Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Theorie examen aanvragen

Alles over het aanvragen van je theorie-examen

Theorie-examen inplannen

Online je theorie-examen aanvragen
Je hebt uren gestudeerd en je bent eindelijk klaar om je theorie-examen aan te vragen. Dat kan op twee manieren:

  1. Je plant het examen zelf in via de website van het CBR. Je hebt hiervoor een DigiD-code nodig.
  2. Via je rijschool. Je kunt je rijschool machtigen om voor jou een examen aan te vragen. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een theoriecursus volgt op de rijschool. Dat doe je via Mijn CBR. Hiervoor heb je ook een DigiD-code nodig. 

Houd er rekening mee dat er wachttijden kunnen ontstaan voor het aanvragen van theorie-examens. We adviseren je daarom altijd om bij de start van de opleiding al een examen in te plannen of om je rijschool te machtigen dit voor jou te doen. De actuele wachttijd voor een theorie-examen kun je opzoeken op de website van het CBR.

Wat kost een theorie-examen?

De kosten voor een theorie-examen hangen af van het type examen en wie het examen aanvraagt. Voor theorie-examen met extra tijd betaal je bijvoorbeeld een extra toeslag. Als je een theorie-examen laat aanvragen door je rijschool kunnen er ook andere tarieven gelden. 

De meest actuele prijzen vind je op de pagina van de rijschool waar je lest of wilt gaan lessen. Gebruik de rijschoolzoeker en ga vervolgens naar 'Lesprijzen en pakketten'.

 

Vind een rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.

Het examen verplaatsen

Tot 7 dagen vóór je examendatum kun je het theorie-examen kosteloos verzetten. Op de dag van het geplande examen kun je deze niet meer verplaatsen. Je krijgt dan alleen je geld terug onder bepaalde voorwaarden

Meer informatie over het verzetten van je theorie-examen vind je op de website van het CBR.

Theorie-examen oefenen

Wanneer je het theorie-examen ingepland hebt, is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. Begin daarom ruim op tijd met studeren. Theorie- en oefenboeken vind je in de ANWB Webwinkel. Volg je het liefst een theoriecursus? Dat kan bij verschillende ANWB Rijscholen. Daarbij heb je de keuze tussen klassikaal of individueel les. Zo is er altijd een geschikte ANWB-theoriecursus voor jou. Meer informatie over deze cursus en de beschikbare locaties vind je hier.