Haal je C1 rijbewijs in Alkmaar

Binnen slechts twee dagen je camperrijbewijs halen? Dat kan bij de ANWB Rijschool in Alkmaar. Daarmee behaal je je C1 rijbewijs met de kwaliteit en betrouwbaarheid van een ANWB rijschool. 

10% korting voor ANWB-leden

Speciaal voor ANWB-leden bieden wij 10% korting aan op onze camper rijlessen. Kies voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van een ANWB rijschool en haal snel en gemakkelijk je C1 rijbewijs. 

Aanmelden camper rijbewijs

Theorie en medische verklaring

Wil je het C1 rijbewijs behalen? Daar zijn een aantal onderdelen die je daarvoor moet te voltooien. Het medische en theorietraject ziet er als volgt uit:

 • Medische keuring door een bedrijfsarts of arbo-arts (aangesloten bij het CBR). Vraag bij de rijschool naar de mogelijkheden en benodigdheden.  
 • CBR-gezondheidsverklaring 
 • Theorie-examen RVM1-C1: Rijbewijs en Vakbekwaamheid

Camper rijlessen 

Voor het behalen van het campperrijbewijs zijn gemiddeld 8 praktijklessen benodigd. In overleg met de rijschool kunnen deze worden verspreid over twee dagen of eventueel over meerdere dagen uitgesmeerd. Aansluitend wordt het praktijkexamen gepland. De praktijklessen worden gevolgd in een lichte vrachtwagen. De volgende onderdelen worden behandeld tijdens de praktijklessen:

 • Voertuigcontrole
 • Controle van het kentekenbewijs
 • Bijzondere verrichtingen

Aanmelden camper rijopleiding

Wanneer heb je het camperrijbewijs nodig?

In Nederland is een rijbewijs C1 verplicht voor campers die tussen de 3500 en 7500 kg wegen. Wanneer je camper lichter is dan 3500 kg dan mag je met je autorijbewijs B gewoon de weg op. Is het voertuig zwaarder? Dan is het verplicht om je camperrijbewijs te halen. Let op! Hierbij geldt dat het gewicht van de camper en het laadvermogen wordt gerekend dat op het kentekenbewijs staat.

Voorbeeld uit de praktijk

Wanneer op het kentekenbewijs staat dat het voertuig 3100 kg weegt en het laadvermogen 400 kg is, mag je in theorie met het rijbewijs B de weg op. Houd er rekening mee, dat de camper dan nog niet beladen is. Denk daarbij aan de personen op de zitplaatsen en extra belading zoals: fietsen, inventaris en watertank. Deze zijn niet meegerekend. Wat vaak leidt tot een  overschrijding van het maximale gewicht van 3500 kg. Het rijden met een te zware camper kan een flinke boete opleveren.

Mocht dit het geval zijn, dan moet het kentekenbewijs worden aangepast en is het C1 rijbewijs nodig om met de camper de weg op te gaan. Gelukkig hoeft dit niet lang te duren en kun je bij de ANWB Rijopleiding jouw C1 rijbewijs in Alkmaar al binnen twee dagen halen!

Start je camperrijopleiding

Meld je direct aan voor een C1 rijopleiding en behaal je camperrijbewijs in Alkmaar! Ben je ANWB-lid? Houd je lidmaatschapsnummer bij de hand, dan krijg je 10 % korting. Vraag bij de Rijschool naar de mogelijkheden voor een proefles.

Aanmelden camper rijopleiding

C1E Rijbewijs

Wanneer je met een aanhanger achter je camper wilt gaan rijden, moet de trekhaak op het kentekenbewijs vermeld staan. Blijft de aanhanger onder de 750 kg (gewicht + laadvermogen vermeld op het kentekenbewijs), dan is het C1 rijbewijs voldoende. Wanneer de aanhanger een gewicht heeft van boven de 750 kg, dan moet je in het bezit zijn van het C1E Rijbewijs.

Prijzen C1 rijbewijs

Hoeveel het camperrijbewijs kost kan per persoon verschillen. Dit is voornamelijk afhankelijk van de snelheid waarmee je de nieuwe vaardigheden aanleert. Onze camperopleiding speelt hierop in en biedt alles dat nodig is om goed voorbereid je examen in te gaan voor de prijs van € 1.520,-. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Het C1 rijbewijspakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Zelfstudie theorie met studieboeken en online oefenmateriaal
 • Theorie-examen RVM1-C1: Rijbewijs en Vakbekwaamheid
 • Praktijklessen onder begeleiding van een ervaren instructeur
 • Praktijkexamen C1 rijbewijs

 

Proefles (120 min) € 139,-

Losse lesprijs camper (60 min)

€ 105,60

Complete opleiding

€ 1.520,-

 *Tarieven incl. BTW

Tarief praktijkexamen

Praktijkexamen € 485,50

 

Welk rijbewijs nodig is om een camper te mogen besturen hangt af van het gewicht van het voertuig. Tot 3500 kg valt een camper in de categorie personenauto en heb je enkel een B rijbewijs nodig. Is de camper tussen de 3500 en 7500 kg? Dan ben je sinds de invoering van het Europese rijbewijs in 2013 verplicht om in het bezit te zijn van het speciale C1 rijbewijs. De meeste campers vallen in deze gewichtklasse en vereisen dus een apart camperrijbewijs voor je de weg op mag.

Voor je C1 rijbewijs heb je een apart theoriecertificaat nodig. Dit certificaat moet behaald worden voor je aan de praktijklessen begint. Met het ANWB zelfstudie theoriepakket bereiden we je optimaal voor op het theorie-examen door een combinatie van drie boeken en online oefen- en examenmateriaal. Met dit pakket leer je dus niet enkel de theorie, maar kan je deze ook direct uitgebreid oefenen.

Het theorie-examen voor het rijbewijs C1 bestaat uit is aangepast en bestaat per 1 juli 2022 uit slechts 1 onderdeel, namelijk:

 • RVM1-C1 Rijbewijs en Vakbekwaamheid
   Dit examen toetst de kennis van verkeer, techniek, lading en wetgeving. Het examen duurt 80 minuten en bestaat uit 65 vragen. Bij 52 of meer goede antwoorden ben je geslaagd. 

Heb je dit examen met succes afgelegd? Dan is het tijd voor de praktijklessen.

Heb je het theoriecertificaat in bezit, dan kun je beginnen met de praktijklessen. Tijdens de praktijklessen leer je de verschillende praktijkvaardigheden zodat je met een veilig gevoel de weg op kunt. Een van onze ervaren instructeurs begeleidt je tijdens deze lessen zodat je precies die ondersteuning krijgt die jij fijn vindt. Zo haal je bij de ANWB Rijopleiding al in twee dagen jouw C1 rijbewijs, inclusief het CBR-examen!