APK verlopen: wat nu?
Zes weken voordat de APK vervalt, stuurt de RDW je een brief ter herinnering aan de APK-vervaldatum van jouw voertuig. Je bent als eigenaar altijd zelf verantwoordelijk om je auto op tijd te laten keuren. Wat gebeurt er als je dit niet doet en je APK verlopen is?
Rijden zonder APK: mag dat?
Je mag niet rijden zonder APK! Dit is strafbaar. Je kunt er een flinke boete voor krijgen, zowel van de politie als van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). En veroorzaak je een aanrijding met een auto met een verlopen APK, dan kan de verzekeraar besluiten dat je op dat moment niet verzekerd bent.
Verlopen APK: de regels
Het kan gebeuren dat je auto niet op tijd APK-goedgekeurd is. Artikel 11 van het Besluit Voertuigen is ingesteld zodat je de ruimte hebt om alsnog aan de APK-keuringsplicht te voldoen. Volgens dat artikel mag het voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert.
Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan.
Je auto laten schorsen
Om boetes te voorkomen, is het dus mogelijk om de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen. Hiermee zet je overigens ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop.
Als je jouw voertuig bij de RDW laat schorsen, dan hoeft hij niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar je mag er dan ook niet meer mee rijden. Ook mag het voertuig niet op de openbare weg staan. Als de schorsing afloopt, moet je weer aan de APK-plicht voldoen. Je kunt de schorsing eventueel verlengen.
Je mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring, maar dan moet je het voor die dag ook WA-verzekeren. Als je rijdt, moet je de APK-afspraakbevestiging, met daarop de tijd, bij je hebben. Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden van je woonadres naar het adres waar je de APK-keuring laat doen.
Steekproef na APK: wat nu?
De RDW laat auto’s die worden afgemeld steekproefsgewijs een herkeuring ondergaan. Die steekproeven zijn bedoeld om te controleren of garages een auto terecht hebben goed- of afgekeurd. Je bent verplicht aan een steekproef mee te werken, anders krijg je geen keuringsrapport. Dat kost je geen geld, alleen tijd. Je auto moet minimaal anderhalf uur beschikbaar blijven; binnen die tijd is de RDW-controleur aanwezig. Tel daar nog wel de tijd voor de steekproefkeuring bij op.
Laat je auto op tijd keuren
Wat veel mensen niet weten, is dat je je auto twee maanden voordat de APK verloopt al opnieuw kan laten keuren. Als de auto wordt goedgekeurd, verschuift de APK verloopdatum een compleet jaar (of twee) ten opzichte van de oude verloopdatum.
APK met ledenvoordeel
Ben je ANWB-lid? Dan profiteer je van ledenvoordeel op een APK all-in bij KwikFit. Dat is fijn voor de portemonnee!
Deel deze pagina