APK vervaldatum

Wanneer laat ik mijn auto APK keuren?

Een nieuwe auto die op benzine rijdt, moet na vier jaar voor het eerst op voor de APK. Bij een dieselauto is dat drie jaar. Diesels moeten vervolgens ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto’s moeten na die eerste APK-keuring om de twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn: daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken. 

Wanneer je auto al eerder is gekeurd, kun je uitgaan van de datum op het laatste keuringsrapport. Dit is een vervaldatum; vóór die tijd moet de auto opnieuw worden gekeurd. Dat mag al twee maanden van tevoren, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. Zo is de wagen maximaal 14 maanden APK gekeurd.

Camper

Moet mijn caravan ook APK gekeurd worden?

De APK-plicht geldt voor personenauto’s, bedrijfswagens, bussen, driewielige motorrijtuigen en aanhangers met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kilogram. Caravans vallen daar niet onder, campers wel.

Hoe zit het met de APK plicht voor oldtimers?

Is de auto ouder dan 30 jaar, dan hoef je hem maar eens in de twee jaar te laten keuren. Voor auto’s ouder dan 50 jaar geldt er geen APK meer, met uitzondering voor bijzondere voertuigen (taxi, bus, OV-auto, vervoer gevaarlijke stoffen). De datum van eerste toelating is bepalend, die vind je op je kentekenbewijs- of card of op de site van de RDW.

APK voor hybride- en elektrische auto’s: is dat anders?

Ook hybride- en elektrische auto’s worden APK gekeurd. De tests zijn hetzelfde als bij auto's die op benzine, diesel of gas rijden, alleen wordt bij dit soort voertuigen eveneens gekeken naar (de onderdelen van) de elektrische aandrijflijn.

Zoek je voertuiggegevens en APK vervaldatum op