk ook nog allerlei andere merken.

Energielabel van een Quooker

Kleine elektrische waterverhitters (met reservoir) voor in de keuken hebben een energielabel. Dat is verplicht door wetten van de Europese Unie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het energielabel voor warmwatertanks en waterverwarmingstoestellen. Hoewel de Quooker een klein reservoir heeft, valt de kraan onder de categorie waterverwarmingstoestellen.

Dit staat er op het energielabel van een Quooker

Bekijk wat er precies op een energielabel staat en wat dat betekent. Je leest hoeveel elektriciteit een Quooker gebruikt, dat zorgt dat je makkelijker merken kan vergelijken. Dit zie je van boven naar onder op het energielabel:

  1. De merknaam
  2. Het toesteltype
  3. Verbruik van warm water
  4. De schaal van A tot G
  5. Energie-efficiëntieklasse
  6. Hoeveel geluid het apparaat maakt in decibel
  7. Jaarlijks energieverbruik

Hoeveel stroom verbruikt een Quooker?

Dat hangt natuurlijk erg af van het gebruik van een warm water-kraan. Gemiddeld gebruikt een gezin van 3 personen ongeveer 10 liter kokend water per dag. Volgens Quooker is er 423 kWh per jaar om het water te verwarmen en 87,5 kWh om het water op temperatuur te houden. Een totaal energieverbruik van 511 kWh per jaar.

Geld besparen met je Quooker

Met een dynamisch energiecontract kan je besparen door je gedrag aan te passen. Met een Quooker die constant een beetje stroom vraagt om het water op temperatuur te houden is dat natuurlijk lastig. Wel kan een dynamisch tarief over het gehele verbruik voordeliger uitpakken voor het stroomverbruik van de Quooker. Kijk ook eens bij de actuele uurtarieven.

Stroom besparen met je Quooker

Als je eenmaal een Quooker hebt is het zonde om deze helemaal of tijdelijk uit te schakelen. Daar heb je hem niet voor gekocht. Bovendien moet de Quooker vervolgens harder werken op weer op temperatuur te komen als je hem weer aanzet en verbruikt hij juist meer stroom.

Heb je nog geen Quooker zijn er natuurlijk ook praktische tips te verzinnen om slim om te gaan met het koken van water, zoals:

  • Gebruik je een waterkoker om thee te zetten? Doe dan niet te veel water in één keer in de waterkoker. Het is zonde om een liter water te koken als je maar één kopje hoeft te vullen.
  • Waar je een volle waterkoker wel goed voor kunt gebruiken is het aan de kook brengen van het water tijdens koken. Kook je nog nog gas, dan bespaar je hiermee ook weer kleine beetjes gas. Alle beetjes helpen.

Meer over energie

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!