Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhanger rijbewijs: wat moet je weten?

Rijlessen, Gezondheidsverklaring en praktijkexamen

Voor het BE rijbewijs voor de aanhanger is het noodzakelijk om te slagen voor het praktijkexamen bij het CBR. Je moet daarnaast al in het bezit zijn van een rijbewijs B. Er is geen apart theoriecertificaat nodig voor het aanhanger rijbewijs. We vertellen je hieronder graag meer over wat je moet kunnen voor het aanhanger rijbewijs.

Start rijlessen bij de ANWB

Het behalen van je aanhanger rijbewijs begint natuurlijk met rijlessen. Bij de ANWB is het mogelijk om een dagcursus te volgen, of je kiest voor losse rijlessen. Dit is allemaal afhankelijk van jouw voorkeuren! Wanneer je rijden met een aanhanger volledig onder de knie hebt, rest er slechts nog één onderdeel voordat je je kan inschrijven voor het praktijkexamen: de Gezondheidsverklaring. Deze verklaring vul je in op de website van het CBR en binnen vier weken hoor je dan of je rijgeschikt bent verklaard.

Praktijkexamen aanhanger bij het CBR

Rijlessen, check! Gezondheidsverklaring, check! Het is dan nu tijd voor het praktijkexamen voor het aanhanger rijbewijs. Het aanhanger rijbewijs praktijkexamen duurt in totaal 55 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Kennismaking: je start in het examencentrum met een kennismaking. Na de ogentest op het parkeerterrein (lezen van een kenteken op 25 meter afstand) is het tijd voor het examen
  • Examenrit: de examenrit zelf duurt ongeveer 35 minuten. Je zal beoordeeld worden op de beheersing van de auto en de aanhangwagen, aan- en afkoppelen, kijkgedrag, voorrang, rijden op kruispunten en rotondes en bijzondere verrichtingen
  • Uitslag: direct na de examenrit hoor je of je gezakt of geslaagd bent. Ben je helaas gezakt? Dan hoor je van de examinator aan welke onderdelen je nog moet werken.

Bi de ANWB zorgen onze rijcoaches dat je optimaal bent voorbereid op alles wat je moet kunnen om het aanhanger rijbewijs te behalen. Het maakt niet uit of je kiest voor een eendaagse opleiding, of voor een proefles in combinatie met een lesadvies op maat. Bij de ANWB les je op een manier die het beste bij jou past!

 

Vind een rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.