Dakkoffers en fietsdragers

Zo win je snel aan laadruimte

Wie met kinderen en auto op reis gaat, heeft vaak een nijpend tekort aan ruimte. Een dakkoffer en een fietsdrager kunnen dan een goede oplossing zijn. Je hebt plots veel meer ruimte zonder dat je een veel grotere auto hoeft te kopen.

Dakkoffer: dit moet je weten

Inhoud

Kan sterk verschillen per dakkoffer. Ze zijn er van ongeveer 300 liter tot zo’n 650 liter.

Afsluitbaar

Er zijn diverse sluitsystemen voor dakkoffers. De meeste sluit je met een sleutel. Het slot kan één enkele zijn, of het heeft meerdere aangrijppunten met één centraal slot.

Gewicht

Het gewicht van de dakkoffer is van belang voor de maximale dakbelasting van je auto. Die dakbelasting vind je terug in het instructieboekje van de auto.

Maximum laadvermogen

Dat geeft aan hoe zwaar je de dakkoffer mag beladen.

Opening

De meeste dakkoffers zijn alleen van opzij te openen. Een enkel exemplaar kun je ook aan de achterzijde openen.

Ga naar de ANWB webwinkel voor dakkoffers

Fietsdrager: dit moet je weten

  • Een fietsdrager voor de fietsen van je kinderen plaats je op het dak van de auto of op de trekhaak. Je hebt vaak een trekhaak op je auto nodig om een fietsdrager te kunnen gebruiken.
  • Er zijn echter uitzonderingen. Opel verkoopt bijvoorbeeld een fietsdrager die uit de achterbumper van de auto tevoorschijn komt. Heb/wil je geen trekhaak, dan kun je de fietsen van de kinderen op het dak te vervoeren met speciale fietsdragers. Ook zijn er exemplaren te koop die je op de caravan kunt monteren
  • Vergelijk fietsendragers en bekijk het advies en de reviews van onze Fietsexpert.

Fiets op de trekhaak

  • Fietsdragers passen op de meeste trekhaken (soms met behulp van een speciaal koppelstuk) en bieden plaats aan maximaal 2 fietsen
  • Er bestaan ook kantelbare fietsdragers. Handig: zo blijft de toegang tot de kofferruimte toegankelijk.
  • Bijna alle fietsdragers hebben verlichting en ruimte voor een nummerplaat.

Let er bij het vervoer van (elektrische) fietsen op dat het gewicht van de fietsen en het fietsenrek niet de maximale kogeldruk van je auto overschrijdt. Die kogeldruk vind je terug in het instructieboekje van jouw auto. Om het gewicht wat te drukken, verdient het aanbeveling om de fietstassen vooraf te verwijderen en de accu van een elektrische fiets bijvoorbeeld in de auto te vervoeren.

Fiets op het dak

  • Voordeel: De trekhaak blijft vrij voor de caravan
  • Nadeel: Fietsen vangen erg veel wind, dus het brandstofverbruik van de auto zal fiks stijgen. Het plaatsen van de fiets is onhandiger. Let er bij parkeergarages en tolpoortjes op dat de hoogte van de auto is toegenomen.
  • Verder moet je rekening houden met de maximale dakbelasting van je auto. Ook die vind je in het instructieboekje van jouw auto.

Fietsen aan de caravan

Er zijn voor caravan of vouwwagen speciale fietsdragers. De fietsen ín de caravan vervoeren kan ook, met behulp van een ‘indoor'-fietsdrager.

Ga naar de ANWB webwinkel voor fietsdragers