Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autisme en autorijden

Autisme: zo zit het met rijlessen en je rijbewijs

Met autisme moet je aan dezelfde eisen voldoen voor het behalen van je rijbewijs als ieder ander. Alleen de weg ernaar toe en de begeleiding is nét wat anders. De uitdagingen voor autisme en autorijden liggen in het snel verwerken van informatie, vooruit plannen in het verkeer en het herkennen van samenhang.

Rijschool voor mensen met autisme

We begrijpen bij de ANWB dat autisme en autorijden om een andere manier van leren vraagt. Onze rijcoaches spelen hierop in door rijlessen een vaste structuur te geven en rustig op te bouwen. Extra uitleg of even een momentje rust? Geen probleem, we passen alles op jouw tempo en manier van leren aan. Voordat je begint met rijlessen is het aan te raden om online de Gezondheidsverklaring van het CBR in te vullen, zo weet je waar je aan toe bent.

Gezondheidsverklaring autisme

De Gezondheidsverklaring vul je in op de website van het CBR. In deze verklaring staan 11 vragen over je gezondheid, zoals ‘Heeft een arts bij u autisme of een vorm daarvan vastgesteld, zoals PDD-NO, McDD of Asperger’ of ‘Heeft een arts bij u een andere psychische of psychiatrische diagnose gesteld?’. Er zijn vervolgens 4 mogelijke uitkomsten van de Gezondheidsverklaring: je bent rijgeschikt, je bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 3 jaar), je bent rijgeschikt onder voorwaarden (bijvoorbeeld na het aanpassen van de auto) of je bent niet rijgeschikt. Zo weet jij waar je aan toe bent en is ook de ANWB Rijschool en het CBR op de hoogte. Ook voorkom je zo een hoop onnodige rijlessen, wanneer je bijvoorbeeld niet rijgeschikt blijkt te zijn.

Autisme rijbewijs

De volgende stap na de rijlessen bij autisme is het behalen van het praktijkexamen. Bij autisme is er sprake van een uitgebreide keuringsprocedure die je moet doorlopen:

  1. De Gezondheidsverklaring, met aanvullende informatie van een medisch specialist
  2. Keuring door een onafhankelijke medische specialist
  3. Praktische rijtest bij het CBR: het slagen voor de praktische rijtest is een voorwaarde voor het afrijden voor het praktijkexamen. Een deskundige van het CBR beoordeelt of je op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen
  4. Besluit: wanneer je de drie bovenstaande stappen met succes hebt doorlopen ontvang je een verklaring van Geschiktheid
  5. Tijd voor het échte praktijkexamen!

Een rijbewijs met autisme vraagt dus om heel wat extra stappen, maar bij de ANWB begeleiden we je graag in dit hele proces.

 

Vind een rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vind jouw rijschool en bijbehorende prijzen.