Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK vervaldatum

Wanneer laat je een auto APK keuren? als je een gloednieuwe benzineauto koopt moet je die pas na 4 jaar voor het eerst laten keuren. De volgende 2 APK keuringen zijn steeds na 2 jaar. Na die acht jaar is een jaarlijkse APK verplicht. Een diesel moet je al eerder laten keuren: de eerste keer APK is al na 3 jaar en daarna jaarlijks.

Wanneer je auto al eerder is gekeurd, kun je uitgaan van de datum op het laatste keuringsrapport. Dit is een vervaldatum; vóór die tijd moet de auto opnieuw worden gekeurd. Dat mag al twee maanden van tevoren, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. Zo is de wagen maximaal 14 maanden APK gekeurd.

Moet mijn caravan ook APK gekeurd worden?

De APK-plicht geldt voor personenauto’s, bedrijfswagens, bussen, driewielige motorrijtuigen en aanhangers met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kilogram. Caravans vallen daar niet onder, campers wel.

Hoe zit het met de APK plicht voor oldtimers?

Is de auto ouder dan 30 jaar, dan hoef je hem maar eens in de twee jaar te laten keuren. Voor auto’s ouder dan 50 jaar geldt er geen APK meer, met uitzondering voor bijzondere voertuigen (taxi, bus, OV-auto, vervoer gevaarlijke stoffen). De datum van eerste toelating is bepalend, die vind je op je kentekenbewijs- of card of op de site van de RDW.

APK voor hybride- en elektrische auto’s: is dat anders?

Ook hybride- en elektrische auto’s worden APK gekeurd. De tests zijn hetzelfde als bij auto's die op benzine, diesel of gas rijden, alleen wordt bij dit soort voertuigen eveneens gekeken naar (de onderdelen van) de elektrische aandrijflijn.

Zoek je voertuiggegevens en APK vervaldatum op

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.