APK verlopen?

Wat gebeurt er wanneer ik mijn auto niet APK laat keuren?

Rijden zonder geldige APK is strafbaar. Je kunt er een flinke boete voor krijgen, zowel van de politie als van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Veroorzaak je een aanrijding omdat je banden spekglad zijn, de verlichting niet goed werkt en/of de remmen blokkeren, dan kan de verzekeraar besluiten dat je op dat moment niet verzekerd bent. Bij de APK was de auto dan afgekeurd en/of deze punten waren verbeterd en dat had de aanrijding namelijk kunnen voorkomen.

APK verlopen: wat nu?

Zes weken voor de APK-vervaldatum stuurt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een herinneringsbrief. Vergeet je toch om de auto te laten keuren, dan volgt er een flinke boete. Daarvoor hoef je niet eens te worden aangehouden: de RDW houdt van ieder voertuig de keuringsdatum bij en stuurt automatisch een bekeuring toe, ook wanneer je de auto in de tussentijd niet gebruikt. Je hebt uiterlijk twee maanden de tijd om je auto alsnog te laten keuren. Raak je met een ongekeurd voertuig bij een ongeluk betrokken, dan keert de verzekeringsmaatschappij mogelijk geen geld uit.

Steekproef na APK: wat nu?

De RDW laat auto’s die worden afgemeld steekproefsgewijs een herkeuring ondergaan. Die steekproeven zijn bedoeld om te controleren of garages een auto terecht hebben goed- of afgekeurd. Als eigenaar van zo’n wagen is het verplicht aan een steekproef mee te werken, anders krijg je geen keuringsrapport. Het kost alleen tijd. Je auto moet minimaal anderhalf uur beschikbaar blijven; binnen die tijd is de RDW-controleur aanwezig. Tel daar nog wel de tijd voor de steekproefkeuring bij op!

Je kunt in bepaalde gevallen wel schorsing aanvragen als je de auto tijdelijk niet gebruikt