Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips als je dakkoffer wilt kopen

Met een dakkoffer op je auto heb je er in één klap een kofferbak bij. Reuze handig dus om al je vakantiespullen mee te nemen. Met deze tien tips gebruik je een dakkoffer zo efficiënt mogelijk.

1 Heb je al dakdragers, achterhaal dan of een potentiële koffer daar wel op past. Tijdens onze test ontdekten we dat niet alle koffers passen op zogenaamd ‘universele’ dakdragers.

2 Zorg dat het formaat goed past bij je auto. De koffer mag niet te ver uitsteken naar achter (de achterklep moet nog open kunnen natuurlijk) maar ook niet te ver naar voren. Officiële regels: aan de voorkant maximaal tot de voorbumper en de achterkant maximaal 1 meter.

3 Hoe kom je er achter of de koffer past? Bij sommige fabrikanten kun je op de website zien of het model past op jouw type auto. Neem bij twijfel contact op met fabrikant of dealer.

4 Denk aan de maximum daklast van je auto en het gewicht van de koffer. Heeft je auto een lage maximum daklast, kies dan voor een lichtere koffer.

5 Wil je de koffer ook gebruiken als skibox, dan moet deze minimaal 180 cm lang zijn. (Voor ‘ouderwetse’ ski’s liever 200 cm lang.)

6 Koop een koffer die je aan beide zijden kunt openen, een zogenaamde duo of dual. Deze zijn zowel makkelijker te vullen als te bevestigen.

7 Een systeem met snelsluiters (ook bekend als quickdocks) om te koffers te bevestigen (zoals o.m. Thule, Hapro en Whispbar leveren) ervaarden wij als het snelst en meest gebruiksvriendelijk voor het vastzetten.

8 Bedenk hoeveel ruimte je nodig hebt. Koop geen grotere koffer dan noodzakelijk, want dat levert in het algemeen extra brandstofverbruik op.

9 Wil je je koffer mooi houden? Tijdens onze test bleek dat glimmende koffers eerder (opvallende) krassen vertonen dan koffers met een matte finish.

Lees ook:

13 tips voor een optimaal gebruik van een dakkoffer

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Op zoek naar een dashcam 

of navigatiesysteem? Je vindt ze in de ANWB Webwinkel!

ANWB Auto Experts 

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel je tips en ervaringen.