Hoeveel kinderzitjes passen in de auto?

Drie kinderzitjes naast elkaar gaat bijna nooit

Grote auto's lijken veel ruimte te bieden. Toch kun je doorgaans niet op alle zitplaatsen kinderzitjes plaatsen. En drie naast elkaar, dat lukt vrijwel nooit en als het al lukt sluiten de portieren vervolgens moeilijk.

  • De meeste auto's zijn uitgerust met Isofix bevestigingspunten  en hebben ook bevestigingspunten voor een top tether (een extra gordel bovenaan het zitje). Maar op de middelste plaats op de achterbank - of op de derde zitrij bij zevenzitters - blijkt plaatsing van een kinderzitje vaak heel lastig.
  • Soms is het volgens het instructieboekje van de auto zelfs niet toegestaan om drie zitjes naast elkaar te plaatsen.
  • In bepaalde gevallen blijkt de veiligheidsriem te kort voor het kinderzitje. Sommige kinderzitjesfabrikanten hebben daarom al een basisframe ontwikkeld waar het zitje in geplaatst kan worden.

De beste plek voor een kinderzitje

  • Kinderen kunnen het beste zitten op de buitenste zitplaatsen van de tweede zitrij. Dat is veilig en je krijgt ze makkelijk in hun stoeltje. Op die plekken zouden de meeste zitjes dan ook relatief makkelijk te monteren moeten zijn.
  • De passagiersstoel voorin is niet primair bedoeld voor het vervoer van kinderen. De aanwezigheid van een airbag kan een risico opleveren. Een aantal fabrikanten verbiedt daarom de plaatsing van een kinderzitje op de voorstoel zelfs of raadt gebruik van een merkeigen kinderzitje aan. De airbag van de rechtervoorstoel is vaak uitschakelbaar. Zie het instructieboekje van uw auto.

Overzicht kinderzitjes in de auto (pdf)