Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veelgestelde vragen aanhanger rijbewijs

Alles wat je moet weten over het BE rijbewijs

Bij de ANWB zien wij vaak dezelfde vragen voorbijkomen. Enkele veelgestelde vragen over het aanhanger rijbewijs hebben wij gebundeld en hieronder beantwoorden voor jou! Wanneer heb je bijvoorbeeld een aanhanger rijbewijs nodig? En wat zijn de kosten voor een BE rijbewijs? Bekijk ze allemaal hieronder.

Een aanhanger met een toegestane maximum massa tot 750 kg mag altijd met rijbewijs B getrokken worden, ook als de totale treinmassa boven 3500 kg uitkomt.

Wanneer heb ik rijbewijs E achter B nodig?

Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750. 

Voor het rijbewijs E achter B hoef je geen apart theoriecertificaat te behalen, wel moet je praktijkexamen doen bij het CBR. Om je voor te bereiden kun je rijlessen nemen bij een rijschool. Op het moment dat je geslaagd bent voor je praktijkexamen kun je rijbewijs E aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs E achter B?

Voor het behalen van je rijbewijs E is een theoriecertificaat niet verplicht. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B. Dit toont aan dat je in staat bent om een auto te besturen. Wil je een rijbewijs E halen dan moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Minimum leeftijd van 18 jaar
  • In het bezit zijn van een rijbewijs B
  • Een praktijkexamen afleggen voor het rijden met aanhanger

Welke aanhanger met rijbewijs B?

We starten met de vraag: welke aanhanger mag je met een rijbewijs B besturen? Het is goed om te weten dat je met een rijbewijs B een aanhanger mag besturen met bepaalde voorwaarden:

  • Je mag een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (dit is het lege gewicht van de aanhanger + het laadvermogen)
  • Je mag een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomen (lege gewicht + laadvermogen). 

Wanneer heb je een aanhanger rijbewijs nodig?

Komt het leeggewicht en het laadvermogen boven de 3500 kilo uit? Dan heb je een rijbewijs BE nodig. Dit is eigenlijk de ‘E’ achter je rijbewijs B. Voor het rijbewijs BE heb je geen apart theoriecertificaat nodig, maar moet je wel slagen voor het prakijkexamen bij het CBR. Om het examen succesvol af te leggen heb je in veel gevallen een aantal rijlessen nodig om alles onder de knie te krijgen.

Wat zijn de eisen om het BE rijbewijs te halen?

Het rijbewijs voor de aanhanger is de ‘E’ achter de B. Je dient al in het bezit te zijn van een rijbewijs B. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn en natuurlijk slagen voor het praktijkexamen van het CBR.

Wat zijn de kosten voor een BE rijbewijs?

De kosten voor het BE rijbewijs zijn onder te verdelen in een aantal onderdelen: de kosten voor de rijlessen, een Gezondheidsverklaring en het praktijkexamen. Omdat het aantal benodigde rijlessen erg verschillend zijn per persoon, is het lastig om één prijs te noemen voor het BE rijbewijs. Wel bieden we bij de ANWB eendaagse opleidingen inclusief Gezondheidsverklaring, rijlessen en praktijkexamen. Zo ben je voor een vaste prijs helemaal klaar voor het BE rijbewijs.

Rijlessen en praktijkexamen

Voordat je het praktijkexamen kunt afleggen, moet je je eerst voorbereiden door het volgen van rijlessen bij een rijschool. Deze rijschool kun je zelf kiezen aan de hand van de punten die jij belangrijk vindt. Hoeveel lessen je nodig hebt ter voorbereiding is per persoon afhankelijk. De een heeft namelijk meer ervaring en heeft geen moeite met de lessen. Terwijl de ander wat meer moeite heeft om de rijvaardigheid onder de knie te krijgen.

Haal je aanhangerrijbewijs bij de ANWB

Wil jij leren rijden met een aanhanger achter je auto? Haal dan je rijbewijs bij een ANWB rijschool bij jou in de buurt. Wij werken met professionele rijcoaches en je kunt lessen volgen tegen een voordelige prijs. Tevens bieden wij jou de mogelijkheid tot een eendaagse opleiding waarmee je in 1 dag je rijbewijs BE kunt halen. 

Meer informatie?

Staat jouw vraag er niet tussen of wil je graag meer informatie over een aanhangerrijbewijs? Neem dan contact op met ons! Dat kan via:
E-mail: support@anwb-rijopleiding.nl 
Telefoon: 088 - 214 09 00